gasztró

szerkesztés

10 új hely a Balatonnál, ahol nem csak enni jó

Szerzők

  • Farkas Ádám

2017. 06. 30. 14:58

Mi mindig örülünk, ha minőségi vendéglátóhelyek nyílnak a Balaton körül, de még jobban örülünk, ha a minőség mellé még kapunk valami pluszt is, valami olyat, amitől úgy érezzük: ez a hely nem csak jó, de még lelke is van. Legújabb gyűjtésünkben olyan helyeket szedtünk össze, amik, bár kezdő (vagy újrakezdő) játékosnak számítanak a környéken, de máris a Balaton különleges színfoltjai lehetnek.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Malackrumpli Bisztró

1/10

8237 Tihany, Kossuth Lajos utca 14.

Több infó

Címkék

Tihanyba költözése után a régiek helyett új, csilli-villi cuccok kerültek elő a kartondobozokból és az északi part egyik legnépszerűbb étterme az új helyen már kacsalábon forogva hozza a régi minőséget. Aki még mindig Füreden keresi őket, az sem feltétlenül tévedt el, mert itt a BRKLYN-nal bútoroztak össze

Miért szeretjük?
A vezetők, Járosi Tamás és Jacek Luzsa nagyon szigorúan állnak ahhoz, hogy az alapanyagok honnan kerülnek az étterembe. A zöldség Járosiék biogazdaságából jön, a mangalicát maguk tenyésztik, pontyért Akasztóra mennek, a marha pedig náluk csak az angust jelentheti. 

Mit érdemes enni?
Óriási plusz pont jár, hogy készítenek főzeléket, de a különleges halászlevüket és a védjegyüknek számító pulled pork szendvicset is bármikor ajánlanánk.

Mennyibe kerül?
Egy leves most 1690 Ft, egy főétel 3-4 ezer közt mozog, egy desszert körülbelül 2000 forintból jön ki.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Morzsa Bisztró

2/10

8242 Balatonudvari, Vászolyi út 1.

Több infó

Címkék

Kaizer András és felesége, Kaizer-Garai Saci olyan street food kocsit indítottak, amin szemmel láthatóan nincsen fék. A Morzsa Guruló Bisztró a nyári fesztiválok ismert színfoltja volt – de nem azért, mert Kaizerék imádták rendszeresen a nyakukba venni az országot, inkább azért, mert bisztrót szerettek volna, de csak furgonra volt kezdőtőke. Aztán összegyűlt az előbbire is, a Morzsa pedig Füredre költözött.

Miért szeretjük?
A franciaországi orosz emigránsok eredeti bisztrófilozófiája köszön vissza a betérőnek: finom, de egyszerű ételek, gyors, barátságos, sőt, már-már családias légkör. Az evést sörözéssel is egybeköthetjük, mert a szomszédos Beer Balatonból átvihetjük az italunkat a Morzsába, vagy akár fordítva.

Mit érdemes enni?
Ebédmenüvel szerintünk itt még senki nem járt rosszul.

Mennyibe kerül?
Levesek 1000, főételek inkább 2000 forint körül, de ha ezeket menüben kérjük, már 1650-ért jól lakhatunk.

Fotó: Trenka Attila - We Love Balaton

Fricska

3/10

8200 Veszprém, Miklós utca 10.

Több infó

Címkék

A veszprémi vár alatt, a Séd-patak völgyében megbúvó nyugalom szigete a Fricska, ahol az ember ebéd után a patakba lógathatja a lábát, vagy akár napágyakon is olvasgathat a könyvcsere-kővitrin jóvoltából. Ráadásul hamarosan még vendégházat is nyitnak.

Miért szeretjük?
A pihentető környezet egy dolog, de a Fricska a konyha minőségét tekintve is olyan ívű fejlődést mutatott be az utóbbi időben, amihez képest a második világháború utáni Japán gazdasági csodája szánalmas vánszorgásnak tűnik – még akkor is, ha az út nem teljesen zökkenőmentes. Kezdésnek leigazolták Mede Ádámot (Onyx, Costes Downtown), aki rendesen felfrissítette az étlapot. Persze, ha nem akarunk, most sem muszáj fahéjas-csillagánizsos tyúkhúslevest ennünk, mert a vendégek kérésére a régebbi ételekből is sokat megtartottak az étlapon.

Mit érdemes enni?
Húsimádók kipróbálhatják a burgerüket (1950 Ft), amiben a húspogácsán kívül csak bacon, érett sajt, paradicsomszósz és hagymalekvár van, nem rontják el mindenféle zöldséggel. 

Mennyibe kerül?
Előételeknél 1000 és 1500 forint közötti árakkal, főételeknél 2-3000 forinttal számolhatunk.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Szőlősi Kocsma

4/10

8233 Balatonszőlős, Fő utca 10.

Több infó

Címkék

„Ne feledd: semmi sem tart örökké / százötven év alatt sem lettünk törökké.” Valószínűleg a balatonszőlősiek is Kabdebó Tamás soraiba kapaszkodva táplálták magukban a remény lángját azokban a hosszú években, amikor Füred, vagy a szomszédos falvak kocsmáiba kellett átjárniuk egy fröccsért vagy egy pohár sörért, amit ráadásul kénytelenek voltak sajnálkozó pillantások kereszttüzében lehúzni. De ahogy a török hódoltságnak, úgy ennek az állapotnak is vége lett, nem sokkal az után, hogy Tálos Attila gondolt egyet, és a kezébe vette az irányítást.  

Miért szeretjük?
Tálos, a Bortársaság alapítója nem a sosem használt rexasztalt, a bádogtartályból kimert piros és fehér borokat, vagy a lehalkított tévén futó hétvégi Diósgyőr-Haladásokat varázsolta vissza a kocsmába, hanem hozott helyette színeket, jó borokat, házikosztot és egy olyan környezetet, ahol a helyiek és a turisták is feszengés nélkül tudnak beülni, bármi is legyen az alkalom.  

Mit érdemes enni és inni?
A konyhában Dobos Szilárdné Katika készíti a házias fogásokat, fasírtot, töltött paprikát, velős pirítóst és hasonlókat. A sör (két fajta van, a Soproni állandó) és a bor (csak szőlősít tartanak) mellett pedig kapható szörp, Zha Zhou tea és presszókávé.  

Mennyibe kerül?
A főételek 1500 forint, a levesek, desszertek, kisebb falatok pedig 1000 forint alatt megállnak. Egy pohár sör, egy deci bor vagy egy kisfröccs/hosszúlépés 250 Ft, a szörp 100 forint/dl. Egy kávé 300 forintba kerül.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Villa Kabala

5/10

8264 Szigliget, Kamonkői út 40.

Több infó

Címkék

Farkas István festőművész egykori házában a Fölföldi család (pontosabban leginkább a borász Fölföldi Béla fia, Péter) nyitott éttermet és vendégházat, mindössze néhány hete. Természetesen Fölföldiék sonkái, sajtjai, borai és minden más egyebe megtalálható itt, a konyhában pedig Farkas Mózes kísérletezik, aki fiatal kora ellenére olyan eredményeket tud felmutatni, mint például az RTL Klub Konyhafőnök című műsorának második helyezése.  

Miért szeretjük?  
Fölföldi Peti úgy fogalmaz: ők vendégeket akarnak fogadni, nem pedig vendéglátózni, ez pedig az egész hely hangulatán erősen érződik. Aki megmássza a házhoz vezető emelkedőt, az tényleg úgy érezheti magát a teraszon üldögélve, mint aki nem étterembe, hanem egy borász barátjához ugrott fel ebédre, akitől utána sem sürgős hazamenni.  

Mit érdemes enni és inni?  
Farkas Mózes mesterien gondol újra hagyományos ételeket, ezért érdemes kipróbálni, mit gondolsz te mondjuk a rakott krumpliról vagy a tojásos nokedliről, és mit gondol ő. Egyszerre lesznek zavarbaejtőek a különbségek és a hasonlóságok is. A borokat és a bodzapezsgőt mindenképp kóstold meg!  

Mennyibe kerül?  
Egy előétel vagy leves körülbelül 1300-1800 forint közötti összegből jön ki, egy főétel 2800-3800 körül van. A desszertre is számolhatunk 1000 forintot.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Villa Vitae

6/10

8230 Balatonfüred, Malomvölgy 095/24

Több infó

Címkék

Sokszor szokták a balatoni vendéglátással kapcsolatban felhozni, hogy milyen kevés a luxus, bezzeg ugye a Garda- vagy a Genfi-tó, az mind semmi a Balaton adottságaihoz képest, ott mégis egymást érik az ötcsillagos hotelek kiváló éttermekkel, az emberek pedig özönlenek. Tavaly július óta ez a helyzet annyiban változott, hogy megnyílt a Villa Vitae.

Miért szeretjük?  
Azért, mert itt minden van, és mellette az egész stílusos és ötletes. Melyik hotelben van a spa-részleg mellett könyvtár is? Hol szoktak Vespa-robogókat kölcsönadni az embernek, ha kedve támadna körülnézni a környéken? Itt igen, és ha ezek nem kedves színfoltok, akkor mi az? De tényleg, saját shuttle-járatuk és vitorlásuk is van…  

Mit érdemes enni és inni?  
Az étterem elsősorban a szállóvendégeknek van fenntartva, de előzetes bejelentkezés után lehetőség van asztalt foglalni. Ha alkalmad van megszállni itt, ne hagyd ki a Dining Guide-listás reggelit. Ha nincs, akkor egy háromfogásos menüvel sem jársz rosszul.

Mennyibe kerül?  
A szobák árai éjszakánként 48 és 150 ezer forint között mozognak. A már említett háromfogásos menü 7000 forint, italfogyasztás nélkül.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Rozmaring Kiskert Vendéglő és Pizzéria

7/10

8600 Siófok, Akácfa u. 47.

Több infó

Címkék

Siófokon, mégis a nyüzsgéstől távol találjuk a Rozmaringot, ahol Séf Sanyi és Pincér Sanyi fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy övék legyen a legminőségibb hagyományos olasz étterem, nem is csak a Balaton környékén, de akár az egész országban is. És amikor azt mondjuk, fáradhatatlanul dolgoznak, akkor azt tényleg úgy értjük.  

Miért szeretjük?  
A konyha egyszerű és őszinte. Emellett a Rozmaring egy igazi slow food étterem, ahová rendesen be kell ülni és bizony várni is kell – cserébe minden kézzel, aprólékos munkával és hagyományos eljárásokkal készül. A hagyományhoz és a minőséghez annyira ragaszkodnak, hogy még a mosogatást is kézzel csinálják, akkor is, ha így hajnalig tart.  

Mit érdemes enni?  
Pizzát mindenképpen, mellé pedig egy kis házi szörpöt.  

Mennyibe kerül?  
Egy pizzára körülbelül 1500 forintot számolhatunk, de vannak ételek 2 és 3 ezer forint között is. Egy desszert 8-900 forint. Egy deci házi szörp 120 forintba kerül.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Farm Inn Fogadó

8/10

8782 Zalacsány, Örvényeshegy 20.

Több infó

Címkék

Egy felvidéki fogadósné és egy német séf gondoltak egyet, és nyitottak egy olyan éttermet Zalacsányban, ahol a csárdafíling teljesen jól megfér egy valóban első osztályú konyhával. Ráadásként van a kertjükben egy jurta, amiben meg is szállhatsz.  

Miért szeretjük?  
Ami itt történik, az igazi örömfőzés. Ide nem azért jön az ember, hogy az itt készült fotókkal elárassza az Instagramját, hanem enni. Jót, és sokat.      

Mit érdemes enni?  
Berhard, a séf a magyar konyha megszállottja, és azt kell mondanunk, nem csak rajong érte, de ért is hozzá. A mangalicát minden formában tudjuk ajánlani, de egy finom húslevessel sem járunk rosszul.  

Mennyibe kerül?  
A levesek körülbelül 1000 forintba kerülnek, a főételek 2-3 ezer forintba. Desszertre is számolhatunk 1000 forinttal.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Vitorlás Bisztró Keszthely

9/10

8360 Keszthely, Csík Ferenc Sétány 3.

Több infó

Címkék

A Vitorlás kulináris hittérítőként próbálja átszoktatni a strandolókat a száraz lángosról a zalai dödöllére és a kapros cukkinilevesre, sokan pedig még mindig nem hiszik el, hogy annyiért is megebédelhetnek itt, amennyit egy sima büfében is otthagynának. 

Miért szeretjük?  
Azon kívül, hogy ez a kedves kis strandbisztró messiási feladatot végez, a szűkebb értelemben vett hazai ízeket is visszahozza a köztudatba, azaz például zalai fogásokat is megkóstolhatunk náluk.  

Mit érdemes enni?  
Érdemes kipróbálni egy-két zalai fogást, de a hideg eperlevesért és a brownie-ért is sokan járnak vissza ide.  

Mennyibe kerül?    
Egy leves körülbelül 800 forint, egyszerűbb fogások (például egy dödölle) megállnak 1200 forint alatt. Fish and chipset, rántott karajt és ehhez hasonlókat 1800-2000 forintért ehetünk itt.

Fotó: We Love Balaton

Fish House

10/10

8600 Siófok, Puszta-torony tér 1.

Több infó

Címkék

Muszáj a Balatonnál csak hekket enni? Nem feltétlenül, lehet még vagy 20 másik halat is, csak el kell menni a siófoki Fish House-ig. Ami egyébként messziről simán tűnhet átlagos halsütödének, közelebbről viszont olyan kínálattal találkozhatunk, amilyet legközelebb csak Horvát- vagy Olaszországban látni.  

Miért szeretjük?  
Sajnos Magyarországon elég nehéz minőségi halételeket kapni, és többnyire ezeknek az ára sem baráti, ezért minden olyan helynek örülünk, ahol próbálják közelebb hozni a halat a mindennapi kenyerünkhöz. A Fish House-ban szerencsére ez egy átlagember számára is elérhető, büfés-bisztrós környezetben történik, úgy, hogy közben a színvonal is rendben van.  

Mit érdemes enni?  
Nem kell feltétlenül az egzotikum, mi elégedettek voltunk a hazai halakkal is, egy sült pisztráng vagy egy panko bundában sütött ponty bárkinek jó választás lehet.  

Mennyibe kerül?
2000 forintért már halazhatunk egyet, de ha feltétlenül polipra vagy rákra vágyunk, akkor egy kicsit jobban a zsebünkbe kell nyúlnunk, a különlegességekért könnyen otthagyhatunk 6-7 ezer forintot is.

Hasonló tartalmak

Admin mode