Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Siófokon teljesen véletlenül építettek egy napórát

Látnivalók & Kultúra - Cikkek

2017. június 14., szerda — We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Egy siófoki mérnök észrevette, hogy az egyik épületen megjelenő árnyék a pontos időt mutatja.

Az a napóra-kialakítás, amelyben az épület egyik részének árnyéka ugyanannak az épületnek egy másik falán kialakított "óralapon" mozog, nagyon ritka. A siófoki Fő téren található Balatoni Regionális Kutatóintézet és Könyvtár falán mégis ezt a jelenséget figyelte meg dr. Molnár János, aki az önkormányzat támogatásával kezdeményezte a napóra létrehozását.

Fotó: Építészfórum

„Az árnyékkép alapján egy olyan, speciális elrendezésű, kétszálas napóráról is beszélhetünk, melynek egyik szála a helyi délkörben lévő függőleges, míg a másik egy erre merőleges síkban lévő vízszintes egyenes. Így a könyvtár homlokzatának építészeti kialakítása mindenképp magába foglal egy beépített, nagyméretű napórát.” – olvasható az Építészfórumon megjelent cikkben.

Fotó: Építészfórum

A napóra kialakítására Molnár tervei alapján a Kálmán Imre Kulturális Központ dekoratőre, Hóber Ferenc és a balatonszemesi ifj. Tari József kőszobrász munkájának köszönhetően került sor. Az épület adottságaihoz igazított óravonalak a helyi időt mutatják, a kb. 3 x 4 méteres falfelület az épület tájolásából adódóan kb. 11 órától napnyugtákig kap megvilágítást.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben