Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Termelői piacok a Balaton környékén I. rész

Látnivalók & Kultúra - Cikkek

2014. július 3., csütörtök — Vígh Viktória

Fotó: Stiller Ákos

Zöldségért, gyümölcsért, egyéb hozzávalóért. Találkozni, beszélgetni, alkudni vagy órákig nézelődni. Színek, illatok, hangok és friss levegő mentén igaz értékek után kutatva hamis drágakövekre lelni. Igen, piacoztunk. Összegyűjtöttük egy csokorba azokat a Balaton környéki termelői piacokat, amelyeken az élményekkel teli bevásárláson túl, általában még különleges standokkal is találkozhatsz. A legnagyobb piacokkal kezdtünk, de olyanok leszünk, mint a gonosz hatásvadász sorozatírók: folytatjuk.

Csalán Termelői Piac

Csalán-Historia Termelői Piac

8200 Veszprém, Centrum áruház és a Lordok Háza közötti terület (Kossuth utca)
Csalán-Historia Termelői Piac a facebookon
Részletek

A Csalán Természet- és Környezetvédő Egyesület repertoárján nem csak az eszme és a mozgalom, hanem termelői áru is szerepel. A Veszprém sétáló utcáján található Csalán piac minden pénteken megörvendezteti közönségét füstölt árukat, fűszerezett házi sajtokat, egészséges kenőkéket, vitaminpótló rostos leveket és a társaikat kínálva. Az egyesület rendszeresen ellenőrzi a helyi termelői piac árusait, így a szezonalitás mellett az eredetre vonatkozó minőség is garantált. 

Biobalaton öko- és kézműves piac

Tavaly azt írtuk a balatonfüredi Biobalatonról, hogy “itt még átélheted az "első Sziget" érzést, amikor még minden új, mindenki lelkes és nincsenek ezren”. Többen lettek, de a misszióként definiált feladat iránti lelkesedés megmaradt. A kistermelőkkel és a vevőkkel szemben is tisztességes hozzáállást képviselő bio brigád remek hangulatot teremt, amelyben a kézművesek mellett csak bio zöldséget és gyümölcsöt lehet kapni. A Malackrumpli Bisztró az egyik legjobb az egészben, mert azonnal fogyasztható portékáját nem méri drágán, úgyhogy ha a főzési időt inkább piaci barátkozással töltenénk, akkor itt két legyet üthetünk egy csapásra. 

Update: A piac 2017. tavaszán a Malackrumpli költözése miatt bezárt!

Tihanyi PIAC placc

Fotó: Blanka Sebestyén /welovebalaton

Tihanyi PIAC placc

8237 Tihany, rév (kompállomás)
Tihanyi PIAC placc a facebookon
Részletek

A PIAC placc a tihanyi révnél kecsegtet antikvitással, húsos, sajtos, fűszernövényes árusokkal, és mindenekelőtt visszafogott bazárhangulattal. A gyerekek örömére van játszótér is, és egy Hellowood-fainstalláció teszi barátságossá a szellős elrendezésű placcot. Nem itt találjuk meg a legtöbb balatoni őstermelőt, de alapanyagok terén nem lesz hiányérzetünk. Éhesen kell érkezni, hogy minél több specialitást (almás rétes) megkóstolhassunk. 

Liliomkert Piac

Fotó: Ákos Stiller

Liliomkert Piac

8283 Káptalantóti, Liliomkert
Liliomkert Piac a facebookon
Részletek

A lázadó, a befogadó, a paradicsom. Nem ebben a sorrendben, de mind igaz. Érzi ezt bárki, aki akár csak egy-két napot is eltölt itt, de a piaci sokaság nagy része általában visszajáró piacozó.  A budapesti nyüzsgés elől tartósan vagy időszakosan a Káli-medencébe menekült emberek kedvelt helye a káptalantóti Liliomkert, sokaknak hobbijukból lett munkájukat is támogatja egy-egy standdal. A közösségi élményhez itt borok, sajtok, lekvárok, kézműves termékek, bioelixírek sokasága szolgáltatja a díszletet.

Fotó: Ákos Stiller

Hévízi Termelői Piac

Hévízi Termelői Piac

8380 Hévíz, Fő tér
Hévízi Termelői Piac a facebookon
Részletek

A gazdag őstermelői kínálat mellett, a piac egyik legnagyobb kuriózuma, hogy rengeteg kézműves talál itt nem csak lehetséges kiállító helyre, hanem erős vásárló közönségre is. Híres fazekasok, csuhébaba készítő, látvány-kovács, csipkeverők mind el tudják itt adni minőségi termékeiket. Ami a régiségeket illeti, a hévízi piacon úgy működik a kereskedés, mint egy irányított bolhapiac. Fúrógépek, használt ruhák, kínai kések nem csúfítják a piac képet, csak olyan tárgyakat lehet kapni, amelyek régi időket idéznek. Extra: a piacon kiállító emberek mára remek közösséggé kovácsolódtak, van olyan árus, akinek tényleg ez a közeg a családja. 

Szántódpuszta termelői és bolhapiac

Fotó: Blanka Sebestyén /welovebalaton

Szántódpuszta termelői és bolhapiac

8622 Szántódpuszta, Szántódpuszta Idegenforgalmi és Kulturális Központ
Részletek

Porcelán baba és termelői hús. Ez csak egy példa a lehetséges duók közül, amelyekkel nem csak szabadtéren, hanem a bezárt Ménes Csárda posztapokaliptikus hangulatú termeiben is találkozhatunk itt. Mi több, a néhol abszurd részletekkel megáldott helyszínen magunkévá is tehetjük az árut. Ha a déli parton szeretnénk alkudozni, akkor Szántódpuszta kötelező állomás. 

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!