látnivalók & kultúra

20 dolog, amit ne hagyj ki a Balatonnál! – nyári bakancslista

Szerzők

  • Bicsérdi Ádám

2018. 07. 03. 17:34

Mielőtt végleg beköszönt a főszezon minden előnyével és hátrányával, nem árt számba venni, mi az amit idén semmiképp sem szabad kihagyni az idei nyaralásból. A legjobb program megtalálásában nyújtunk egy kis segítséget bakancslistánkkal.A túratippek, az extrémebb, sportosabb pontok mellett néhány gasztró és kulturális ajánlatot is elszórtunk.

Próbálj ki egy idén nyíló helyet

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Mire igazán beindul a szezon, szinte minden régióra jut egy frissen nyíló, ígéretes hely. Ezek közül mi is teszteltünk már párat, az Almádiban máris elég nagy sikerrel futó Veganeeta Home-tól kezdve a keszthelyi Pura Vida Porton keresztül egészen a csopaki Szomszéd Kertjéig, de még így is bőven marad újdonság a rutinos Balatonra járóknak is.

Várd meg a naplementét az egyik borteraszon

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ezt aligha kell különösebben indokolni: az elmúlt években egyre több színvonalas teraszra ülhetünk ki akár nagyobb társasággal, és a nívót nem csak a borokra, hanem a kiszolgálásra és a hideg- vagy meleg ételekre értjük, akár ha a déli, akár ha az északi parton bolyongunk.

Érezd át a Szent György-hegy különleges hangulatát

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A hely, amelyről mindenki beszél: idén már volt itt hajnalig tartó rendezvény, javában újítják fel a hegy ikonikus présházát, de egy kirándulással egybekötött gasztrosétára is tökéletesen alkalmas. Van itt túrázóknak szánt menedéklakásétterem vagy menő pincészet is. Csak győzzük mindezt egy hétvégébe sűríteni.

Kóstold meg a díjakat halmozó fagyikat

Fotó: Polyák Attila - We Love Balaton

Idén is folytatódott az a tendencia, hogy a gyenesdiási Bringatanya sorban hozza el a rangos szakmai díjakat, de hasonló sikereket könyvelhetett el a füredi Bagaméri is az "Anna-báli csemege" névre keresztelt ízzel. De ne csak itt számítsunk nagy sorokra: a máriafürdői Florida vagy a szigligeti Várkávézó is kötelező elem egy nyári bakancslistán.

Nézz be a a keszthelyi főúri könyvtárba

Fotó: Helikonkastely.hu

A Hosszúlépés által szervezett túrán a Festetics kastély legizgalmasabb részén bújhatunk a korabeli főurak bőrébe  a csigalépcsőkkel, titkos ajtókkal teli helyszínen. Akkor is érdemes a környékre látogatni, ha nem jutott már hely a vezetett túrán, ugyanis a kastély területe komoly felújításon esett át.

Szedd össze a bátorságod egy repüléshez

Fotó: Setarepulesbalaton.hu

Ez az, amit általában csak lentről, biztos távolból csodálunk meg, miközben a Balaton számos pontján (például Cserszegtomajon, Balatonfőkajáron, Sármelléken) is kipróbálhatjuk akár sárkányrepülővel, akár kismotoros géppel is. Ha rászánjuk magunkat, legalább egy többször is elmesélhető sztorink már lesz erre a nyárra.

Nyújtsd el a reggelit helyi pékárukkal

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A Balaton partján is egyre több helyen, például a füredi Péklánynál vagy a kisapátiban található Búzalelkénél  juthatunk minőségi kenyérfélékhez vagy egyéb pékárukhoz. Ehhez akár elég csak annyi, hogy körbenézünk egy termelői piacon, hogy végre egy akár órákig tartó reggelivel indíthassuk a napot.

Koncerttel egybekötve fedezd fel Veszprémet

Fotó: Tamás Kőrösi - We Love Balaton

Nem csak üres frázis, hogy Veszprémben összpontosulnak a Balaton-felvidék kulturális programjai, hiszen az Utcazene fesztivál mellett a VeszprémFesten is elcsíphetünk egy-egy jónak ígérkező koncertet, ráadásul a város a rendezvényeken túl sem áll le, így bőven van időnk elsétálni a Veszprémvölgybe vagy a Várnegyedbe is, ha már minden helyet ismerünk a belvárosban.

Látogass el Somogyba 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ha igazán egyedi, eldugott, de a déli parthoz mégis közel fekvő szállásra vágysz, akkor a Somogyban érdemes keresgélni. A tájegység előnyeit már évszázadokkal ezelőtt felfedezték, de hála a felújításoknak, az olyan gyönygyszemek, mint a Villa Bogart vagy a Babérliget még ma is látogathatóak.

Mozizz szabadtéren

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

A megunhatatlan program, akkor is, ha klasszikus és akkor is, ha egy premierfilm a cél: szerencsére már mindkét kategóriában találunk programokat a Balaton mindkét partján.

Próbáld ki a környék új pizzáit

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Finoman szólva sem hemzsegtünk eddig a Balatonnál az igazán jó pizzákat kínáló helyekben, de idén többen is ebben próbálnak kitörni. Sajkodon az Apáti Étteremben, Keszthelyen a Pura Vida Portnál, míg Balatonvilágosnál a Lavender Terasznál készítik nagy gonddal a tésztát, úgyhogy idén érdemes a pizza-fanoknak is tesztelnie az új versenyzőket.

Vessz el a Keszthelyi-hegység erdőiben

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Főleg azoknak lehet igazi kikapcsolódás, akik a főszezonban is a csendesebb helyeket keresik.  A keszthelyi-hegység számtalan túraútvonalat kínál, a kilátók bejárásától kezdve a rejtettebb, erdősebb ösvényekig. Legutóbbi felfedezésünk az egyedülálló képződményekkel tarkított Bazaltutca.

Kenuzz vezetett túrán Badacsonylábdihegynél

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Badacsonylábdihegyé az egyik legkisebb strand a környéken, mégis néhány fejlesztésnek köszönhetően itt tölhtetjük el akár a legaktívabban a napot. Nemrég adták át ugyanis a többállomásos vízi tanösvényt, amit akár egyedül, vagy vezetett túrán is végigkenuzhatunk, de ezen túl is érdemes figyelni az Ökuturisztikia Látogatóközpont eseményeit a nyár folyamán.

Nézd a foci-Vb kieséses szakaszát a Balatonnál

Fotó: Hölvényi Kristóf - MOL Nagyon Balaton

Júliusra már a ki-ki meccseké a főszerep az oroszországi vébén, így az izgalmak is fokozódnak. Nemrég cikkben gyűjtöttük össze, hol lehet nézni kivetítőn a meccseket, ha a nyaralás alatt sem akarunk lemaradni a meccsélményekről.

Túrázz és pihenj is biciklivel

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Panoráma kilátó (Balatonvilágos), A Zöld (Szentkirályszabadja), Guruljon az élet (Balatonfüred-Csopak), Kossuth-forrás és a savanyúvízforrások (Balatonfüred), Nagyi Kertje Teázó (Aszófő): csak pár azok közül a bringamegállók közül, ahol érdemes megállni - enni, inni, pihegni, szervizelni. Ennél még többet is mondunk itt


Mássz sziklát Cseszneken

Fotó: Vasaltutak.hu

Az extrémebb kalandokra vágyók a Bakonyban találhatják meg a számításukat:  a cseszneki hegyoldalban kiépített, különböző nehézségű pályákat nem csak a sportélményért, de a végén elénk táruló panoráma miatt is érdemes kipróbálni.

Kóstold meg a BalatonBorokat

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

A koncepció lényege, hogy az előírt feltételeknek megfelelő és a vakkóstoló próbáját kiálló balatoni pincészetek olaszrizlingjei egységes dizájnnal ellátott palackokban, közös brand alatt, de saját néven jelennek meg a piacon. (Az alaptételnek szánt BalatonBor  után - ha minden igaz - idén piacra dobják a termékpiramis következő fokaként emlegetett, szigorú feltételek alapján kiválogatott hegyborokat, melyeket az egységes logó alapján ismerhetsz fel.)

Vidd el a gyerekeket valamelyik kalandparkba

A zalaszabari Zobori Élménypark hamarosan hullámvasutat is kap, de bőven találunk még ezen kívül is olyan kalandparkot, ahol egy teljes délutánt el tudunk tölteni. A Zamárdi Kalandpark idén is új pályákat avatott, az eplényi Bringarénában libegőzhetünk is a mountain bike-maraton mellett, Balatonfűzfőn és Balatonbogláron pedig még a nyári hőségben is bobba ugorhatunk.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Nézz meg egy előadást a Kultkikötőben

Fotó: Kultkikoto.hu

Aki nyáron sem szeretne lemondani a színházi élményekről, vagy épp ilyenkor van ideje előadásokat látogatni, annak egyértelműen a Kultkikötő programját érdemes böngésznie. A hiánypótló programsorozat keretében az Orlai Produkció, a Csiky Gergely Színház vagy a Thália egy-egy vendégelőadását is elcsíphetjük. Itt fokozottan érdemes időben gondoskodni a jegyekről.

Hasonló tartalmak