aktív

10 hely, ahol a gyerekek sem fognak unatkozni

Szerzők

  • Mega Sára

2016. 08. 30. 16:15

Miközben már egy egész napos strandolás teljes élmény lehet minden gyereknek, bőven van még kiaknázatlan lehetőség, ha családdal érkeztek a Balatonra akár nyáron, akár ősszel. A kisvasutas kalandparktól kezdve az erdei játszótereken át a csónakázós barlangig összegyűjtöttünk tíz gyerekprogramot, ami akkor is jól jöhet, ha esik az eső, de akkor is, ha a homokozós vödör már legalább annyira megtelt, mint az ingerküszöböd a rengeteg strandolótól.

Fotó: Akadalymentesbalaton.hu

Balatonfüred, Kiserdei játszótér

1/10

Címkék

A balatonfüredi Kiserdő az egyik legjobb északi parti helyszín a gyerekekkel való időtöltésre: árnyas fái a legnagyobb kánikulában is védelmet nyújtanak, a közel 10 hektáros területen remekül lehet biciklizni, fogócskázni, bújócskázni, számháborúzni. A parkban padok, fedett pihenő, mosdók, pelenkázó, ivókút szolgálják a látogatók kényelmét, ráadásul látszik, hogy ezek tervezése és kialakítása során valóban a felhasználók igényei voltak előtérben: a zegzugos területen mindenhol táblák segítik a tájékozódást, a mellékhelyiség a játszóterek közelében található.

A Kiserdő területén lévő három játszótér – a kisjátszótér, a Helka-Kelén és a Kamaszok játszókertje – a különböző korosztályú gyerekekkel érkező szülők álma. A kiscsúszda mellett strázsáló anyukák/apukák rálátnak a Helka-Kelénen cikázó nagyobbakra is, miközben a kiskamaszok egy kanyarral arrébb, biztonságos távolságra a szülői tekintetektől, kedvükre forgózhatnak a pingpongasztaloknál, vagy lógathatják a lábukat a nagy hintákon.

A gyerekek kedvence egyértelműen a 6-10 éves célközönségre tervezett tematikus játszótér, ami Helka és Kelén, a Balaton legendás szerelmeseinek történetén keresztül invitálja játékra a kicsiket. Bár legutóbbi látogatásunkkor hűlt helyét találtuk a híres forgó libikókának, ami kétméteres magasságba tudta repíteni a többnyire extatikus állapotban lévő utasait, de a játékfelhozatal így is kiemelkedik az átlag magyar játszóterek egyhangúságából.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Vízi játszóterek Keszthelyen és Zalaváron 

2/10

Az utóbbi tíz évben sokat színesedett az itthoni játszótér-körkép, gyerekeinkkel kalandozhatunk akár óriásceruzák vagy megelevenedett meseszereplők között is. A forradalmi lendületben megjelentek az úgynevezett vizes játszóterek is, amik leginkább a kicsikben található kiolthatatlan kísérletező kedvet próbálják kielégíteni. A gyerekeknek lehetőségük nyílik megfigyelni a víz tulajdonságait, a különböző eszközök segítségével befolyásolni mozgásának irányát, ezáltal tapasztalati úton tanulva a vízenergia működéséről.

Hatévesen nincs is nagyobb élvezet annál, mint amikor nyáron a játszótéri homokozóban, a közeli kút és egy kisvödör segítségével vizesárokkal ellátott várat lehet kialakítani. A végeláthatatlan pancsolásnak egyedül a szülői aggodalmak szabhatnak határt, de a Balaton-parti vízi játszóterek esetében a lokáció ezt az akadályt is elhárítja.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Kinizsi-vár

3/10

8291 Nagyvázsony, Vár utca 9.

Több infó

Kisiskolás korunkban a várromok látogatása tipikusan olyan program volt, amit a felnőttek jobban élveztek, mint mi. Az omladozó kőfalak között elég nehéz volt kacsalábon forgó palotát képzelni a  helyére, még akkor is, ha a romantikus-kardozós életérzés minden gyerekszobába befészkeli magát. Az élményközpontú programokat kínáló Kinizsi-várban szerencsére nem kell a képzeletünkre hagyatkoznunk: a nyári szezonban naponta kétszer, délelőtt 11-kor és délután 3-kor is interaktív várjátékokon vehetünk részt. A program során a korhű ruhákba öltözött színészeknek köszönhetően a szemünk előtt elevenednek meg a reneszánsz kori udvar mindennapjai: lesz lovaggá ütés, apródválasztás, lovagi torna, a gyerekek pedig Kinizsi hadseregének lelkes katonáiként vehetnek részt az előadásban. A műsor után tovább folytatódnak az izgalmas programok: ki lehet próbálni az íjászkodást és korabeli fegyverek, mint például a csatacsillag használatát.

Fotó: Szécsi Gábor - We Love Balaton

Zádorvár

4/10

8245 Pécsely, Zádor dűlő

Több infó

Címkék

A Kinizsi színes-szagos parádéjához képest a Pécsely közelében található Zádorvár teljesen más várélményt nyújt. A rom Barnagról és Pécselyről is megközelíthető jelzett turistaúton, de ennek ellenére a legtökéletesebb kirándulóidőben is alig akad látogató errefelé. Egy birtokvita következtében hamar elhagyatottá váló erődítmény 600 éve csendben amortizálódik, mára teljesen benőtte a környékét az erdő. A kalandokra és felfedezésekre mindig kapható gyerekek számára az egykori épületegyüttes vadregényes maradványai tökéletes játszóteret biztosítanak: legyen szó kincskeresésről vagy várostromról, sárkányvadászatról vagy királylány szabadításról az elhagyatott romok festői díszletként szolgálnak. Ráadásul az egykori várhoz tartozó kápolna helyén épült fakilátóból első osztályú panoráma nyílik a Pécselyi-medencére!

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Bivalyrezervátum

5/10

6831 Balatonmagyaród, Kápolnapuszta

Több infó

Magyarország legnagyobb bivalycsordájának legelésző vagy mocsárban dagonyázó robusztus egyedeit elnézve egy pillanatra Afrikába képzelhetjük magunkat, mivel a szemet gyönyörködtető kis-balatoni tájban tobzódó hatalmas állatok pont olyanok, mint egy orrszarvú- vagy vízilókolónia. A rezervátumot játékos tanösvényen járhatjuk végig, kilátópontokon távcsövön keresztül figyelhetjük meg közelről a bivalyokat, a kijelölt pihenőhelyeken akár piknikkosarat is bonthatunk. A látogatóközponthoz tartozik játszótér és állatsimogató is, ahol többek között két hónapos szamárcsikók várják a simogató gyerekkezeket.

Fotó: Mega Sára

Kokó lovastanya, Balatonalmádi-Vörösberény

6/10

Ma már kicsit furán fest Almádi nyaralóházakkal teljesen beépített szőlőhegyén a csöppnyi állatfarm, de évtizedekkel ezelőtt Kokó nagyapjának birtoka még magányosan állt itt. A környék benépesedett, Kovács Tamás, alias Kokó pedig kitanulta a kovácsmesterséget, és átvette a tanya irányítását. A gyerekek itt mindenféle háztáji állattal megismerkedhetnek – lovak, pónik, szamarak, tehenek, malacok, kutyák, macskák és népes baromfiudvar –, minden családias léptékben, egy ugrásnyira Balatonalmádi központjától. Kokó felesége, Szandra végzi a lovasok oktatását: futószárazástól kezdve osztálylovagláson át táborok és többnapos lovastúrák szervezéséig. A rendszeres látogatóknak érdemes kiváltaniuk a klubtagsági igazolványt (6000 Ft/év), aminek birtokában egy óra osztály- vagy tereplovaglás 2500 forint. Ez a balatoni és budapesti lovardák tarifáinak ismeretében is nagyon baráti árnak számít.

Fotó: BalatoniBob Szabadidőpark

BalatoniBob Szabadidőpark

7/10

8175 Balatonfűzfő, Uszodai utca 2.

Több infó

Címkék

Bármelyik parton aktív kikapcsolódást nyújtó élményparkok közül szabadon válogathatunk, és ha már egyszer feltápászkodtunk a napozóágyról, érdemes olyan helyre menni, ami sokféle programlehetőséget kínál. A BalatoniBob Szabadidőparkban két bobpályán, 1500 méteren keresztül sikoltozhatunk, a felgyülemlett feszültséget levezethetjük egy kis íjászkodással, majd ha kipihentük magunkat, átmehetünk a Serpa kalandparkba, ahol hat különböző nehézségű kötélpályán tesztelhetjük állóképességünket. Aki még mindig érez magában erőt, az meghódíthat egy 9 méter magas mászótornyot is. Egy nap alatt nem lehet kipróbálni a szabadidőpark kínálta lehetőségeket, hiszen a paintballt, a hintókát és a drótkötélcsúszdát még meg sem említettük.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Tapolcai-tavasbarlang

8/10

8300 Tapolca, Kisfaludy Sándor utca 3.

Több infó

A csónakázás általában önmagában hatalmas buli egy gyerek számára, hát még ha a helyszín egy sejtelmesen megvilágított tavasbarlang, ahol saját maguk evezhetnek, navigálhatnak a göcsörtös falak között. A fogadóépületben tíz termen keresztül ismerhetjük meg a világ legkülönbözőbb barlangjainak világát: kristályok, cseppkövek, láva- és jégbarlangok. A 3D-s vetítőben megközelíthetetlen föld alatti területeket térképezhetünk fel. A gyerekeknek ezenkívül játszótérrel, mászófallal és egy speciális kúszóbarlanggal is készültek, ahol rövid időre maguk is szűk járatokban közlekedő barlangászokká válhatnak. A tavasbarlang az év minden napján nyitva tart, de érdemes telefonon érdeklődni, mert a jegypénztárnál gyakran hosszú sorok kígyóznak.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Zamárdi Kalandpark

9/10

8621 Zamárdi, Siófoki út

Több infó

Címkék

A Zamárdi Kalandpark a Balaton déli partján várja a mindenre elszánt családokat. És a mindenre elszánt kifejezést érdemes komolyan venni, hiszen a mászópályákon túl például ki lehet próbálni egy 15 méteres toronyból ugorva a szabadesést vagy a park saját „mini Balatonjában” a vízi mókuskereket. Ha már a tóparton vagyunk, ki ne hagyjuk a vízipuskákkal felszerelt vízidodzsemet, amikkel hatalmas tengeri csatát vívhatunk. További kalandok érdekében érdemes ellátogatni a labirintushoz, majd onnan kisvonatra pattanva elzötyögni a tó másik végéhez, ahol egy szita segítségével egy zsák homokból értékes drágaköveket nyerhetünk, akárcsak az egykori aranymosók.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Gyenesdiás Diási Játékstrand

10/10

8315 Gyenesdiás, Strand utca 3.

Több infó

Címkék

Az egész napos lubickolás természetesen jó idő esetén nagyon kézenfekvő megoldás, de a gyenesdiási játékstrand kiemelkedik a lehetőségek közül, hiszen évek óta dobogós helyen végez a családbarát strandok versenyében. Itt nem kell megküzdeni az árnyékos helyekért vagy a homokos partszakaszért, és a játékválaszték is bőséges. Főleg akkor, ha kiváltjuk az élményparkkarszalagot, amivel egész nap korlátlanul használható az óriás vízicsúszda, a trambulin, a minigolf és társaik.

Hasonló tartalmak