balaton

szerkesztés

A legismertebb péktől az újító borászokig - képgaléria a Szent György-hegy arcairól

Szerzők

  • We Love Balaton

2017. 08. 30. 12:43

Olyan, mintha turisztikai szempontból most találná ki magát a Szent György-hegy. Még nincs minden második kanyarban étterem, de díjnyertes borok már vannak. A szép tájat és nyugodt menedéket kereső városi értelmiség már felfedezte magának a környéket, egyelőre még sincs tömeg. A kérdés: hogy halad tovább a folyamat? Szerintünk ez azokon múlik, akik a következő években alakítják a Szent György-hegy arcát. Bemutatunk 12 olyan embert, akikkel idén sokat beszélgettünk, mert a maguk módján mindannyian próbálnak valamit létrehozni, és ezzel is formálják, hogy mi lesz itt a bazaltorgonákon túl.

A Szent György-hegyen zajló turisztikai folyamatokról ebben a cikkben írtunk részletesen, ezúttal a legfontosabb szereplőket mutatjuk be egyesével.

Fotó: Alexandra Heim - We Love Balaton

Bencze Családi Birtok

1/10

8265 Hegymagas, Mókus krt.

Több Infó

A programozóból lett borász 2011-ben szeretett bele a Szent György-hegybe. Borászatában régi magyar fajtákkal is kísérletezik, mindezt a lehető legnagyobb összhangban a természettel.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Bojár Iván András – művészettörténész, szakíró

2/10

A Szent György-hegy nevű Facebook-oldal létrehozója, számos helyi megmozdulás központi alakja és egy olyan vaskos, Szent György-hegyről szóló könyv írója, amilyen korábban a Káli-medencéről is készült.

Fotó: Alexandra Heim - We Love Balaton

Gilvesy Pincészet

3/10

8265 Hegymagas, Szent György-hegy

Több Infó

Címkék

A Kanadában született, majd onnan hazatért Gilvesy Róbert hegymagasi birtoka mára fogalommá vált. Az egy dolog, hogy szédületesek a boraik, de itt néha top séfek vacsorájába is belefuthatunk. Vagy épp a Bohém Légyott minifesztiválba, amit minden nyáron megrendeznek.

Fotó: Alexandra Heim - We Love Balaton

Búzalelke Pékség

4/10

8284 Kisapáti, Bem apó utca 11.

Több Infó

Búzalelke Pékség megalkotója hat éve költözött a Balaton-felvidékre, majd nyitotta meg kisapáti pékségének kapuit. Áfonyás-magos, cukkinis-kecskesajtos, diós-mazsolás kenyereit pillanatok alatt elkapkodják, de balatoni éttermekben hamburgert majszolva is jó eséllyel botlunk az ő bucijaiba. A Gilvesy Pincészettel közös mutatványuk a káptalantóti piacon az Attrakció.

Fotó: Alexandra Heim - We Love Balaton

Lángh Júlia – író

5/10

Az Afrikát is megjárt írónő (Közel Afrikához; Vissza Afrikába) Budapesten él és alkot. Nyarait nagyrészt raposkai hétvégi házában tölti munkával és pihenéssel.

Fotó: Alexandra Heim - We Love Balaton

Oszlánszki Enikő és Jávor Dalma – kertészek

6/10

Anya és lánya tavaly nyáron teljesen felszámolták a fővárosi életüket, és Akarattyától Füreden át egészen a Szent György-hegy lábáig zarándokoltak, hogy Kisapátiban biokertészkedésbe fogjanak. Álmuk egy saját biokert.

Fotó: Alexandra Heim - We Love Balaton

Pap Wines

7/10

8265 Hegymagas, Szent György-hegy, hrsz. 935/1

Több Infó

Címkék

A világlátott páros Szent György-hegyi kis házuk udvarán látják vendégül a vegetariánus, legfőképpen a keleti ízvilágra vágyó vendégeiket. Alapanyagaik egyenesen a kertjükből érkeznek, amiben Karina permakultúrás módszerrel dolgozik egész nyáron. A borért és a hangulatos zenéért Áron a felelős.

Fotó: Alexandra Heim - We Love Balaton

Szászi Birtok

8/10

8265 Szent György-hegy, 035/7. hrsz.

Több Infó

A Szászi Birtok tulajdonosa már 2000-ben – úttörőként – bioműveléssel készítette borait. Azóta ezt a tendenciát követve fejlődik birtoka. Vendégházat és éttermet is létrehozott, ahol egyszerű, letisztult ételeket kínálnak, elsősorban helyi alapanyagokból.

Fotó: Alexandra Heim - We Love Balaton

Szemeti Péter – csontkovács

9/10

A Mennyország csontkovácsa szintén a hegyen talált megnyugvást. Az arra járó túrázókat mindig nagyon szívesen látja egy zsíros kenyérre vagy házi sörre.

Fotó: Alexandra Heim - We Love Balaton

2HA Szőlőbirtok és Pincészet

10/10

8284 Kisapáti, Szent György-hegy

Több Infó

Címkék

A 2HA borásza, aki szintén vegymentesen termeszti a szőlőt. A tőkéi között katonás rend uralkodik, de ő maga képes a rendet újraértelmezni: a fehérborok világában vörösbort létrehozni nem épp a fennálló rend megerősítése. Mindenesetre megérte, a Török-borok csak úgy hozzák a díjakat.

Hasonló tartalmak

Admin mode