Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Rejtélyes gyűjtemény – Egy keszthelyi zsidó család megmentett öröksége

Rejtélyes gyűjtemény – Egy keszthelyi zsidó család megmentett öröksége @ Balatoni Múzeum
Balatoni Múzeum
8360 Keszthely, Múzeum utca 2.
Részletek

0 - 900 FT máj290930 -tól
aug251630 -ig

A Balatoni Múzeum augusztus 25-ig látogatható, Rejtélyes gyűjtemény – Egy keszthelyi zsidó család megmentett öröksége című tárlata a közelmúltban Keszthelyen felfedezett 2776 darabos éremgyűjteményt, valamint a vele együtt elrejtett, 27 tételből álló ékszer- és emléktárgy-kollekciót mutatja be.

A kiállításon egy időben maximum 30 fő tartózkodhat, így a kiállítás 15 főt meghaladó csoportok számára előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Balatoni Múzeum

8360 Keszthely, Múzeum utca 2.
+36 83 312 351

A becsületes megtaláló talajrendezés közben lelt rá a rendkívül jó állapotban fennmaradt leletre. Az éremgyűjtemény legkorábbi darabjai az ókori görög, illetve köztársaságkori Róma pénzei közül valók, a legkésőbbiek pedig a XX. század első évtizedeiből származnak. Látszik, hogy ez a lelet egy gyűjtemény, melynek tulajdonosa törekedett arra, hogy az elérhető korszakokban minden uralkodótól, verető hatóságtól legyen példány a birtokában és a leggazdagabb képviselt korszakokban a címletek változatosságára is ügyelt. A XIX. századtól gyűjtőkörét kiterjesztette az európai országok numizmatikai anyagára is, sőt, a gyűjtemény távol-keleti vereteket és különösen érdekes, a Szovjetunió legkorábbi éveiből származó pénzérméket is tartalmaz.

A kincslelet az érmeken kívül ékszer- és emléktárgyakat is tartalmaz, melyek vizsgálata alapján nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy a gyűjteményt 1944. június 20. előtt, azaz keszthelyi zsidó lakosság deportálását megelőző hetekben rejthették el. Az ékszerek és emléktárgyak a keszthelyi Pollák családhoz köthetők. 1944. május 8-án rendelték el a helyi zsidó lakosság gettóba történő elkülönítését. A deportálások előtt különösen kegyetlenül bántak velük az elrejtett értékek után nyomozók. A legtöbben bevallották eldugott értékeik rejtekhelyét, azonban biztosan akadt olyan is, aki magával vitte titkát a haláltáborba, ahonnan már sohasem tért vissza.A borítókép forrása a múzeum honlapja.

Hasonló események

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben