Július 6-án reggel 9 órakor, a Balatonfüredi Vitorláskikötőben veszi kezdetét Európa legnépesebb tókerülő regattája, a 49. Kékszalag Erste World Nagydíj. A feladat: 48 órán belül megkerülni a Balatont, és visszatérni a füredi célba. A Kékszalagot 1934-ben rendezték meg először, ma már nagyjából 300-350 hajó áll a rajtvonalhoz minden évben, fedélzetükön közel 1400-1700 vitorlázóval.

  • Versenytáv:

A Balatonfüred - Balatonkenese - Tihany - Keszthely - Balatonfüred útirányon haladó versenytáv összesen mintegy 155 kilométer.

  • A Kékszalag történetéről:

Régen a tengerek leggyorsabb vitorlása viselhette árbocán a kék szalagot. A sport elterjedésével az európai tavakon is elindultak azok a versenyek, melyeknek győztese árboc-­csúcsára köthette a leggyorsabbnak járó elismerést. Ezt a szokást ültette át a Balatonra a Hungária Yacht Club. Ma már a Magyar Vitorlás Szövetség szervezi meg a versenyt, s a cím az idők folyamán fogalommá vált.

A versenyzők idén a tíz autista lakóotthont támogató Autistic Art Alapítványt is segítik a nevezésnél befizetett plusz összeggel, amiért cserébe egy második Kékszalagot is kitűzhetnek hajóikra. A versenyre nevezők közül 145-en támogatták az alapítványt, összesen 915 ezer forinttal: 5 000 forinttal 3 hónapig, 10 000 forint befizetésével pedig fél évig tudják biztosítani egy autizmussal élő fiatal számára az alapítvány művészetterápiás programján való részvételt.


Hasonló tartalmak

Admin mode