látnivalók & kultúra

szerkesztés

Szőr/mentén. Állatmesék

Program adatai

A szentbékkállai Pegazus amellett, hogy bárként és étteremként funkcionál, erős művészeti kötődésekkel is bír. Már korábban is otthont adtak sikeres kortárs művészeti kiállításoknak, július 2-tól pedig újabb tárlat nyílik náluk. A Szőr/mentén. Állatmesék. című kiállításon Nagy Gabriella festő, Kovács Gergely szobrász és Szöllősi Géza vizuális művész alkotásait láthatjátok.

A kiállító művészek szürreális, ironikus alkotásai ahhoz az emberiséggel egyidős kultúrkincshez nyúlnak vissza, melyben az állatvilág az emberi lét absztrahált változata, s mely ily módon könnyedén vált – és válik a mai napig – a vallás, az erkölcstan vagy a pszichológia továbbá az irodalom és a művészet muníciójává.

Nagy Gabriella festményein a tájképre meghökkentő helyzetekben kerülnek rá az állatok, melyek egyszerre abszurd és mágikus tartományokkal gazdagítják az alkotásokat. Művei nem mentesek a kortárs társadalmi és politikai áthallásoktól sem, ezzel üdítő szelepként is szolgálnak a jelen nehézségeitől megfáradt befogadó számára.

Kovács Gergely szobrai deklaráltan a humorból táplálkozva mutatnak rá az ember és az állat közös gyökereire. Munkái gyakran térben elhelyezkedő közmondások vagy az irodalomból közismert szókapcsolatok, irodalmi idézetek melyek anyagba formálás után végeláthatatlan értelmezési szférákba lövik ki magukat.

Szöllősi Géza meghökkentő taxidermiái egyszerre horrorisztikusak és humorosak: a hátborzongató, a tragikus és az ironikus bermuda háromszögébe csalogatják az örömmel lépre menő szemlélődőt.

A kiállítás augusztus 5-ig látogatható.

Hasonló tartalmak

Admin mode