éjszakai élet

szerkesztés

10 zene, amiért várjuk a B my Lake-et

Szerzők

  • Kollár Bálint

2014. 08. 15. 2:00

Augusztus 18-án kezdődik a B my Lake, ahol lesznek legendás lemezlovasok, keményen döngölő techno és gondtalan house is. Megkapargattuk a rádiós lejátszási listákat és a lejátszónkat, majd összeállítottunk egy tízszámos listát szigorúan a kedvenc dalainkból, és elmondjuk, miért is várjuk annyira a balatonvilágosi fesztivált.

dOP - Your Sex

Augusztus 20. (szerda) 01.00, my Stage

Három párizsi arc, Damian Vandesande, Jonathan Illel és Clement Aichelbaum nevéhez kötődik majd a B my Lake valószínűleg legnagyobb (house) bulija. Zárójelesen, mert a dOP (Deep & Organic From Paris) hiába a kortárs house zene egyik legjobb művelője, már a remek  Watergate 06 is kacsintgatott más stílusok felé, a Greatest Hits című debütalbumon pedig már háttérbe is szorította a house-t a jazz, blues, funk és a techno. A fesztiválra azonban valószínűleg a fent említett mixet megidéző remek szettel fognak érkezni, akinek pedig ez nem lenne elég, szólunk: a Resident Advisor évenkénti szavazásán már háromszor bizonyultak a legjobbnak remek live show-ikkal. Akit érdekel a kortárs house zene, vagy szereti az olyan művelőit, mint a Wolf + Lamb, ne hagyja ki!

Andrey Pushkarev - Gingo Biloba

Augusztus 20. (szerda) 16.00, my Stage

Andrey Oroszország deep-tech house szcénájának egyik legsikeresebb alakja, több ezer darabos lemezgyűjteménye napról napra gyarapodik, és ő rendületlenül kitart mellettük. A deepmix.ru lemezlovasa többórás, hipnotikus szettjei alatt mindig a hangulatra koncentrál, a lüktetésre, a közönségre - sosem veszti el a fonalat, sosem esik ki a szerepéből. Persze Moszkva egyetlen igazi mélyzenei utazó nagykövete nemcsak a hipnotikus, elringató szettjeiről híres, hanem arról is, hogy bármikor és bárhol képes felrobbantani a táncteret pár jól megválasztott partybombával.

Modestep - Feel Good

Augusztus 19. (kedd) 02.30, Lake Stage

Brutális, horzsoló dubstep, metálos reszelések, falrengető dropok, széttekert elektronikus részek: ezek a főbb jellemzői a Modestep által rockstepnek elnevezett stílusnak. A kvartett zenéje ugyanannyira szól a The Prodigy és Skrillex rajongóinak, mint a Metallica vagy a KoRn felől érkezőknek, akik a villanygitár után a konnektorhoz nyúltak. Tavaly jelent meg első, Evolution Theory című albumuk, amelynek a számait az extrémebb zenékre szakosodott kalózrádiókon kívül pörgette például a BBC is. A Balaton Sounddal ellentétben most nem a zenekar, csak az alapító Friend testvérek jönnek majd - egy DJ settel.

Kollektiv Turmstrasse - Grillen Im Park

Augusztus 21. (csütörtök) 00.00, my Stage

Szarvas szimbólumokkal telített minimal techno, vonósokkal, fülben ragadó vokálokkal, house/dub/tribal hatásokkal - leginkább így foglalhatnánk össze Christian Hilscher és Nico Plagemann zenéjének lényegét. Egyszerre szól az agynak és a lábnak: dübörögnek a négynegyedek, downtempo ritmusok találkoznak érzelemdús vokálokkal, elektronikus hangszőnyegek támogatják a filmzenés atmoszférát. Nem meglepő, hogy olyan kiadók katalógusában találkozhatunk egy-egy megjelenésükkel, mint Sven Väth Cocoonja, a Solomun-féle Diynamic vagy épp a saját maguk gründolta Musik Gewinnt Freunde. Stimulus az agynak, ritmus a lábnak!

Add2Basket - Coming Back To Life (feat. Eszter Váczi)

Augusztus 19. (kedd) 10.00, Sziget Lounge

Genser András, azaz Add2Basket egyrészt igazi zenefanatikus, másrészt szenvedélyes lemezgyűjtő. Utóbbi addikciójáról nemrég mesélt a Tesla csapatának, a szelekciójából pedig kitűnik, hogy lehetetlen megjósolni, mi kerül majd a tű alá a Balaton partján: pánerotikus diszkó Uruguayból, dubby disco Olaszországból vagy éppenséggel funk Ázsiából. Utazó DJ-nagykövetünk egyébként ott bábáskodott a Neston rádió alapításánál is, jelenleg a Planet Love nevű online rádió egyik rezidenese, van egy azonos nevű kiadója (Add2Basket Records) - van tehát honnan merítenie az inspirációt. Utazás az egyik legsokoldalúbb lemezlovasunk koponyája körül.

Danny Tenaglia - Bottom Heavy

Augusztus 18. (hétfő) 23.00, B Stage

A progresszív klubzene aranykorának ikonikus alakja, aki a Paradise Garage-on át a The Wombig mindenhol játszott már, és akinek egész estés estés szettjei finoman szólva is legendásak? Igen! Danny Tenaglia még Andrey Pushkarevnél is tovább ment, máig képes nyolc-tíz órán át szórakoztatni a közönséget sajátos tribal house mixeivel. Felzárkózás céljából érdemes elővenni Back To Basics mixlemezét, melyen található Frankie Knuckles- és Larry Levan-féle eklektikus diszkó, a másik pedig sötét, vaskos és hipnotikus house. A B my Lake-re is egy egész estét szettel érkezik, így érdemes már most elkezdeni a készülést.

Lykke Li - I Follow Rivers (The Magician Remix)

Augusztus 21. (csütörtök) 22.30, my Stage

A belga nu-disco duó, az Aeroplane egyik volt tagja, a The Magic Tapes mixsorozat mögött álló szexizene-varázsló, akinek még az a trükk is működött, hogy Lykke Li fájdalmas balladájából egy könnyed diszkószámát gyúrjon, újra Magyarországon! Tavaly a Kollektiva hatodik születésnapján varázsolta el a közönséget elegáns house-ból, könnyed és gondtalan popból és paradicsomi diszkóból álló szettjével, azóta pedig hol egy remek Clean Bandit-átiratot, hol egy táncparkettekért kiáltó saját számot húzott elő a kalapból. A szmoking mellé érdemes becsomagolni a makkos orrú cipőt is.

L.A.S. - Za Lasem

Augusztus 21. (csütörtök) 14.00, Akvárium Terasz

Jacek Lachowicz, miután 2005-ben otthagyta a kultikus lengyel space-rock bandát, a Ściankát, elkezdett dolgozni L.A.S. nevű új projektjén, mely lényegében egy óda a szintetizátorokhoz. Azokból is inkább a minél régebbi, analóg változatokat preferálja - az egyszeri hallgató könnyen egy képzeletbeli űrszimulátorban találhatja magát. Bár a Lachowicz Audio System nélkülözi Jacek előző zenekarának rockosabb pillanatait, így is elragadó és magába szippantó.

Marcel Dettmann - Seduction (feat. Emika)

Augusztus 19. (kedd) 01.45, B Stage

Marcel Dettmann a Berghain rezidense a kezdetek óta, ennél jobb ajánlólevéllel pedig nem is kezdhetnénk ezt a cikket. Hiszen a berlini klub neve lényegében összefort a techno reneszánszával, azzal a masszív, durva és ipari hangzással, amelyet például az OstGut Ton kiadó is képvisel - akiknek katalógusa amúgy bővelkedik a Dettman-klasszikusokban. A Chicago-Manchester-Detroit háromszög régi és új zenei stílusait úgy köti össze szettjeiben, ahogyan csak az igazán nagyok tudják: nyomasztó, fémes és brutális, ám mégis felszabadító, amit a különböző elemekből összerak. Technofanoknak kötelező!

Ben Klock - Subzero

Augusztus 21. (csütörtök) 00.30, B Stage

Dettmann után pedig ki is jöhetne, ha nem a techno elmúlt tíz évének egyik legfontosabb alakja, akinek a neve szintén összeforrt a Berghainnal és az ahhoz köthető nyers, tömör és elemi hangzással. Döngöl, mondhatnánk, és aki hallotta mondjuk a finoman szólva is emlékezetes Berghain 06 mixlemezét, tudja, miről beszélünk. Mégsem lenne fair azt a hipnotikus-dinamikus bombát, azt az ipari sivárságot és a minimalista, mégis felemelő dallamtémákat ösztönösen keverő habarcsot, amit játszik, ennyivel elintézni, hiszen pont annyira lehet a háttérzenéje életed legintenzívebb, tánctéren töltött perceinek, mint egy csak fejben pörgő, fekete-fehér cyberpunk filmnek.

Hasonló tartalmak

Admin mode