gasztró

szerkesztés

5 télen is nyitva tartó balatoni gasztrohely, amiről tavaly ilyenkor még nem hallottunk

Szerzők

  • Chilembu Krisztina

2019. 11. 28. 18:43

A hosszú őszi és téli estékben és a hűvösebb napokban többek között az a jó, hogy átadhatjuk magunkat a gasztronómiai programoknak, és olyan éttermeket, borbárokat is felfedezhetünk, amelyekre nyáron nem volt időnk. Most olyan új helyeket ajánlunk, amelyekkel tavaly ősszel még nem találkozhattunk, és amiket mindenképp érdemes felvenni egy őszi-téli balatoni trip programjai közé.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

G&D pékség, Balatonkenese

1/5

Ismerős valahonnan a Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta, vagy az Őrség Zöld Aranya? A 2015-ös és 2016-os Ország Tortája verseny győztes desszertjeit készítő Szó Gellért és testvére, a legjobb croissantot (2017, kenyérlelke fesztivál) sütő Szó Dániel Balatonkenesén is nyitott egy üzletet a nyáron. Nemcsak desszerteket, hanem péksüteményeket és sokféle kenyeret árulnak itt, a teljes kiőrlésű tönkölycipótól a hagymás és a puliszkás kenyéren át a rozskovászos-burgonyás variációkig, és még a 7-féle lisztből készülő, hatalmas French Breadet is hazavihetjük, ha elbírjuk. Bár az időjárás már nem indokolja a kóstolást, a fagyijuk is nagyon finom.

Hol találod?
Balatonkenese, Fő út 25.

Nyitva tartás:
Csütörtök: 8-17h, péntek és szombat: 8-19h, vasárnap: 8-17h.

(Cikkünk megjelenésekor még zárva tartanak, de december 7-től ismét kinyitnak. - a szerk.)

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szálka Bisztró

2/5

8241 Aszófő, Balaton utca 12.

Több infó

Címkék

Tavaly még nem tölthettük a hosszú őszi és téli estéket kifejezetten a halaknak címzett balatoni étteremben, de most már erre is van lehetőség. Május végén nyitotta meg Horváth Csongor - a Neked Főztem éttermek executive séfje - a Szálka Bisztrót, az északi part első haléttermét. Az étlapon nemcsak a klasszikusok és a könnyedebb halételek szerepelnek, mint pl. a rántott ponty, a harcsapaprikás túrós sztrapacskával, a hekk pankó morzsában, vagy a lazacpisztráng, hanem csirkéből, marhából és kecskesajtból készült fogásokkal is készülnek, gondolva azokra a vendégekre, akik nem szeretik a halat, de a társaságuk igen.

Nyitva tartás:
november 5-ig minden nap 12-22h, november 5-től pénteken, szombaton és vasárnap, illetve ünnepnapokon.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Tölgyes Kúria

3/5

8283 Káptalantóti–Rizapuszta, Hrsz. 082/2

Több infó

Címkék

2018 november második felében nyílt meg, ezért még éppen belefér a toplistánkba az étterem, aminek egy 120 éves, meseszerű kúria ad otthont, Káptalantóti és Badacsonytomaj között, egy domb tetején. Magyaros konyhát visznek, ami egyszerre modern és hagyományos, és regionális alapanyagokra épül. Rövid étlappal dolgoznak, de melengető leveseket, vega és halas fogást, mangalicát, időnként kacsacombot is találunk a kínálatban, a Tölgyes máglyarakás pedig igazi telitalálat a hideg estékre. Csak a környék - a Szent György-hegy, a Badacsony, az Örsi-hegy és a Sabar - borait tartják. A naplementét mindenképp érdemes megnézni a teraszról, ami talán ilyenkor a legszebb: egyszerre csodálhatjuk az öreg, hatalmas tölgyfákat és a téli Balatont.

Nyitva tartás:
Pénteken és szombaton: 12-21h, vasárnap: 12-17h. Asztalfoglalás szükséges!

Fotó: Csudai Sándor - We Love Balaton

Murci, Hegymagas (Bencze-birtok)

4/5

A natúr borbár nyáron mutatkozott be a festői panorámával bíró, Szent György-hegyi Bencze Birtokon. Itt olyan borokat kóstolhatunk, amelyeknél a termelő a szőlőt saját maga termeli meg organikus, lehetőleg biodinamikus megközelítéssel, a bor elkészítése során pedig nem vesz el semmit (nincs derítés vagy szűrés) és nem ad hozzá semmit semmilyen adalékanyagot, még ként sem.

A Murci itallapján a Bencze-borok mellett Sütő Zsolt és a natúr filozófiát követő külföldi borászatok tételeit is megkóstolhatjuk. Mielőtt azonban a Szent György-hegy felé vesszük az irányt, érdemes megnézni a honlapjukon található naptárat, mivel bizonyos napokon csak a boltjuk tart nyitva, máskor a borbár is, és vannak olyan napok, amikor izgalmas programokat szerveznek.

Hol találod?
A térképért kattints ide!

Nyitva tartás:
A borbár honlapján szereplő naptárban

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Füstölgő Marha, Keszthely

5/5

Júniusban nyitott meg a Füstölgő Marha, de Keszthely és az egész környék szerencséjére a tulajdonosok télre is átmentették a street food-kínálatot. A burgerekbe itt nemcsak Angus marhahúsból, hanem kacsából, lazacból, szürkemarhából és még bivalyból is kérhetjük a húspogácsát, ezenkívül steakek, szendvicsek és saláták szerepelnek az étlapon. A tulajdonosok, Viki és Zoltán bátran behozta az ázsiai street food-ot is a kínálatba: délkelet-ázsiai utazásaik ihlették a thai curry-t és a többféle "feltéttel" kérhető rament, és még szusit is készítenek. Gondoltak a mentesen étkezőkre is: a burgerek gluténmentes buciban is kérhetők, ezenkívül többféle levesük van, ami nem tartalmaz tejterméket.

Hol találod?
Keszthely, Martinovics u. 1/b.

Nyitva tartás:
kedd-csütörtök: 11.30-20-30, péntek-szombat: 11.30-21h, vasárnap: 12-20h. Hétfő szünnap.

Mielőtt útnak indulsz, mindig ellenőrizd a helyek nyitva tartását, mert változhatnak!

Hasonló tartalmak

Admin mode