balaton

szerkesztés

10 jó sztori balatoni csajozáshoz

Szerzők

  • Kiss Ádám

2013. 08. 13. 2:00

A legjobb balatoni dolgok toplistása alkonyatkor a mólón vagy a nyaraló teraszán osztani az észt. Csakhogy ehhez sztorik is kellenek. Ha kifogytál a berúgós kalandok és a katonatörténetek elmeséléséből, és még józan vagy/nem kezdtetek smárolni, akkor a We Love Balaton segít. Tíz többé, de inkább kevésbé ismert balatoni sztorival. A kecskekörmöt úgyis unja mindenki.

Rock around Balatonfüred.

1/10

1956-ról mindenkinek ugyanaz jut eszébe. Pedig abban az évben egy másik dolog is történt Magyarországon, ami a következő évtizedekre komoly hatással volt. ’56 nyarán a balatonfüredi mólón hangzott fel először a rock and roll. Ha hinni lehet a legendának, akkor éppen a világ első rock and roll-száma, Bill Haleytől a Rock Around The Clock. A sztori szerint a közelben lévő illetékes elvtársak valamelyike gyorsan kapcsolt, és lerántotta a lemezt a lejátszóról. 7-8 év múlva viszont már magyar fiatalok tömegei indultak a Balatonhoz nyaranta, hogy a Szabad Európa Rádióról fonetikusan leírt Beatles-számokat halandzsázva bulizzanak.

Mit keresett a NASA Balatonkilitin?

2/10

2012 tavaszán állítólagos Wikileaks-dokumentumokra hivatkozva röppent fel a hír, hogy a NASA 7 emeletes luxusbunkert épített a Balaton alá. A Balatonkilitiből nyíló luxusbunkert állítólag azért építették, hogy a közelgő világvége esetén legyen hova menekíteni fontos személyeket. A Somogy TV hiába kereste a bunker bejáratát és a vízből felbukkanó fémkapszulákat, ráadásul a világvége is elmaradt. Persze ettől még lehet, hogy a titkos bunker ott van a Balaton alatt.

Majdnem sziget lett Tihanyból.

3/10

Milyen lenne, ha a Tihanyi-félsziget lenne a magyar Mont Saint Michel, egy sziget a vízpartok előtt, rajta egy apátsággal? Nos, ez majdnem így történt. Az 1848-49-es szabadságharc idején a magyar kormány úgy döntött, hogy a császári hadak ellen erődrendszert épít a Balaton-felvidéken. Ennek részeként Tihanyt elvágták volna az északi parttól, hogy szigetként sokáig lehessen védeni. Az ásást azonban végül mégsem kezdték el. Nem tudni, melyikkel jártunk jobban.

Fotó: Indafoto.hu - Sm33

Nem lett virágláda a Balaton legszebb hajójából.

4/10

A Siroccót tartják a Balaton egyik legszebb vitorlásának. Ha megpillantod a vízen, ne habozz elejteni pár morzsát kalandos történetéből. A II. világháború idején épülő hajó átvészelte a harcokat, aztán meg akarta venni az egyiptomi király. Az üzletből nem lett semmi, az ÁVH lecsapott a hajóra, amelyben állításuk szerint aranyat csempésztek. A Sirocco ezután a Párt kezébe került, csak éppen a karbantartására nem ügyeltek. A drága anyagokból épített vitorlás kis híján a zánkai úttörőtáborban végezte, ahol virágládákat és mászókákat építettek volna belőle. Végül mégis megúszta, a 2000-es évek elején pedig eredeti állapotára újították fel, és azóta is hasítja a vizet.

Mesés kincs a déli parton elásva.

5/10

Balatonendréd nem sok mindennel hívta fel magára a figyelmet a történelem során. Legutóbb egy botrányos bekötőút-építés miatt lehetett hallani róla. Pedig szép hely, Zamárditól kicsit délre, egy völgyben fekszik, és török kincs van a határában elásva. A faluban bárhova mész, mindenhol látod a dél felől tornyosuló Várcsige-dombot. A legenda szerint ide rejtették kincsüket a menekülő törökök, akiknek kisebb vára volt a falu területén. Kincset azonban senki nem talált, pedig állítólag még török régészek is ástak a területen. Egy kirándulást azért megér, kincsek helyett legelésző birkákat biztos fogsz találni.

Az ember, aki nyaralót épített a halott szerelmének.

6/10

Fonyód egyik látványossága a Kripta Villa, amelynek pont olyan bizarr a története, mint amilyen a neve. Abrudbányai-Rédinger Ödön ugyanis annyira szerette az esküvő előtt betegségben elhunyt menyasszonyát, Magdust, hogy 1941-ben, már családos emberként, emlékvillát épített egykori szerelmének. Ödön a pazar helyre épített, mediterrán stílusú épületbe márványból faragtatta ki a nászágyukat, rajta Magdus és saját maga fekvő másával. A villába kerültek volna Magdus hamvai is, ám a háború meghiúsította a tervet. A legenda szerint, ha egy fiú és egy lány a nászágy felett megfogják egymás kezét, a szerelmük örökké fog tartani.

Atombomba a Balaton-felvidéken.

7/10

Ez a többivel ellentétben olyan legenda, ami – bár hivatalosan nem igazolták – egészen biztosan igaz. A Kinizsi-várról ismert Nagyvázsonytól nem messze, Tótvázsony határában egy szovjet bázis működött. A helyiek által csak Kis-Moszkvának hívott bázison ma már csak romokat és kószáló vadállatokat lehet találni, de a hátrahagyott zsilipkapuk, daruk és egyéb jelek egyértelművé teszik, hogy egykor atomfegyvereket tároltak Kis-Moszkva hangárjaiban. Látogatni ma is tilos, de ha érdekel az ilyen, alkalmanként elcsíphetsz egy-egy bunkertúrát a környék egykori titkos bázisainak mélyére.

Argentínában fogják a legnépszerűbb balatoni halat.

8/10

A balatoni hekknél bizarrabb felirattal nehezebb találkozni a balatoni strandbüfék kínálatában. Pedig amekkora evidencia, hogy a hekk a magyar strandbüfék kedvenc hala, annyira egyértelműnek tűnik, hogy a hekk tengeri hal. Vagy mégsem ilyen evidens? Pedig a hekk tömbökbe fagyasztva érkezik Argentína partjaitól a Balaton partjaira. Hogy miért? A Dining Guide megfejtése szerint a balatoni idegenforgalom felfutásakor, a '60-as '70-es években a strandbüfések egyre drágábban tudták beszerezni a sülthalnak való keszeget. A Terimpex nevű szocialista nagyvállalat ellenben olcsón tudta behozni a fagyasztott hekket az országba, így a sütödék rákaptak az olcsó és nem szálkás tengeri haltörzsre. Ami annyira bejött, hogy talán sokan ma is elhiszik: a hekk (egyes büfékben heck) balatoni, de legalábbis magyar hal.

Tankok a víz alatt.

9/10

A II. világháború során számos harci repülő zuhant a Balatonba, melyek közül több a mai napig is a mélyben várja a sorsát. Van, aki azt állítja, hogy Tihanynál három német tank is várakozik a tó fenekén. Hogy tényleg ott vannak-e, azt nem tudni. A Balatonban lévő különféle roncsok már sokak fantáziáját megmozgatták. A legsikeresebb Ötvös Csöpi-film, a Csak semmi pánik is egy Sajkodnál vízbe zuhant repülőbe rejtett kincs utáni hajszáról szól.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Balatonfűzfő Tobruki strand

10/10

8175 Balatonfűzfő, Tobruk

Több Infó

Címkék

Tobruk ősi tengeri kikötőváros Líbiában, közigazgatásilag Balatonfűzfőhöz tartozik, remek strandja van. A mondat minden része igaz. Balatonfűzfő városrészét és a líbiai kikötőt is ugyanúgy hívják. Ráadásul előbbit utóbbiról nevezték el. Hogy miért, azt pontosan nem tudni. A balatonfűzfői önkormányzat honlapja szerint a helyi papírgyár dolgozóinak létesített telep akkor épült, mikor a II. világháborúban a németek a líbiai Tobrukot ostromolták, és a népnyelv valahogy átragasztotta a város nevét. De ennél sokkal jobban hangzik a másik, Rejtő-regénybe való megfejtés. Eszerint a papírgyári igazgató sofőrje, aki szolgált az idegenlégióban, egyszer meglátta az épülő telepet, és közölte, hogy ez olyan, mint Tobruk.

Hasonló tartalmak

Admin mode