látnivalók & kultúra

A Balatonnál nem lehet rosszul fotózni - kedvenc képeink 2015-ből

Szerzők

  • Sebestyén Blanka

2015. 12. 23. 17:53

A legszebb tó a legjobb fényekkel. Fotósainknak ezt (is) jelenti a Balaton, ezért nem is húzzuk sokáig: 15 fotóban mutatjuk meg, miért szerettük 2015 mindegy egyes napján a Balatont.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Siófok Aranyparti szabadstrand

1/15

8600 Siófok, Szent István sétány

Több infó

Címkék

A siófoki Petőfi sétányon a megszokott tömeg és az őrült kurjongatások helyett a madarak hangját és a fák susogását élveztük télen. Ráadásul a folyamatosan a horizont közelében mozgó Nap olyan megvilágításba helyezte a félig jeges Balatont, mintha egy téli csodaországba csöppentünk volna. A "mintha" szót az előző mondatból el is hagyhatjuk.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Ilyen csak a Balatonnál van - a Tapolcai-tavasbarlang

2/15

A Tapolca városa alatt 1903-ban felfedezett barlangrendszer fokozottan védett képződmény - főleg mert az egész világon egyedülálló. Egy lakott település alatt sincs ekkora barlangrendszer, a Tapolcain ráadásul még csónakázni is lehet. A sárgás falak az élénk türkiz színű karsztvízzel párban olyan egzotikus hatást keltenek, hogy sokan azt hihetik, ezek a fotók egy másik földrészen, de legalábbis egy másik országban készültek - tévesen. Csupán Tapolcáig kellett mennünk.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Időcsapda - Káli-Kapocs, Mindszentkálla

3/15

Ha a Kapocsban egyszer leülsz egy levendula szörppel (a Káli-fröccsel), vagy csak felhajtanál egy jó erős feketét, valami rejtélyes varázslat folytán egy ideig tuti nem tudod elhagyni majd a placcot. Ezen idén még egy klassz szakács is segített, aki addig bűvészkedett a konyhában, amíg egy Káli-medencéhez hűen emlékezetes ebédet teleportált eléd a konyhából. Nem csoda, ha nagyon sokan egy híres diófa árnyékának foglyai maradtak sok-sok órára.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Még mindig a Balatonon vagyunk? - Hazai Provence, Kapolcs

4/15

Amikor megérkeztünk Kapolcsra, a Hazai Provence vendégházba, tényleg nehezen tudtuk eldönteni, hogy hol is vagyunk - azon kívül, hogy jó helyen. A 180 éves parasztházból az eredeti elképzeléseknek megfelelően valóban mesebirtok lett, a felújítás minden részletét dokumentáló blogot pedig több ezren követték már akkor is, amikor a hátsó kertrészbe elvetett levendula magok még ki sem bújtak a földből.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Tömeg nincs, csak levendula - Levendula Major, Dörgicse

5/15

Sáskaként lepik el Tihanyt a júniusi levendula virágzás idején (is) a turisták, így nem hogy lila virágokban úszó egész mezőket, de nagyító nélkül egy-egy ép bokrot is nehezen találni. A dörgicsei Levendula Majorban ugyan szedni nem lehet az illatos virágokból, a vizuális és nazális élvezeteknek azonban órákra átadhattuk magunkat.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Balcsi, napfény, pancsolás - Így strandol a magyar

6/15

A balatoni strandolás tipikus, ugyanakkor egyedi momentumait örökítette meg fotósunk nyár elején. A megérkezés pillanatától kezdve a fürdés előkészületéig minden benne van ebben a galériában, beleértve az olyan klasszikus strandkellékeket is, mint az úszógumi vagy a különféle, gazdájukról igencsak árulkodó papucs párok. Erről többet nem is mondanánk, a részletekért kattintani kell.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

És így kempingezik - Sellő Kemping, Balatonboglár

7/15

Folytatva az előző vonalat, találtunk még a pancsoláshoz köthető, szívünkbe és retinánkba beleégő pillanatokat. A balatonboglári vitorláskikötő bejáratánál elnyúló félszigeten található Sellő Kempingben és Strandon szörfvitorla felhasználásával barkácsolt házi vitorláshajót is találtunk, de leginkább a strandos-kempinges momentumok voltak azok, amelyek magukkal ragadtak bennünket ebben a mini-paradicsomban.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Balatoni Békesség - Samsara Fesztivál, Siófok-Töreki

8/15

Talán abszurdnak tűnhet, hogy az egyik legbékésebb pillanatunkat pont egy fesztiválon éltük át. A Siófok-Törekiben megrendezett Samsara Fesztivál egy 30 hektáros magánterületre megálmodott csoda lett, ahol ellentétben az automatikusan a szemünk elé bekúszó képekkel, nem a harmadik napja folyamatosan szétcsúszott goások uralták a terepet. Helyettük a világsztár jóga guruk workshopjaira akár hajnalban felkelő jógik, pár hónapos vidám csecsemők és jól nevelt, játékos ebek határozták meg azt a hangulatot, amire általában csak alfa állapotban számíthatnánk.

Fotó: Balkányi László - We Love Balaton

Egy visszatérő sláger - A Művészetek-völgye

9/15

A korábbi évekkel ellentétben idén a raszták helyett a (valószínűleg ex-raszta) családosok uralták a Völgyet. A nappali gyerekprogramok mellett azért olyan újdonságok is voltak, amikkel a mai huszonéves közönséget próbálták el- vagy vissza csalogatni az amúgy zsúfolásig teli Völgybe. A Taliándörögd központjától negyed órányi sétára található Szent András templomromot például nem csak a fényfestés, de egy svéd techno guru dj páros szettje is színesítette.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Transzakarattya - Everness Fesztivál, Balatonakarattya

10/15

Az Everness Fesztiválon nem csak a raszta arcokból találtunk rengeteget: annyi slack-line és függőágy volt itt kifeszítve, mint sehol máshol a Balcsi partján, a jóga órák és a meditációs alkalmak legkellemesebb aláfestő zenéjét pedig maga a Balaton szolgáltatta. Mindehhez olyan csinos és nagyon is szimpatikus kellékek társultak, mint a napkollektorok, vagy az úgynevezett "alomszékek" - tavalyhoz képest megszaporodott számban.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Innen láttuk be a legjobban a Balatont - Óriáskerék, Siófok

11/15

Európa egyik legmagasabb mobil óráskerekéből lehetett bámulni a kőröshegyi Völgyhidat, a Tihanyi Bencés Apátságot vagy éppen a Balaton-felvidék vulkanikus kúpjait. A 70 méter magas építményt Siófok központi strandján állították fel, sajnos csupán csak pár hétre. Minden alkalommal nagyszerű randevút töltöttünk itt a Balatonnal, akár napközben, akár éjszaka érkeztünk. A nyár legügyesebb húzását pedig azok hajtották végre, akik a naplementét az óráskeréken ülve csípték el.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Fonyódi móló

12/15

8640 Fonyód, Szúnyogsziget

Több infó

Címkék

Ősz volt már, egészen pontosan szeptember, amikor ezt a kedves, csendes balatoni pillanatot elkaptuk. Sokat nem is kívánunk hozzáfűzni, csupán egy tippet mondanánk azoknak, akik nem bírják a fesztiválokéval versengő tömeget és a tó közepén is hallható ricsajt. Menjetek ősszel a Balatonra, a nyáron szabira ment tündérmese ugyanis ekkor folytatódik.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Walkó-kilátó

13/15

8640 Fonyód, Kilátó utca

Több infó

Címkék

Szinte kötelező, hogy a sok balatoni naplementéből legalább egyet megmutassunk ebben a válogatásban is. Fonyód magaspartjáról és kilátóiból olyan látvány tárul eléd, amitől egy jó darabig biztosan nem szabadulsz. Ha naplementekor mész, akkor végképp nyert ügyed van. Nincs olyan évszak, amikor ne lenne valami extra a látványban - ezt a fotót például novemberben készítettük. A Walkó-kilátó ráadásul közvetlenül az út mellett található, így a meredek hegy- és domboldalakkal sem kell feltétlen megküzdened ahhoz, hogy ilyen színekkel búcsúzz a naptól.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Ilyen a déli parti undergound - Sirály Hotel, Fonyód

14/15

Az idei év egyik legjobb meglepetése volt fotós szemmel ez az elhagyatott, underground jellegű helyszín. Fonyódi helyszíneket fotóztunk be, amikor a végtelennek tűnő, bicikli és megpakolt fotós táska párossal előadott, zihálós hegymenetben a térség fotós szemmel egyik legizgalmasabb pontját tárták fel előttünk helyi barátaink. A lerobbant Sirály Hotelben anno még Anna-bálokat is tartottak, pár éve pedig a gördeszkások építettek ki pályát maguknak, de a sok törmelékből ítélve ma már ők sem használják a kívülről egyre ijesztőbb épületet.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

aranypartCsodavilág - Templomrom, Dörgicse

15/15

Fotós szemmel szintén az egyik kedvenc feladatunk volt a különféle templomok és templomromok befotózása, kiváltképp, hogy ezt őszre időzítettük. Óriási előny, hogy így gyönyörű surló fényeket és pasztell színűre mázolt eget kaptunk, ráadásul így ti is láthatjátok, hogy a Balaton életében szükségszerű nyári dömpinget elfelejtve miért imádjuk a Balcsit mind a négy évszakban.

Hasonló tartalmak