Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Visszakerülnek a Festetics-kastélyba Keszthely Seuso-kincsei

Látnivalók & Kultúra - Cikkek

2019. április 4., csütörtök — We Love Balaton

Fotó: MTI/Varga György

Több mint 200 évvel ezelőtt Festetics György rendelte azokat az aranyozott ezüsttányérokat és kelyheket, melyek hosszas bécsi kitérő után ismét itthon láthatók. A magyar állam visszavásárolta őket, újra a keszthelyi kastélyban lesznek kiállítva.

Aranyozott ezüsttányérokat és kelyheket vásárolt a magyar állam még tavaly egy bécsi árverésen, amelyeket idén már a kiállítás részeként megnézhetünk a Festetics-kastélyban. Az értékes tárgyakat több mint 200 évvel ezelőtt a Georgikon alapítója, Festetics György készíttette.

A bécsi Dorotheum 2018-as aukciójáról megszerzett gyűjtemény 12 aranyozott ezüsttányérból (összesen 10 kg!), 12 nagy, valamint 9 kisebb kehelyből áll. A magyar állam által 6 millió forintért visszavásárolt műtárgyak egy részén gravírozott címer látható F monogrammal, grófi koronával, valamint a Festeticsek címerállataival, a daruval és a két oroszlánnal.

Fotó: MTI/Varga György

A „Keszthely Seuso-kincsek” a jelenlegi tükörteremben lesznek kiállítva egy 12 személyes hercegi ebédlő részeként, melyhez az állam nemrég székeket is vásárolt egy aukción.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben