Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Újjáépítik a Kultkikötőt

Látnivalók & Kultúra - Cikkek

2017. június 29., csütörtök — We Love Balaton

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

A balatonföldvári önkormányzat több mint félmilliárd forintot nyert májusban. A pályázati pénzből teljesen újjáépítenék a félszázados szabadtéri színpadot, amelyen hajdanán még az ifjú Hobo is koncertezett. A nagy volumenű projekt az idei szezon után veszi kezdetét.

Kultkikötő – Balatonföldvári Szabadtéri Színház

8623 Balatonföldvár, Bajor Gizi sétány 1.
+36 30 665 5989

Közel öt évtizedes története során a Balatonföldvári Szabadtéri Színpad, azaz a Kultkikötő látott már lázadó blueskoncertet, broadwayi sikerdarabot, klasszikus magyar színműveket és más kulturális rendezvényeket. Enyhe képzavarral élve a Kultkikötő zászlóshajója a Dél-Balaton nyári kulturális életének. Azonban kényszerű, de mégis áldásos szünetre kell készülniük azoknak, akik nem tudják elképzelni a nyarat szabadtéri színház nélkül, ugyanis a Kultkikötőt a szezon után elkezdik újjáépíteni.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Balatonföldvár szabadtéri színpada az 1950-es évek második felében épült fel a katolikus templom tőszomszédságában. A színészlegenda Bajor Giziről elnevezett sétányon álló színházhoz egy 900 fős nézőtér csatlakozik, amelynek közönségét – néhány megszakítástól eltekintve – 1959-től 1997-ig a Csiky Gergely Színház művészei szórakoztattak a nyári szezonban. Emellett „a könnyűzenei élet szinte minden ismert zenekara és énekese többször is fellépett” – idéz egy helytörténeti kiadványt a Kultkikötő honlapja.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Kultkikötő programjai a Kristinus Borbirtokon

2017. december 9., szombat
2017. december 9., szombat

@ Kristinus Borbirtok

8713 Kéthely, Hunyadi utca 99.
+36 85 539 014

Húsz évvel ezelőtt azonban bezárta kapuit a szabadtéri színpad és kis híján egy évtizeden keresztül kihasználatlanul állt. A változásra addig kellett várni, míg 2005-ben Nagy Viktor színművész – aki jelenleg is a Kultkikötő igazgatója – Földvárra nem költöztette alkotótáborát, amely kulturális fesztivállá alakulva a következő szezonban kezdte meg működését Kultkikötő néven. Az újabb fejleményekre pedig csak tavalyelőttig kellett várni, ugyanis 2015-ben a Kulkikötő már három helyszínen, Balatonföldváron, Balatonbogláron és Balatonfenyvesen is megnyílt, amit idén újabb programok meghirdetése követett a kéthelyi Kristinus Borbirtokon.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Idén májusban hozta nyilvánosságra a földvári önkormányzat, hogy a Zöld Város nevű városfejlesztő projektre elnyert mintegy egymilliárd forint értékű pályázati pénzek kétharmadát, 680 millió forintot „a Szabadtéri Színpad teljes újjáépítésére, funkcióbővítésére, valamint a környezetének felújítására” fordítják. A „város eddigi történetének legnagyobb pályázati forrásból megvalósuló beruházása” június 8-án a támogatási szerződés aláírásával vette kezdetét.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

A Településfejlesztési Operatív Program keretén belül megvalósuló projekt a szabadtéri színpad teljes elbontásával veszi majd kezdetét, amit teljes újjáépítés követ. A munka legkorábban az idei év végén kezdődhet el, befejezésére pedig két év áll az önkormányzat rendelkezésére. Ennek megfelelően kiemelt szempont volt, hogy az idei nyár során zavartalanul működhessen a Dél-Balaton talán legismertebb kulturális centruma, a Kultkikötő.

A tervekről megkérdeztük az önkormányzatot is, ahol elmondták, hogy az építkezés 2017 végén kezdődik. "A kivitelezést két ütemben kívánjuk megvalósítani, így a várható befejezés 2019 eleje. Az ütemezés azért is fontos, mert a Szabadtéri színpad programjait 2017. évben és 2018. évben továbbra is ezen a helyszínen szeretnénk megrendezni [...] A funkció nem változik, kinézetét tekintve egy teljesen új, a kor igényeinek megfelelő színpad és nézőtér kerül megépítésre. Felújításra kerül a parkban lévő rózsalugas is, amely díszkivilágítást is kap” – válaszolta kérdéseinkre Lénárt Márta, az önkormányzat pályázatíró pénzügyi főtanácsosa.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben