aktív

szerkesztés

10+1 remek balatoni program, amiért még fizetnünk sem kell

Szerzők

  • Chilembu Krisztina

2019. 07. 29. 15:06

Mindenhonnan azt halljuk, hogy a balatoni nyaralásnak csak nagyon vastag pénztárcával érdemes nekivágni. Ez nem feltétlenül van így - olyan izgalmas ingyenes programokat ajánlunk a strandolástól a vártúrákon át a koncertekig, ahol csak az útiköltség és a fogyasztásunk jelent kiadást.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fürödj szabadstrandokon!

1/11

Szerencsére még mindig sok ingyenes partszakasz van a tónál, és a hivatalos szabadstrandokon is találsz vizesblokkot, büfét, szépen karbantartott pázsitot. Ha a pénztárak bezárnak, a fizetős strandokra is simán besétálhatsz – sok helyen már este 6 órakor megtörténik ez. Költséghatékony megoldás, ha nem akarsz egész nap a vízben lenni, és a legmelegebb órákban inkább pihennél, vagy keresnél valamilyen hűvös helyet. (A szabadstrandok helyzetéről és fenntartásáról itt írtunk korábban.)

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Hódítsd meg a kilátókat!

2/11

A kilátók nagy része ingyen látogatható a tónál, így csak túrafelszerelés és némi elszántság kell ahhoz, hogy fentről is megcsodáld a Balatont. Több ingyenes applikáció is segít, hogy ne tévedj el, az útvonalak kiválasztásához pedig itt találsz inspirációt.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Biciklizz - és térj le a balatoni Bringakörútról!

3/11

Nemcsak az A-ból B-be jutás költségeit spórolod meg, hanem maga az eljutás lesz a program, ha biciklire ülsz. A folyamatosan szépülő és bővülő bringaút mellett tekerhetsz egyet a Balaton-felvidék nyugodtabb, elvarázsolt útjain – így olyan helyeket is megcsodálhatsz, amelyek mellett autóval biztosan elrobogtál volna. Bringás pihenőből sincs hiány a tónál – persze az már nem az ingyenes kategória, ha fogyasztasz valamit..

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Hallgass klasszikus zenei koncerteket!

4/11

A Klassz a pARTon! programsorozat júliustól augusztusig tart, és a Balaton északi partján sokféle helyszínre - templomokba, kastélyok termeibe, strandokra és parkokba – hozza el a klasszikus zenét a helyieknek és a Balatonnál nyaralóknak. Ne feszengős, öltönyös komolyzenei előadásokra gondolj, mert akár egy pokrócon, a fűben fekve is hallgathatod a neves zenészeket, a kicsit elegánsabb megjelenésre csak ott van szükség, ahol azt az adott helyszín megkívánja – például a tihanyi Bencés apátságban vagy a Festetics-kastély Tükörtermében. A programból itt lehet szemezgetni.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Fedezd fel a piacokat!

5/11

Minden balatoni termelői piacnak más a hangulata, érdemes minél többet megismerni. A kisebb termelői piacokon, mint például a Badacsony lábánál található Lábdi Piac, el is beszélgethetsz a termelőkkel, a Liliomkertben ugyanakkor nyáron készülj a tömegre és a hosszabb sorokra. Hozzátesszük, hogy a piacozás valójában nem lesz teljesen ingyenes program, hiszen biztosan landol valamilyen finomság a kosaradban.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Festetics-kastély

6/11

8360 Keszthely, Kastély utca 1.

Több Infó

A keszthelyi kastélypark Közép-Európa egyik legfontosabb kertművészeti alkotása. Története a 18. század közepéig nyúlik vissza, számos változáson ment keresztül, néhány évvel ezelőtt pedig rekonstruálták a 19. század végi állapotot alapul véve. A gyönyörűen helyreállított parkban több száz éves fák alatt, szobrok és szökőkutak mellett sétálhatsz, egzotikus növényeket is láthatsz, megcsodálhatod a Hercegnői Kamarakertet és a tavat is.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Gyönyörködj századeleji villákban!

7/11

A múlt században épült villákhoz rengeteg történet kapcsolódik, és ugyanúgy hozzátartoznak a balatoni városokhoz, mint a terek, a strandok, vagy a szobrok. Fonyódon, Siófokon, Balatonalmádiban és Badacsonyban sok ódon villát láthatsz, ha bevállalsz egy-egy hosszú sétát.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Mássz fel a várromokhoz!

8/11

A vártúra kihagyhatatlan Balaton környéki program: ha megvolt már a Csobánc és a hegyesdi vár romja, fedezd fel a Rezi várat és a Tátikát is! Legyen nálad túracipő, víz és szendvics, és kezdődhet is az a nap, amiről télen is sztorizni fogsz, és amit meg akarsz ismételni majd.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kányavári-sziget

9/11

8753 Balatonmagyaród, Kányavári-sziget

Több Infó

A Kányavári-sziget évszaktól függetlenül és szakvezetés nélkül is látogatható, és családdal is tökéletes kirándulóhely. A Búbos Vöcsök-tanösvényen haladva a lápos-mocsaras vidék egyedi állatvilágáról tudhatsz meg hasznos dolgokat, a Nagy-kilátóból gyönyörködhetsz a Kis-Balaton látványában, bár lehet, hogy a gyerekek le fognak ragadni a játszótéren. Nem érdemes kihagyni, ha egy kis nyugalomra, csendre és árnyas erdei utakra vágysz.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Csípj el egy ingyenes koncertet!

10/11

Egymást érik a borhetek és a különböző rendezvények a tónál, és ilyenkor a belépő nélküli előadásokból sincs hiány. Ingyen hallgathatod meg például a balatonfüredi Borheteken a Magashegyi Underground, a Kelemen kabátban vagy Sena koncertjét, de a Keszthely Street Festivalon is többféle zenei stílus képviselői játszanak az utcán, arról nem beszélve, hogy számos vendéglátóhelyen is el lehet csípni ingyenes, élőzenés koncerteket, akár Füreden a Kredencben, akár Örvényesen a Balaton Bárban, akár Mindszentkállán a Káli-Kapocsban.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

+1: Nézd meg a naplementét egy szép helyről!

11/11

Mindenki máshonnan szereti nézni a lilás-narancs színekben pompázó Balatont: egy tanúhegy tetejéről, egy strandról, egy borteraszról, egy kilátóból, vagy akár magáról a tóról, SUP-deszkán vagy vitorláson ringatózva. Pokróc a földre (ha van), borospohár a kézbe, és indulhat a merengés. Nagyon korán kelők és hajnalig bulizók a napfelkeltét se hagyják ki!

Hasonló tartalmak

Admin mode