gasztró

7 balatoni bor, amivel búcsúzzunk a téltől

Szerzők

  • Burai László

2019. 02. 26. 15:56

Bármennyire szeretjük a fehér hósapkát a tanúhegyeken, és a fagyott Balaton csodás látványát, azért február végén már igazán várjuk a tavaszt. A hőmérséklet azonban még mindig alacsony, ezért ajánlunk nektek hét izgalmas, tartalmas balatoni bort, amik segítenek kihúzni a tavasz érkezéséig hátralévő időt.

A vörösek kétségkívül népszerűbbek télen, mint nyáron, de a Balatonon a fehérbor még mindig hangsúlyosabb. Télen érdemes azokat a borokat elővenni, amik nagyobb testük, magasabb alkoholtartalmuk miatt melegebb időben kevésbé jönnek szóba. Ilyenkor egyébként is gyakrabban kerülnek tartalmas ételek az asztalra, és ezek a borok remekül egészítik ki a ragukat, a hosszú ideig alacsony hőfokon sütött húsokat. Érdemes bátran kísérletezni, hiszen ez az alapja minden új felfedezésnek.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Pátzay Rajnai Rizling 2017

1/7

A 2017-es évben készültek először borok a badacsonyi birtokon, a jó évjárat remek starthoz járult hozzá. A rajnai rizling már több borvidéki pincénél bevált, szerethető karakterű borokat ad Badacsonyban is. A szőlőfajta inkább szép szerkezetével, eleganciájával hódít, ez a bor is ezen az úton indul. Visszafogott illatában fehér húsú gyümölcsöket találunk, a korty egyensúlyban van, a kis maradék cukor extra kerekséget ad neki. Halk szavú bor, de érdemes rá odafigyelni.

Ár: 3200 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ujvári Olaszrizling 2017

2/7

Manapság mindenki modern pincetechnológiákról beszél, ez a bor pedig egy 1943-ban készített hordóban erjedt. Egyfajta örökségként maradt meg, és a gondos kezelésnek köszönhetően a mai napig szolgálja a családot. Ujvári Géza és Tokajban borászkodó lánya, Vivien keze munkáját dicséri a bor, igazi olaszrizling-etalon. Eszményi arányú korty, fehér húsú gyümölccsel, körtével, virágokkal és zöldfűszerrel. A korty végén finom fanyarság jelzi, hogy olaszrizlinggel van dolgunk. Szeretnénk még sok-sok hasonló bort kóstolni a pincétől!

Ár: 3690 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Laposa Borbirtok

3/7

8261 Badacsonytomaj, Bogyai Lajos út 1.

Több infó

Címkék

A Badacsonyi borvidéken és a Balaton körül is megkerülhetetlen a pince, akiknek egyébként még Somlón is vannak területeik. Persze hiába nyílik lélegzetelállító panoráma egy teraszról, ez még kevés lenne a sikerhez, ehhez bizony kellenek a hosszú évek óta megbízhatóan jó borok, sőt igazán csak azokra van szükség. Szikár bor, a fajta és a termőhely is megjelenik a poharunkban, határozott savaihoz és izgalmas almás-körtés karakteréhez Laposáék vesepecsenyét ajánlanak. Ám legyen!

Ár: 7000 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Borbély Családi Pincészet

4/7

8258 Badacsonytomaj, Káptalantóti út 19.

Több infó

Már nem tartozik a meglepetések közé, ha Borbély Tamás nevét az Év Bortermelője díj jelöltjei között találjuk. Ez a bor a család kedves területeinek egyikéről, a Csobánc déli lejtőin elterülő Kőmagas-dűlőből származik. Érlelt bor, dohányos, a fajtára jellemző enyhe petrolos karakterrel. A hordós érlelés jegyei megjelennek a kortyban is, de az érett körtével és ringlóval érkező gyümölcsös vonal hangsúlyosabban mutatkozik meg. Némi maradék cukor kerekíti a kortyot, itt is bátran kiléphetünk a fehérbor-szárnyas-hal sztereotípiából.

Ár: 2950 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Bujdosó Pincészet

5/7

8638 Balatonlelle, Várszói út

Több infó

Címkék

A dél-balatoni vitorlás-boros család klasszikus balatoni hajókról elnevezett sorozata komoly borokat rejt. A birtok dűlőinek válogatott terméséből, csak jó évjáratokban készülnek ezek a borok, és hordós érlelést is kapnak, ami még komplexebbé teszi a tételeket. A Nemere chardonnay, sauvignon blanc és szürkebarát házasításából született meg. Gazdag és intenzív illatában körtét, őszibarackot és finom édesfűszerességet érzünk. Az illat gyümölcsei visszaköszönnek a telt kortyban, melynek végét grépfrútos üdeség színezi.

Ár: 2700 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Garamvári Szőlőbirtok

6/7

8638 Balatonlelle, Kishegyi út 42.

Több infó

Címkék

Bár a dél-balatoni pince nevét a pezsgőkkel kapcsolatban emlegetjük a legtöbbet, a csendes boraik is hasonló színvonalat képviselnek. Manapság kevésbé divatos a chardonnay, talán pont ezért egyre bátrabban nyúlnak a fajtához a borászok, ami szép borokat eredményez. Elegánsan visszafogott illatú bor, a fajta zöldalmás karakterével, finom vajassággal. Kerek, jó egyensúlyú a korty, ahol egyértelműen a gyümölcsök dominálnak, a hordó jegyei csak finoman kísérnek. Az egyik kedvencünk volt ez a tétel, ráadásul remek áron lehet beszerezni.

Ár: 2290 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Villa Tolnay Borház

7/7

8286 Gyulakeszi, Csobánchegy 24.

Több infó

A Csobánc lábánál található borászat 2004-es debütálása óta biztos pont a borkedvelők térképén. Komoly fejlesztések valósulnak meg idén, áprilisban adják át az új borászati központot, ezzel még magasabb szintre emelve az itt folyó munkát. A borok is új ruhát kaptak, tradíciót, értékállóságot sugallnak az új címkék. A egykori Pannon-tengerre utal a név, a kétcsillagos sorozatba tartozik, ami mostantól a birtokborok szintjét képviseli. Chardonnay, zöld veltelini, rajnai rizling és olaszrizling alkotja a házasítást, pont ezekben igen erős a pince, így nem meglepetés a végeredmény. Jó arányú bor, a kortyban érett körte és őszibarack, finom hordófűszerek, némi zöldfűszer, a lecsengésben pedig finom mandulás karakter érezhető. Az új címke mellett az új bor is könnyen belopta magát a szívünkbe.

Ár:  4450 Ft

Hasonló tartalmak