látnivalók & kultúra

szerkesztés

Találkozás Picassóval

Program adatok

Bemutató

Március első hetében nyílik meg az a kiállítás Balatonfüreden, amely az avantgárd zseni, Pablo Picasso rajzait és Jean Cocteau költő, filmrendező fotóit tárja a közönség elé.

Picasso munkái közül hazai és amerikai magángyűjteményekben őrzött tárgyak, festmények, fényképek és mintegy 60 rajz kerül bemutatásra. Emellett a Szépművészeti Múzeumból is szállítanak alkotásokat a Balaton partjára, köztük olyanokat is, melyeket a hazai közönség eddig nem láthatott. A művész munkái mellett a kutatás során felhasznált dokumentumok, korai videók is láthatóak lesznek.

Cocteau mintegy harminc, az első világháború idején készült képe idézi meg a klasszikus avantgárd nagy alakjainak együtt töltött pillanatait. A képeken feltűnik a művészvilág több meghatározó alakja: Amedeo Modigliani, Max Jacob, Moise Kisling és Picasso akkori, kevéssé ismert modell szerelme Pâquerette. A fotók a Café de la Rotonde-ban és környékén, a Carrefour Vavin-en – a ma Picasso nevét viselő téren – néhány héttel azután születtek, hogy Cocteau hazatért a belga frontról.Hasonló tartalmak

Admin mode