Keresés EN

Ez is érdekelheti

Aktív

Egy teljesen új nyomvonalon is körbetekerhetjük a Balatont

Egy 400 kilométer hosszúságú, nem hagyományos kerékpárúton vezető, de kitáblázott útvonalon is körbetekerhetjük a Balatont.

Aktív

5 könnyű túraútvonal a Balatonnál, ahová gyerekekkel is útnak indulhatunk

Napsütéses, kellemes kirándulóidővel ajándékoz meg minket az idei ősz, ezért még a novemberi hétvégéken is elindulhatunk, hogy felfedezzük a Balaton legszebb kirándulóhelyeit. Most néhány könnyű, kisebb gyerekekkel is bevállalható útvonalat gyűjtöttünk össze dr. Szentes Szilárd geotúra-vezető, a Túrafalók alapítójának segítségével. Akad a túrák mentén állatsimogató, kilátó és játszótér is.

1/5

Halom

A kék T-vel jelzett, rövid tanösvény a mencshelyi Halom-hegy lábánál lévő parkolóból indul. A nagyon könnyű túrát kb. fél óra alatt lehet teljesíteni, ezért kicsikkel is nyugodtan útnak indulhattok. Útközben a tanösvény 16 állomása a földtörténeti korszakokba kalauzol, és egy négyrészes vulkánmakettel is találkozhattok. Innen három irányba vezet az út: balra közvetlenül a kilátóhoz juttok, jobbra pedig egy enyhe kerülőt tesztek a csúcs alatt. Ugyanezen a jobb oldali úton elindulva (mintegy 5 méter után) ismét találtok egy elágazást, ez közvetlenül az egykori vulkán kráterébe vezet. A minikirándulás végén megcsodálhatjátok a panorámát a Kossuth-kilátó 400 méteres magasságából.

2/5

Salföld – pálos kolostor romja – Csönge-hegyi kilátó

Állatsimogató, kolostorrom, őszi színekben pompázó erdő és kilátó is akad ezen a könnyű, de látnivalókban gazdag körön. A Salföldi Majorban őshonos magyar háziállatfajtákat – rackajuhot, bivalyt, szürke marhát – láthatnak a gyerekek, innen egy kb. félórás séta vezet a falu határától induló, kitáblázott úton a pálos kolostor romjáig. Innen a piros jelzésen, erdei úton juthattok el a Csönge-hegyre, ahol az útvonal találkozik a balatoni Kéktúrával, és a Csönge-hegyi kilátóhoz vezet. Innen csak egy rövid sétát kell tenni, és máris újra Salföldre érkeztek. 

3/5

Haláp

A Haláp egykor a Szent György-hegy és a Badacsony méltó testvére volt, ma egy különleges geológiai értékekkel és rendhagyó növény- és állatvilággal bíró tájseb, ahol néha úgy éreztük magunkat, mintha egy másik bolygó kietlen felszínén sétálnánk. Könnyű terep, a tanösvény másfél óra alatt bejárható. A hatalmas, szeles kráter oldalában 5 és 6 szögletű, 20–80 cm-es, oszlopos elválasztású bazalttömböket láthattok a 6 millió évvel ezelőtti vulkanikus tevékenység eredményeként. Az apró „csúcsot" a gyönyörű, 360 fokos panoráma miatt érdemes meghódítani: az összes tanúhegy és jó időben még a Somló körvonalai is láthatók innen. 

4/5

Kányavá

Igazi mesevilágot rejt a kis-balatoni sziget, ahová az ikonikus fahídon átkelve juthatunk el, a Balatonmagyaródot és Sármelléket összekötő műútról. Egy kellemes, egy-másfél órás sétára érdemes felkészülni, ahol a 15 állomásos Búbos vöcsök tanösvény megismertet a környék madár- és állatvilágával, a 2014-ben átadott, négyszintes kilátóról pedig a Hídvégi-tó látványát csodálhatjátok meg. Találtok itt egy kisebb kilátót is, de a gyerekek lefárasztására a játszótér és a nagy park is tökéletesen alkalmas. 

5/5

Töreki

A Cinege-patak völgyét követő, 12 állomásos tanösvény ideális terep ahhoz, hogy a család kiszakadjon a nagyvárosi káoszból. Azt, hogy milyen messze merészkedünk a Siófoktól csak néhány perces autóútra eső zöld vadonban, érdemes a gyerekek tempójához és korához igazítani, ugyanis a tanösvény 9 km hosszú, viszont szinte végig sík. Mesterséges tavak, erdők, ösvények segítenek visszatalálni a lelki békéhez, és egy madármegfigyelő torony is vár az út végén. Ide nem lépcsők, hanem létrák vezetnek fel. A tanösvény első állomását a 7-es főút Siófok és Balatonszéplak közötti szakaszán, a 116-os kilométerkőnél, Töreki felé fordulva érhetitek el.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Aktív

A Balaton-felvidéki tanúhegyekre hivatkozva lefújták egy napelempark építését

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a tájkép megóvására hivatkozva a védelmébe vette a Tapolca melletti területet.

Aktív

7 kerékpáros útvonal tavaszra, ha unod a Balatoni Bringakört

7 útvonalat ajánlunk azoknak, akik már teljesítették a Balatoni Bringakört, és szívesen felfedeznének valami újat, és persze azoknak, akik nyeregbe pattannának az enyhe télvégi napokon.

Aktív

Variációk balatoni randizásra – Valentin-nap a tónál

Egy tartalmas balatoni nappal, hétvégével február közepén sem lőhettek mellé. Adunk néhány tippet, hova menjetek randizni a tó körül!

Aktív

Télen csobbanni a Balatonban? – Vízparti szaunák a tó körül

Egy panorámás szaunából nézni a téli Balatont igazi testet és lelket is feltöltő program. Mutatjuk, hol van erre lehetőség a szállodákon kívül.

Neked ajánlott

A