látnivalók & kultúra

éjszakai élet

gasztró

ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál

Program adatok

Bemutató

Az ARTplacc immáron negyedik alkalommal hozza össze a hazai és nemzetközi kortárs képzőművészeti galériák legjavát Tihanyban.Az ARTplacc idén is kiemelt résztvevőkként kezeli a kortárs művészeti profilú, elsősorban kereskedelmi galériákat. A standok között az egyes galériák tevékenységét legjellemzőbben bemutató válogatásokkal, valamint egy-egy művész kiemelt szereplésével {one-man show} is találkozhat a látogató.


Résztvevő galériák és művészek:

Art Quarter Budapest, Chimera Project, Erdész Galéria és Design, Faur Zsófi Galéria, Galerie Gaudens Pedit, Godot Galéria, Inda Galéria, Inventio Arts, Kálmán Makláry Fine Arts, Mono Galéria, Borsos Lőrinc, Pályi Zsófia, Péli Barna

PROJEKTplacc

A projektsátor különböző területekről érkező egyéni és kollektív teljesítmények fizikai 'esernyőfogalma'. Olyan anyagot, formát vagy szoftvert talált gondolatkísérleteket fogad be, amelyek elsősorban folyamat- és tevékenységalapúak, készítőjük gondolkodását pedig a kezdeményezőkészség és a fejlesztői attitűd irányítja.

LUDWIG MÚZEUM - KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM

A Transitland EUROPA egy együttműködésen alapuló projekt a bulgáriai InterSpace, a romániai D Media és a Németországban működő Videoaktiv között, mely azzal a céllal jött létre, hogy megvalósítson egy, az elmúlt 20 évet átívelő videóarchívumot, a berlini fal leomlását tekintve kezdő időpontnak. Mivel az „új” európai országok történelme nagyrészt külső nézőpontból ábrázolt, e digitális antológia kísérlet egy belső történelem bemutatására.

ROBERT CAPA KORTÁRS FOTOGRÁFIAI KÖZPONT

Capa Központ, szabadtéri vetítés (kurátor: Oltai Kata)
Minden nap, helyszín: Capa Kocka

Túl az intimitáson

A fotográfia a 19.században, felfedezésekor mérte az első csapást az intimitás határaira: a magánélet “leleplezhetővé”, reprodukálhatóvá és közkinccsé vált és elindult egy olyan folyamat, ami fokozatosan elmosta a privát szféra körvonalait. A technika demokratizálása óta exponenciálisan nőtt a létrehozott – profi kamerával vagy mobiltelefonnal készített – képek száma, a közösségi oldalak pedig egyértelműen rutinszerűvé tették az egy mozdulattal megosztható intimszférát.

A közel egy órás vetítés 10 fiatal fotográfus attitűdjén keresztül mutatja be az egyén és a tér, az individuális kapcsolatok közötti határmódosulásokat, a párbeszédet az elveszett illúzióval.

Mert ez nem maga a valóság

A képeken kell látnunk valamit vagy a kép révén? A képiség sok évtizedes dilemmája, hogy vannak-e olyan fotográfiai stílusok, képi megközelítésmódok, melyek alkamasak vagy alkalmasabbak, hogy az általuk láttatott tartalmat a szemlélő valóságként könyvelje el.

A közel egy órás vetítés a hazai fiatal fotóriporter generáció tagjait vonultatja fel, több sorozatukon keresztül megmutatva egyrészt saját vállalásaik különbözőségét, másrészt a szakmájukon belül elkülönülő, nagyon változatos attitűdöket.

CAPA KÖZPONT, MAI MANÓ HÁZ: GYEREKFOGLALKOZÁSOK

A program részeként a fesztiválra látogató családok egy izgalmas összeállítás révén (Robert Capa társasjátékok, fotográfiai papírjátékok, feladatlapok, ismeretterjesztő anyagok stb.) ismerkedhetnek meg a fotográfiával, ill. a két intézmény aktuális kiállításaival.

MOME PLACCS

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és az ARTplacc közös nyári alkotóműhelye tihanyi fiataloknak minden nap 10-14 óra között (július 14-18). Részvétel: előzetes jelentkezéssel.

MULTIKULTI TÁRSMŰVÉSZETI PROGRAMOK

Európai Könyvek Olvasósarok - irodalom, színház, tánc, zene és filmművészet Közép-Európa különböző országaiból. Részletes program a túloldali napi programbontásban.

IRODALOM

Író-olvasó találkozók: Pavol Rankov (SK), Tóth Krisztina, Arno Geiger (AT)
InstaVers program, Slam Poetry ft. Gourmand zenekar és Európa Könyvek Olvasósarok

FILM

Mozinet-filmek:
Pap gyermekei PREMIER (horvát vígjáték, 2013’ )
Templom a dombon (szerb-német-francia-szlovén-horvát filmdráma, 2012)
Frances Ha (amerikai vígjáték,2012’)
Philomena (angol filmdráma, 2013)

Kulturális Intézetek által ajánlott filmek:
Paradise: Love - Szerelmet a feketepiacról (német-francia-osztrák filmdráma, 2011)
Minden, mit szerettem (lengyel filmdráma, 2009’)
Kolja (csehszlovák-angol filmdráma, 1996)
Köszönöm, jól! (magyar-szlovák játékfilm, 2013)
Retró szerelem (német-magyar romantikus vígjáték, 2011, 83 ‘) Napsugár sétány (német filmszatíra, 1999, 101’) Goodbye, Lenin (német vígjáték, 2002)

SZÍNHÁZ

Tavaly nagy sikert arattak vízparti színházi estéink, idén a gyerekszínházi produkció mellett a színpadon is határokat feszegetünk.

Freak Fusion Cabaret cirkuszszínház
Juhász Kata Társulat ‘Body Studies’ kortárs tánc
Tökváros zenés mesejáték gyerekeknek - Gardrób Művészeti Csoport

ZENE

dj line-up:
dj Bodoo(FPT, Tilos, Pécs) (H), dj Nickodemus (wonderwheel records, New York City) (US), dj Suhaid (H)
dj Tom Wieland (7 Samurai, panoptikum arkestra, Bécs) (AT), dj Bodoo (FPT, Tilos, pécs) (H)
koncertek:
Slam Poetry Tihany ft. Gourmand zenekar, Elefánt, Deti Picasso(AR/RU)

EURÓPA BISZTRÓ

Minden nap más nemzet konyháját mutatjuk be a régióból! Cseh, lengyel, német, osztrák, szlovák gasztronappal készülünk, ahol elsősorban az egyes országok street food kínálatából adunk ízelítőt.
Borkóstolás : Carton Hungaricum Pont

ART 'n' FOOD 'n' DRINK program

Vegetáriánus és paleo, ill. gluténmentes ételek, menük bemutatása.
"Főzőtanfolyam 20 percben" , ahol 1-1 egészséges, dekoratív, gyorsan elkészíthető ételt mutatunk be és kóstolhatnak meg a résztvevők.
Lékészítő előadások, kóstolás.
Mandalaszendvics készítés és csokoládé-szökőkút készítés.
Zöldségfaragó és ételdekorációs workshopok.

Jegyárak:
Napijegy 1500 Ft, fesztiválbérlet 4500 Ft, VIP programcsomag 10 000 Ft, gyerekeknek 14 éves korig ingyenes.

Hasonló tartalmak