Program adatok

  • Balatonvilágos, Alsóörs, Tihany, Veszprém, Zánka, Balatonfüred, Zamárdi,

  • 2014. jún. 6 - okt. 12.

Bemutató

A teljes Balaton Régiót érintő, nagyszabású programsorozat keretében júniustól októberig tucatnyi helyszínen zajlanak koncertek, sport-, családi- és gyerekprogramok, új fesztiválok indulnak, számos műfajban hazai- és világsztárok lépnek színpadra.

A közel 20 eseményt felvonultató programhoz 2014-ben a Művészetek Völgye, az ARTplacc, a KULTKIKÖTŐ és a Balaton Sound is kapcsolódott, de lesznek sportesemények és képzőművészeti programok is.

FESZTIVÁL / ZENE

A balatonföldvári KULTKIKÖTŐ színes, kulturális programkínálatával egyedülálló színfoltnak számít. Június közepétől szeptember végéig színházi előadások és koncertek zajlanak a közel 1000 fős, hangulatos helyen.

Július 10-én indul a Balaton legnagyobb fesztiválja, a MasterCard Balaton Sound, amelyre az előrejelzések szerint 120.000 vendég érkezik idén Zamárdiba, Európa legjobb közepes méretű fesztiváljára.

Július 12-20-a között negyedik alkalommal ad otthont Tihany az ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztiválnak, amely a rendszerváltás 25. évfordulója alkalmából újra a keleti és a nyugati világ találkozópontjává válik, ahol a művészet és a közönség egyszerre szabadulhat ki a négy fal közül.

A Nagy Csobbanás Családi Strandfesztivál idén három helyszínen kerül megrendezésre: július 12-én Fonyódon, július 19-én Siófokon, augusztus 9-én pedig Révfülöpön válogathatunk a fesztivál kínálta programok közül.

Idén a Művészetek Völgye is kapcsolódik a rendezvénysorozathoz. Az ország legrégebbi fesztiválján a látogatók a már klasszikusnak mondható művészek előadásai mellett új fellépőkkel, programokkal és helyszínekkel találkozhatnak Kapolcson és környékén.

Idén 3. alkalommal kerül megrendezésre a Palóznaki Jazz és Bor Piknik, melyen a kiváló hazai jazz előadók mellett olyan fellépők is helyet kaptak, mint a modern zenei irányzatokat ötvöző DePhazz. A zenei programok mellett képzőművészeti és családi eseményekben is részt vehetnek a látogatók.

A múlt évben debütált B.my.Lake fesztiválra idén – augusztus 18-tól 21-ig - a tavalyinál is nagyobb érdeklődés jellemző. Az év elején a hollandiai Groningenben a Yourope Fesztiválszövetség által díjazott butikfesztivál a balatonvilágosi Club Aliga Üdülőközpontban száznál is több hazai és nemzetközi dj-t vonultat fel, amelyre itthonról és Európa több pontjáról érkeznek vendégek.

A zamárdi STRAND – Nagyon Zene Fesztivál augusztus 20-án a Tankcsapda 25. születésnapi koncertjével indul, a fellépők között pedig John Newman, a Papa Roach, a Parov Stelar Band, a Knife Party és Dub FX is megtalálható ugyanúgy, mint a Nagy-Szín-Pad című “tehetségmutató” verseny legjobbjai.

Október 10-12. között Siófokon kerül megrendezésre a Balatoni Halfesztivál, amely méltó zárása a 2014-es Nagyon Balaton sorozatnak.

KÉPZŐMŰVÉSZET
Weiler Péter “Road ‘71” címmel egy egészen egyedülálló kollekciót készített a Balaton hangulatáról. Alkotásait először június 21-én Köveskálon nézheti meg a közönség, ezt követően pedig a MasterCard Balaton Soundon és a Strand – Nagyon Zene Fesztiválon kerülnek kiállításra a képek.

A Nagyon Balaton szervezői húsz kortárs festőművészt kérnek fel arra, hogy “Nekem a Balaton…” címmel készítsenek 1-1 alkotást, amelyek nyár végén kerülnek kiállításra.

SPORT

Minden eddigi létszámot meghaladva – május 31-én reggel 8 órakor, Balatonaligán –, immár 8. alkalommal rajtol el hazánk egyik legnépszerűbb futórendezvénye, egyben Közép-Európa leghosszabb futóversenye és a legnagyobb hazai balatoni tömegsport esemény, az Ultrabalaton.

BalatonMan triatlon néven Balatonfüred és Balatonkenese ad otthont a régió egyik legnagyobb sporteseményének, amely ugyancsak a Nagyon Balaton része lesz idén.

Siófokon egy 30 m2-es kivetítőn élvezhetjük a 2014-es brazíliai futball világbajnokságot a VB-Teraszon, ahol érdekes sporteseményeken és tipp-játékokon is részt vehetünk, aktívvá téve a szurkolást.

Hasonló tartalmak