aktív

szerkesztés

15 program, hogy sokáig tartson a március 15-e

Szerzők

  • Szekernyés Tünde

2023. 03. 09. 16:50

Mivel idén március 15-e a hét közepére esik, rajtunk áll eldönteni, hogy hogyan csinálunk ebből hosszú hétvégét! A lényeg, hogy így-vagy úgy, de kikapcsolódásra szánjuk ezt az időt, hiszen a tavaszi felmelegedés és a változatos programok is meghozhatják a kedvünket. A március 10. és 19. közötti (kicsit több, mint egy) hétre gyűjtöttünk 15 eseményt, hogy ünnep előtt és ünnep után is legyen miből válogatni. Mivel pihenni aktívan is lehet, túra is bekerült az ajánlóba, de több koncert is lesz, amin kitombolhatjuk magunkat. Ha a kikapcsolódás azt is jelenti, hogy megadjuk a kényelmet magunknak, akkor gasztroprogramokon élvezhetjük, ahogy feltálalják nekünk a finomságokat.

Fotó: Margaret Island - Facebook

Margaret Island, vendég: Pandóra Projekt 2023

1/15

Expresszó Klub

Több Infó

Címkék

Lábas Vikit és a Margaret Islandet nem kell bemutatni a hazai közönségnek. Az elsősorban akusztikus alapokra épülő, folkos elemeket is beépítő együttes nagy népszerűségnek örvend, számos teltházas koncertet tudhat maga mögött. 

Most szeszélyes turnéval indítják az évet, ahol klasszikus dalaik mellett újak is felcsendülnek majd: március 10-én az Expresszóban hallhatjuk a Szeszélyest, és a JumoDaddyvel közös Rámszakadt c. dalukat is. A vendég a Pandóra Projekt lesz, egy fiatal, energikus duó, akiknek szövegcentrikus zenéjét az indie-folk, vagy ethno-pop stílusok keveredése jellemzi.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Gyertek át hozzánk!

2/15

8360 Keszthely, Kossuth Lajos utca 46.

Több Infó

Címkék

Balatoni KÖR a Kóstold körbe mellett egy új rendezvénysorozatot indít márciusban, Gyertek át hozzánk! címmel. Egy helyszínen minimum háromfogásos, tematikus menüsort kínálnak vendégséfek és borászatok közreműködésével. Az első ilyen eseményen március 10. és 12. között vehetünk részt, a keszthelyi John's Pubban. És ha már Keszthely, a Balatoni Kör ajánlja a Festetics-kastély rendhagyó tárlatvezetését, amely során megismerhetjük a Festetics asszonyok életét, és szerelmi házasságok, vagyonért megkötött frigyek, válások, intrikák, gyermekáldások történeteit hallgatva járhatjuk körbe a barokk kastély termeit.

Fotó: Karsai Tímea

VII. Tavaszi Regatta

3/15

BL YachtClub & Apartments

Több Infó

Címkék

Téli Vitorlás Versenysorozat utolsó állomásán, a hetedik alkalommal megrendezett Tavaszi Regattán március 11-én, szombaton vehetünk részt a balatonlellei BL YachtClubban.
 
Az Open kategóriában saját hajóval lehet indulni, de ha hajó nélkül érkezünk, a YachtClub egy vitorlásával versenyezhetünk. Akkor is sok élményre számíthatunk, ha nem veszünk részt a versenyen, hiszen amióta van Luszi nézőhajó, testközelből nézhetjük a regattát, ami persze a mólóról is elég szép látvány. 

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Rügyek és Hajtások: Tea előadás, kóstoló és workshop

4/15

8229 Csopak, Szitahegyi utca 28.

Több Infó

Címkék

A bor és a tea két olyan folyékony táplálék, melyek Eurázsia két távoli végén az emberi civilizációval együtt bontakoztak ki. A tea a szőlőhöz hasonlóan kiváló terroir közvetítő, emellett a fogyasztása rendkívül egészséges.
 
ST. DONAT Organic Vineyards & Winery csapata egy éve hozott létre egy kísérleti teaültetvényt a káli-medencei birtokukon, március 11-én pedig minket is bevezetnek ennek a forró italnak a világába. A meghívott szakértő Varga Marianna, a Kamélia Kert projekt alapítója és tulajdonosa lesz, akivel a tea termelés alapjait, valamint a szakszerű kungfu teázás szertartását és a főbb tea fajtákat ismerhetjük meg.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Daniel Docherty (UK)

5/15

Papírkutya

Több Infó

Címkék

A Glasgow-ból érkező Daniel Docherty-t régi ismerősként üdvözölhetjük Veszprémben, hiszen már többször is fellépett az Utcazene Fesztiválon.
 
Ugyan már kész bármekkora méretű tömegnek játszani, még mindig az utcazenélés a kedvence. A legkényelmesebb, a legszabadabb és a legélvezetesebb mód számára, hogy kipróbálja új dalait, nem véletlen, hogy az egyik sikerszámához (Hold Me) is egy budapesti bóklászás, zenélés során forgott a videóklip. A veszprémi Papírkutyában 3 napon keresztül, március 14. és 16. között hallhatjuk őt.

Fotó: Hableány

Balatoni Intermezzo: Scherer Péter, Tóth Szabina

6/15

Hableány

Címkék

Balaton Intermezzo sorozat egy irodalmi közönségtalálkozó élő zenei betétekkel, amelyen balatoni kötődésű színészek, zeneművészek, előadók és alkotók a meghívottak. A kötetlen beszélgetésbe mi is bekapcsolódhatunk, kérdezhetjük a művészeket a balatoni életről, munkájukról, személyes történetekről. 

Az első irodalmi találkozó vendége március 15-én a Hableányban Scherer Péter, színész, szinkronszínész és rendező, érdemes művész lesz, aki hosszú évek óta második otthonának tekinti a Balatont. Hozzá csatlakozik Tóth Szabina dalszerző, énekes, zongoraművész, a Balatoni Kultúrhang alapítója, aki az est során is gondoskodik majd a témák szerint alakuló, improvizatív zenei aláfestésről. (x)

Fotó: Csudai Sándor - We Love Balaton

X. Füredi Tavaszi Fesztivál

7/15

Balatonfüredi Tagore sétány

Több Infó

Címkék

Idén tizedik alkalommal szervezik meg a Füredi Tavaszi Fesztivált, ahol március 15. és 19. között különböző kulturális és szórakoztató programokkal várnak. Az ünnepi hangulatot koszorúzás és fáklyás felvonulás teremti meg, de az egész család talál majd számára izgalmas előadásokat, koncerteket. A gyerekek több bábjátékot, mesefeldolgozást nézhetnek meg, de irodalmi menzán is részt vehetünk Varró Dániellel. A Vaszary Galériában Zsikla Mónika művészettörténész vezet végig minket Bak Imre Helyzetek c. kiállításán, és színházi előadásokra is számíthatunk a négy nap alatt. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Haláp-túra – Séta egy kialudt vulkán kráterében

8/15

Haláp

Több Infó

Címkék

Ahhoz, hogy egy vulkán kráterében sétálhassunk, nem kell külföldre utaznunk: március 15-én a Haláp-hegyen túrázhatunk, melynek sapkáját „eltüntették” a bányászat következtében. A könnyű, két és fél órás sétán megismerjük a vulkán működését, a legendáját, és bújócskázhatunk is a hatalmas kőszobrok között.

A túrán való részvétel gyerekeknek 1000, felnőtteknek pedig 2000 forintba kerül, és előzetes regisztrációhoz kötött, amit itt tehetünk meg.    

Esti Kornél

9/15

Expresszó Klub

Több Infó

Címkék

Tavasszal az Esti Kornél is folytatja a klubturnéjukat, és természetesen Veszprém sem maradhat ki ebből a sorból. Igazi best of műsorral készülnek március 17-én az Expresszóban, énekelnek majd boldogságról, éjszakáról, esőről – ahogy azt tőlük megszokhattuk.

Jegyár: 4500 Ft, a jegyeket itt lehet online megvásárolni.  

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Gasztrohegy – Marhaságok

10/15

Badacsony

Több Infó

Címkék

A Gasztrohegy programsorozata lehetőséget nyújt arra, hogy legyen idő felfedezni a vidéket, a borokat és az ízeket, az éttermek konyháin kísérletezni, kreatívan alkotni, így a vendégek az otthonos, személyesebb vendéglátást élvezhetik. A Gasztrohegy március 18. és 19. közötti fejezetében a marhából készült ételek kerülnek reflektorfénybe  és a tányérokra. A gasztrotúrát – az előző évekhez hasonlóan – mi alkotjuk meg magunknak, a finom falatok és a köztük lévő ismerkedés, lelassulás pedig most sem marad el.

Az eseményt itt találjátok. A tematikáról és a Gasztroheggyel kapcsolatos egyéb érdekességekről itt írtunk korábban, 2022. márciusi élménybeszámolónkat pedig itt olvashatjátok. 

Fotó: Opitz Tamás

Muzsikás 50 – ünnepi koncert

11/15

Hangvilla

Több Infó

Címkék

A 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója és a Muzsikás zenekar 50. születésnapja alkalmából március 18-án ünnepi koncerten vehetünk részt a veszprémi Hangvillában.

Az 1973-ban alakult Muzsikás Magyarországon az egyik legnépszerűbb, külföldön a legismertebb magyar népzenei együttes. Az ország kulturális nagykövetei közé sorolják őket. Otthonosan mozognak mind a folk, népzenei és világzenei fesztiválokon, mind komolyzenei koncerteken. Elsőként sikerült elfogadtatniuk a világban a magyar népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust. Szombaton, 17 órától őket hallhatjuk.

Fotó: Fonyódi Kulturális Intézmények

Halló, itt Balaton! – Plakátok Bata Lőrinc fonyódi hagyatékából

12/15

8640 Fonyód, Ady Endre utca 17.

Több Infó

Címkék

Bata Lőrinc az 1950-es évek közepétől rendszeresen gyűjtötte a fonyódi és balatoni rendezvények plakátjait, szórólapjait, meghívóit, fonyódi szolgáltatók hirdetményeit. Elrakott több településismertető prospektust is, amelyeket a lakása padlásán tárolt évtizedeken keresztül, majd ezek a halála után a fonyódi könyvtár tulajdonába kerültek.

Az egyes plakátok érdekes kortörténeti dokumentumként szolgálnak, több eseményről is hírt adnak, ilyen például a Halló, itt Balaton! elnevezésű zenés műsor, ami a március 18. és május 31. között látogatható kiállítás címét is adja. A szórólapok és plakátok között több kézzel készített példány is van, néhány hátsó oldalán a megszerzés módjáról, a hirdetett eseményről is olvashatunk érdekes infókat.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Lepke túra 2023

13/15

8314 Vonyarcvashegy

Több Infó

Címkék

Keszthelyi-hegység területén idén is megszervezik a Lepke túrát, március 18-án. 3 útvonal és nehézségi szint szerint választhatjuk ki a számunkra legtalálóbbat. A teljesítménytúra mindhárom távján 7-11 óra között indulhatunk a Vonyarcvashegyi vasútállomásról, és a cél is ugyanide fut be, legkésőbb 18 óráig.

Útvonal, ami a választott táv függvényében módosulhat:  Vonyarcvashegy vasútállomás, Pető-hegy, Büdöskúti pihenő, Büdöskúti erdő, Vékony-cser, Szent Miklós-forrás, Padkűi-kilátó, Jakabfi-pihenő, Keserű-tető, Szent Mihály-dombi kápolna.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Tárlatvezetés és kerekasztal-beszélgetés Bak Imre kiállításán

14/15

8230 Balatonfüred, Honvéd utca 2-4.

Több Infó

Címkék

Bak Imre a magyarországi neoavantgárd legfontosabb alkotói közé tartozott, életművét szinte a kezdetektől meghatározta a hard edge festészetből kiinduló geometrikus képalkotás. A Vaszary Galéria kiállítása a művész 2004 és 2022 között alkotott sorozatait tekinti át, és bemutatja, hogyan gondolja újra Bak a (geometrikus) festészet hagyományait és saját motívumkészletét. 

Március 18-án Zsikla Mónika művészettörténész tart tárlatvezetést a kiállításon, 17 órától pedig kerekasztal-beszélgetésen vehetünk részt olyan fiatal képzőművészek részvételével, akinek a művészetére valamilyen formában hatást gyakorolt Bak Imre alkotói útja és személyisége.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Élelem – Ökológiai gazdálkodás és tájhasználat

15/15

8291 Barnag, Fő utca 33.

Több Infó

Címkék

Létezik a zsúfolt strandok, menő éttermek és medencés nyaralók mögött, a szőlőhegyek közt alig láthatóan egy Másik Balaton. Olyan emberek és közösségek alkotják, akik számára fontos az élővilággal való együttműködés: kertet művelnek, állatokat tartanak, természetes anyagokból építik házukat, vigyáznak a talajra és a vizekre, munkájukkal gazdagítják, nem rombolják a tájat.

Március 19-én ők válnak láthatóvá a Másik Balaton Szabadegyetem I. foglalkozásánBarnagon reggel 9 órától kezdődnek az események, ahol kerekasztalbeszélgetésektől kezdve gyakorlati foglalkozásokig, bemutatókig sok hasznos programon vehettek részt. 14 órától magokat és oltóágakat cserélhettek, és érkezhettek gyerekekkel is az eseményre, hiszen őket koncert, énekes foglalkozás várja. 

Hasonló tartalmak

Admin mode