Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Régészek keresik a balatoni Atlantiszt

Látnivalók & Kultúra - Cikkek

2017. augusztus 29., kedd — We Love Balaton

Fotó: Örvények titkai

Elsüllyedt sziget, a tó fenekén talált szobrok, elárasztott utak és római kori villamaradványok után kutatnak a balatoni búvárrégészek.

A Balatonba süllyedt sziget titka címmel jelent meg a veol.hu-n Varga Róbert cikke a Sajkodnál és Szántódnál folyó búvárrégészeti kutatásokról. „Több mint tíz éve végzünk víz alatti kutatásokat Veszprém és Somogy megye területén, és ez idő alatt találtunk a mélyben épület- és útmaradványokat” – nyilatkozta Dr. Tóth János Attila búvárrégész. Bár a kutatók már régóta tudnak a vízszint alatt található római és bronzkori maradványokról, nem áll rendelkezésükre elég anyagi forrás, hogy a feltárásokat megkezdjék.

Fotó: Örvények titkai

„Mivel a tó vízszintje különböző korszakonként változott, akár 2-3 méter is volt az ingadozás, így sok minden lehet most a víz alatt, ami egykor a felszínen volt.” A római kori Balaton medencéje az akkori előkelőségek kedvelt üdülőhelye volt és nagy területen építették fel villáikat.

Balatonalmádi és Örvényes közelében ilyen épületmaradványokról van tudomásuk a szakembereknek, illete egy XIII. századbeli oklevélben említett, a Tihanyi-félszigettől nyugatra fekvő Losta nevű szigetet is keresnek jelenleg.

Fotó: Örvények titkai

„A víz alatti kutatásoknak viszont csak az egyik oldala a történelmi ismeretek bővítése. Következtethetünk a meder feltérképezése során az éghajlati változásokra, az ősi klímaviszonyokra is. Ezek pedig bőven túlmutatnak a régészeten, hiszen olyan válaszokat kaphatunk, amelyek a túlélésünk szempontjából igazán fontosak” – hangsúlyozta Tóth János Attila. A kutató szerint a turizmusra pozitív hatást gyakorolna az, ha be lehetne mutatni, hogy a víz hogyan konzerválja a szobrokat, oszlopokat és házfalakat, amivel együtt a búvárturizmus is megjelenhetne.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben