Elképzeltük, milyen lenne, ha egy hónapig minden nap máshol ehetnénk a Balatonnál. Hét-nyolc évvel ezelőtt egy ilyen kísérlet világra szóló lángosos, hekkes, mirelit cordon bleu-s túraként végződött volna, ezért most azt mutatjuk meg, hogy mekkorát változott azóta a helyzet. Ezúttal maradtunk a part közelében, és választottunk a szubjektív listába menő éttermet a Káli-medencéből, minőségi hamburgerest, korrekt bisztrót, újhullámos csárdát és laza kocsmát is, hogy teljes legyen a kép.
1/30
Baricska Csárda - Balatonfüred
A Chianti üzemeltetői 2013-ban vették át a legendás Baricskát, majd egy év alatt a balatoni gasztrotérkép fontos szereplőjét nevelték ki belőle. Azóta sem bújtak ki a bőrükből, a lila káposztát krémben (is) adják, a hideg uborkalevesbe pedig zsendice kerül.
Mit kell itt enni?
Az újhullámos magyaros konyhát A-tól Z-ig.
Mennyibe kerül?
Egy főétel 2-3000 Ft környékén lesz.
2/30
Bistro Sparhelt - Balatonfüred
A látványos berendezés mögött tényleg épkézláb konyha működik, nagyon tehetséges séffel: Elek Balázs korábban dolgozott a Kempinski Hotelben és a budakeszi Veritas Borbisztróban, Füreden pedig próbál a környékről minél több alapanyagot beszerezni, az utóbbi időben már az északi part legjobb éttermének is kikiáltották őket.
Mit kell itt enni?
Amit a nagyi otthon nem tudna elkészíteni a sparhelten. Csak ilyen lesz náluk, az étlapot havonta változtatják.
Mennyibe kerül?
Zsebbe nyúlós komoly vacsorának tökéletes: a főételek 3 000 Ft környékén kezdődnek, és meg sem állnak 6 000 Ft-ig.
3/30
Bock Bisztró Balaton - Vonyarcvashegy
Bíró Lajos Vonyarcvashegyre is elhozta azt az éttermet, amit Budapesten már nagyon sokszor agyondicsértek. Több helyről hallottuk, hogy az árhoz viszonyítva egyenetlen a konyha minősége, de mi itt többször ettünk jót, mint rosszat.
Mit kell itt enni?
Ismerve Bíró Lajost, lecsót és valamilyen tisztességes húst. Malacot vagy borjút.
Mennyibe kerül?
A Bock minősége és a terasz kilátása az előételeket 2-3000 Ft, a főételeket 4000 Ft környékére húzza fel.
4/30
Carpaccio Étterem - Alsóörs
Nem szabad arról elfeledkezni, hogy Alsóörsön mindenféle giccs nélkül művelik megbízhatóan minden nyáron az olasz melót. Úgy főleg nagy szó, hogy a tulajdonosnak hosszútávfutóként korábban nem volt túl sok köze a gasztronómiához.
Mit kell itt enni?
A házi mozzarellával készült pizza jó kezdetnek tűnik. Halkan mondjuk, de van táblás ajánlat is.
Mennyibe kerül?
A pizzákat 2000 Ft körül, a többi főételt 2-3000 Ft környékén találjátok.
6/30
Chianti Étterem - Veszprém
A veszprémi magyar mediterrán egyik nagykövete pizzériaként indult, most a város és a régió egyik legjobbja – már egyáltalán nem csak olasz ételekkel. Itt ugyanúgy megkapjuk a sertésszüzet "Bakonyi" tojásos galuskával, mint a lazacfilét "bouillabaisse" parajjal és kagylóval. A kivételes tálalást és az itteni ízeket a Gault Millau tavaly 13 séfsapkával díjazta.
Mit kell itt enni?
Ez olyan hely, ahol még az extrém nevet viselő ételeket is bátran ki lehet próbálni: mi a szezámos karottával, vajas pak choyjal tálalt, libamájjal sült jércemellfilét például gond nélkül megrendelnénk.
Mennyibe kerül?
A főételek árai 3 és 4000 Ft körül landolnak, de van náluk degusztációs menü is (borokkal együtt) 14 000 Ft-ért.
8/30
Fricska - Veszprém
Veszprém romkocsmának álcázott igényes beülős helyén meglepően jó konyhát találtunk. Külön extra, hogy az osztrák-svájci faluk békéjét idéző Veszprémvölgyben a Séd-patakot és annak partját foglalták le maguknak. Ezt szó szerint értjük: egyik asztalukat a patak medrében találjátok majd.
Mit kell itt enni?
Nekünk a burger és a marhapocak névre hallgató szendvicsük is telitalálat volt, de nyárra szabadtéri grillezéseket is ígértek.
Mennyibe kerül?
Már 2000 Ft alatt kapunk náluk mindenféle földi jót.
9/30
Hegyi Csárda - Balatonlelle, Kishegy
Ha Balaton, akkor a csárdák mellett szó nélkül nem lehet elmenni. Az egyik bizonyítékot, hogy ezt a műfajt is lehet a XXI. században jól űzni, Kishegyen találjátok. Van kemencéjük, saját maguk termelnek fűszernövényeket, a kilátást pedig mindenki haza akarja vinni Windows-háttérképnek.
Mit kell itt enni?
Érdemes kipróbálni a kemencéjükben sütött húsokat, közülük bármelyiket, de akkor sem kell nagyon tiltakozni, ha az eperkrémlevest túrógombóccal tálalják.
Mennyibe kerül?
A főételek 2000-3000 Ft környékén lesznek.
10/30
Hubertus-Hof Étterem - Balatonfenyves
A Hubertus-Hof elsőre úgy tűnik, mint egy világbajnok vadász rezidenciája: kis túlzással több náluk a szarvasagancs, mint egy természettudományi múzeumban. Ez persze nem véletlen, az étlapon fontos szerepet kapnak a vadhúsok, szarvassal, vaddisznóval, vadkacsával. A hely tulajdonosa egy német család, akik a 90-es években Angus marhákat kezdtek tenyészteni, és az utóbbi években jutottak el addig, hogy több komoly balatoni étterem is tőlük vásárol alapanyagot a tekintélyes steakekhez.
Mit kell itt enni?
Ha már itt járunk, mi nem hagynánk ki egy olyan steaket, amelyhez az alapanyag a környékről jön, és nem repült át az óceánon.
Mennyibe kerül?
A főételeket 2000 Ft és 4000 Ft között kapjátok meg.
11/30
Il Mercato Étterem - Balatonakarattya
Ha az M7-esről lekanyarodtok Balatonakarattyán, és elindultok a 71-esen az északi part felé, nem lehet nem észrevenni az Il Mercatót. Ne lepődjetek meg, nem az előző esti buli maradványa, ha a hátsó kertben az egyik tetőn egy régi Ford pihen.
Mit kell itt enni?
Nagyszerű pizzákkal dolgoznak, amelyeket fatüzelésű kemencében sütnek.
Mennyibe kerül?
Kb. 1900 Ft-ért kapunk egy margheritát, ha ennél extrább verzióra fáj a fogatok, akkor 2000 Ft fölé kerül a számla.
12/30
Káli Art Inn - Köveskál
Természetesen elmaradhatatlan szereplői a listának a Káli-medence híres-neves helyei, például a Káli Art Inn mesevilágot idéző berendezésével és a kerttel, ahol akkora nyugi van, hogy – szerintünk titokban – buddhista szerzetesek is járnak ide kiereszteni a gőzt. Az étterem rész elsősorban a szállóvendégekért van, de ha előre bejelentkeztek, meg tudják mondani, hogy lesz-e még szabad asztaluk. A menő köveskáli helyeknél egyébként is célszerű előre asztalt foglalni.
Mit kell itt enni?
Nincs fix étlap, a séf mindig a friss alapanyagokból állítja össze a négyfogásos fix menüsort.
Mennyibe kerül?
Mindig a készülő ételektől és az alapanyagok árától függ.
13/30
Káli-Kapocs - Mindszentkálla
Mindszentkálla romkocsmájában nagyon könnyű horgonyt vetni, és lelassulni a Káli-nyugiba, amíg észre nem veszed, hogy valójában eltelt két-három nap. Idő nincs, de enni és inni azért kell, és ez itt nem különösebb probléma. Biztos, hogy nem itt fognak lepényhalat adni sárgarépahabbal, de a hely szelleme mégis messzire viszi a hírét.
Mit kell itt enni?
Nem hatalmas találmány, nekünk mégis nagyon ízlett a tócsniba csomagolt csirkemell salátával.
Mennyibe kerül?
Leveseket 1000 Ft környékén kaptok, a tócsniért viszont már 2000 Ft fölé fog menni a számla.
14/30
Kalóz Strandbisztró - Fövenyes, Badacsonytomaj
A Kalóz az újhullámos bisztró és az innovatív strandbüfé között helyezkedik el, de ők komolyabban veszik annál a vendéglátást annál, hogy kihagyjuk őket egy ilyen listáról. A tavaly elindult büféforradalomból az év strandételével, a harcsa és krumplival vették ki a részüket, idén pedig már két helyszínen találjátok meg őket: Fövenyes mellett Badacsonytomajban is nyitottak egy strandbisztrót. Továbbra sincs nagyüzemi üdítő, csak környékbeli szörp, a hamburgerhez használt buci idén a környékről jön, további újításként pedig elkezdtek szuvidolni.
Mit kell itt enni?
A klasszikusok (harcsa és krumpli és bitang burger) mellett hamarosan új étlappal is jelentkeznek.
Mennyibe kerül?
A főételek 1000 Ft és 2000 Ft közé esnek, cserébe egy főétkezést bőven lefednek.
15/30
Kistücsök Étterem - Balatonszemes
A balatoni gasztronómia alfája és ómegája. A déli part zászlóshajója. A balatoni San Sebastián-koncepció alapköve. Lehetne még pufogtatni a jelzőket, de legyen elég annyi, hogy a Kistücsök elsősorban azért megkerülhetetlen és fontos helyszín, mert a mostani új hullám képviselői mind Csapody Balázs éttermét tartják maguk előtt követendő példának. Nem mellesleg a világ legjobb éttermei is mind a helyi alapanyagokat és a környék adottságait próbálják minél jobban kihasználni.
Mit kell itt enni?
Van egy régió ízei menü, báránysülttel és kecskesajttekercses zöldborsókrémlevessel. Akár ezt, a nagyon aktuális dolgokat pedig mindig a táblás ajánlatukon látjátok.
Mennyibe kerül?
A főételekkel 3 000-4 000 Ft környékén érdemes számolni, de itt valószínűleg nem csak egy fogást fogunk enni.
17/30
Kővirág - Étel, Ital, Ágy - Köveskál
A köveskáli gasztrobirodalom második tagját Zakar Kata és Mészáros György közösen építették fel. Van már stílusos vendégházuk is nagyon stabil vendégkörrel, nem csoda, ha az éttermükbe nyáron kis túlzással sorszámot kell tépni.
Mit kell itt enni?
Papírra nyomtatott étlap nincs, mert felesleges: a kínálat naponta változik, ezért az ajánlatot táblákra írják ki. Egy jó tanács: ha virágot is kaptok az ételetekbe, egész nyugodtan egyétek meg.
Mennyibe kerül?
A főételeket 2-3000 Ft környékén kapjátok meg, de ha épp van túrógombóc az étlapon, tilos kihagyni.
18/30
Kredenc Borbisztró - Balatonfüred
Nagyon sokszor ajánlottuk már a Kredencet, nem véletlenül. Ezen a listán csupán az erős környékbeli borválaszték miatt még nem kaphatott volna helyet, de az utóbbi időben néhány figyelemre méltó étel is felkerült a kínálatba. Nem mellékesen pedig megnyílt a következő Dobai-egység, a Hello Tourist! nem sokkal mellettük.
Mit kell itt enni?
Pulled pork szendvicset szépen alaposan készülő hússal. A nemsokára következő Malackrumplit nem lehet megszorítani ebben a műfajban, de a Kredenc próbálkozása figyelemre méltó.
Mennyibe kerül?
Egy szendvics (amihez kapunk salátát is) 1900 Ft-ból kijön, ez egy főétkezést könnyedén lefed.
20/30
Mala Garden - Siófok
Siófokról tízből kilenc embernek a Petőfi sétány éjszakai turistatömege, a homokos part és a furcsa, balkáni elemekkel vegyített tengerparti érzés jut eszébe, amiért a nyaralók vagy kifejezetten rajonganak, vagy északra menekülnek előle. Pedig Siófok ennél színesebb. Ha az ominózus sétány végére értek, egy nagyszerű cukrászda mellett még egy olyan hotelt és éttermet is találtok, ami szó szerint elhozta magával Balit onnan való kövekkel, Buddha-szoborral, miközben az utolsó sarokból is árad maga a feng shui.
Mit kell itt enni?
Hosszú az étlapjuk, de náluk a távol-keleti konyhát érdemes kipróbálni, amiből kevés másik versenyző van a Balaton partján. Ők pontosan ezért különlegesek.
Mennyibe kerül?
A távol-keleti konyháért 2000 Ft fölötti főételárakkal számoljunk.
23/30
Mi a kő - Káli-medencei Borok Háza - Köveskál
A harmadik egység a köveskáli Kazinczy utcából, amelyik felkerült listánkra, Trombitás Tamás képzőművész/borász és feleségének étterme. A klasszikus berendezés és a falon lógó képek miatt leginkább egy nagyon komoly műértő nagyinál érezzük magunkat náluk. Ehhez a nagymamához viszont jelentkezzetek be előre!
Mit kell itt enni?
Az étlapon a harcsapaprikástól kezdve a rántott tökön át a steakig van minden, desszertnek pedig még palacsintát is adnak házi lekvárral, hogy még innen is a nagyi köszönjön vissza.
Mennyibe kerül?
A főételek nagy része 2000 Ft-tól kezdődik, de több fogásuk is 3000 Ft fölé megy.
24/30
Neked Főztem Gasztrokocsma - Zánka
A tavaly Zánkán elindult strandbüfé mellé most már nyílt egy gasztrokocsmájuk is a református templom és a Gyógynövény-völgy mellett. Először nem akartunk idén újonnan nyitott helyet beletenni ebbe a listába, de Orsi és férje, Csongor (aki korábban a Kővirág séfje volt) pont annyira ígéretes dologba vágott bele, amennyire még csak alakul a dolog. Szerintünk idén nyáron érdemes adni nekik egy esélyt.
Mit kell itt enni?
Amit a táblán találtok. Ugyanúgy, mint a büféjüknél, gyakran változik a kínálat attól függően, hogy éppen milyen alapanyagot tudtak beszerezni.
Mennyibe kerül?
Egy fokkal drágábbak, mint a büfé, 3000 Ft körüli főételeket találtok majd náluk – ugyanúgy, mint a legtöbb étteremben, amelyet itt felsoroltunk.
27/30
Sáfránkert Vendéglő - Paloznak
Ülsz a Sáfránkertben, és nem hiányzik semmi. Van jó Homola-bor a tulajdonostól, vannak szabad tűzön készült friss ételek, és egy nagyszerű terasz, ahonnan nehéz elindulni. A paloznaki békében jó ötlet volt éttermet nyitni, és csak távozáskor döbbensz rá, milyen könnyen megszoktad, hogy a teraszról nem látni a Balatont.
Mit kell itt enni?
Grillezett húsok vagy sajtok mellé kell köretet választani, ami jelentős számú variációs lehetőséget ad.
Mennyibe kerül?
Ez főételeknél leginkább a hústól/sajttól függ, kijöhetünk 2000 Ft-ból és 4000 Ft-ból is.
28/30
Söptei Pincészet és Étterem - Csopak
Kicsit szürreális élmény, ahogy a szőlőlugasok között egy ránézésre teljesen átlagos pincében kapsz olyan ételeket, mintha egy Michelin-csillagért teperő nagyvárosi étteremben ülnél éppen. Söpteiéket vendéglátásra teremtették, tőlük lehetetlen úgy elmenni, hogy kihagyd valamelyik világverő rizlingjüket vagy a táblára felírt ételüket.
Mit kell itt enni?
A burgerről tavaly már ódákat zengtünk, de szerintünk egy túrós csuszával tálalt birkapörkölttel sem lehet mellélőni.
Mennyibe kerül?
Az árak a minőséggel együtt az átlag fölé mennek, 2000 Ft-tól 4000 Ft-ig találtok itt főételeket.
29/30
Villa Medici - Veszprém
Veszprém egyik legismertebb étterme a Villa Medici, ami már 1991 óta üzemel, és azóta számos ráncfelvarráson átesett, hotellel és egy testvérétteremmel is kibővült. Azt sikerült elérniük, hogy a város legjobb éttermei közé kerültek, és ebben még a festői környezet is segít a Séd szurdokvölgyével és a viadukttal. Hitvallásuk mindig a trendek előtt egy lépéssel járni, és mindig ott van a vendég tányérján, amit Amrein Csaba séf megígér az étlapon.
Mit kell itt enni?
Leveseik közül a vargányakrémlevest Villa Medici módra érdemes kiemelni, amitől még a gombafóbok is megszeretik a gombát. A vendégek a legegyszerűbb ételükért, a borjúbécsiért is rajonganak, amihez tökmagolajos burgonyasaláta dukál, de enni lehet doveri nyelvhalat is, és kacsamellfilét kacsamájjal.
Mennyibe kerül?
A Villa Medici egyáltalán nem a legolcsóbb hely, de a minőség árát mindenhol elkérik: a levesek és előételek 1600 Ft-tól, a főételek 4000 Ft-tól kezdődnek, de lehet náluk degusztációs menüt is kérni.
30/30
Zománc Bisztrócska - Vászoly
Az idén nyitott helyek közül kifejezetten ígéretesnek tűnik a Zománc Bisztrócska Vászolyon. Ők attól lesznek különlegesek, hogy bármilyen felesleges flancot meghagynak a többi étteremnek. A korábbi kocsma épületét szépen kipofozták, a hely magyaros szellemiségét idéző dekoráció pedig szerencsére nem megy át a régi présházak összes szerszámát felsorakoztató átlagcsárdák szintjére.
Mit kell itt enni?
A nagymama piros lábasában érkeznek az olyan jó értelemben vett magyaros ételek, mint a szalontüdő vagy a resztelt máj, ennél pedig nekünk nem is kell több a boldogsághoz.
Mennyibe kerül?
Teljesen jól fogtok lakni 2000-3000 Ft-ból.