Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Dante - Az Isteni Színjáték három művész értelmezésében

Dante - Az Isteni Színjáték három művész értelmezésében @ KOGART Tihany
KOGART Tihany
8237 Tihany, Kossuth Lajos utca 10.
Részletek

500 - 1000 Ft febr051000 -tól
ápr241600 -ig

Dante halhatatlan műve, az Isteni Színjáték állandó ihletforrásként szolgál a művészeknek, legyen szó színházról, irodalomról vagy képzőművészetről. A február 5-től látogatható kiállítás az utóbbiakra fókuszál, egészen pontosan 3 kiváló hazai grafikus alkotásait mutatja be a KOGART Tihanyban.

KOGART Tihany

8237 Tihany, Kossuth Lajos utca 10.
+36 30 955 5958

Fáy Dezső, Borsos Miklós és Bencsik János sajátos szemszögből és eltérő technikával (fametszet, szitanyomat, litográfia) közelítette meg az Isteni Színjátékot.
Akárcsak az elbeszélő költemény, a grafikák központi száma is a hármas. Bencsik János háromszor 33, Borsos Miklós háromszor három, míg Fáy Dezső háromszor 13 lapon vizualizálja a középkori költő látomásait.

Bencsik János 1978-ban bemutatott litográfiái esetében nem illusztráció-sorozatról van szó, hanem autonóm művészi eszközökkel megteremtett párhuzamos világról, amely párbeszédet folytat a Komédiával, gondolkodik róla, értelmezi azt.

Borsos Miklós rajzait a lényeg pontos megragadása és a mondanivaló esszenciájának képi megformálása jellemzi; néhány lendületes vonallal életre kelti a mozdulatokat, mozgalmasságot ad a műnek, kiemeli a formák fő jellemzőit, vagy összefogja a nagy színfoltokat. Az Isteni Színjátékhoz készített szitanyomatait Borsos konkrétan a szöveg tartalmához, mondanivalójához igazította, olykor geometrikus formákba öntve az egyes helyszínek tereit vagy a szereplők alakjait.

Fáy Dezső képeit az Ernst Múzeum és a Nyugat folyóirat bemutatta már a nagyközönségnek. Fáy nem az irodalmi mű adatszerű visszaadására törekszik, sokkal inkább önmaga választotta emlékek köré rendezi mondanivalóját: azokat a víziókat láthatjuk magunk előtt, amelyek a művész képzeletében olvasás közben születtek. Ezért érezhetjük, hogy a grafikus olykor máshol látja a lényeget, mint maga a költő.

A kiállítás a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány szervezésében tekinthető meg április 24-ig.

Hasonló események

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben