Valahol ott kezdődött a történet, hogy Budapest pár éve úgy kezdte el kitermelni a jó hamburgerezőket magából, mint Csopak az aranyérmes rizlingeket. Nem gondoljuk, hogy a már általunk is emlegetett beach foodnak ez lesz a csúcspontja, de hiba lenne nem megemlékezni: mostanában a Balatonnál is nagyszerű hamburgereket vetett partra a víz. Két részre osztottuk a listát: vannak strandbüfék, akik szakítottak a mirelit hús - majonézes vonallal és vannak éttermek, akiket nem zavar, hogy itt beach foodról beszélünk, és komoly fogásként kezelik az étlapon.

ÉTTEREM

Bistro Classico - Keszthely

Nem tudjuk, miért, de Keszthely lett az a város, amit egy tisztességes burger-rajongónak nem szabad kihagynia. A város két teljesen különböző pontján két teljesen különböző arc rak össze minőségi húsokból készülő kalóriabombákat. A Bistro Classico hozza azt, amit egy kikötős étteremtől elvársz: pazar kilátást, vízpartot két méterre, hangulatos teraszt és a szokásos balatoni kosztnál jó néhány csillaggal igényesebb színvonalat.

A tulajdonos, Kreil Vilmos szerint semmi baj nincs azzal, ha külföldről szerzünk be alapanyagokat: zöldségekkel ő is ezt teszi, de a buci szigorúan csak itt sülhet. Olyanról sem hallottunk még, hogy vaddisznóból készüljön a hús és a jégsalátát ruccola helyettesítse, de a kicsit csípős végeredménnyel együtt jól működik a dolog.

Bistro Classico (bezárt)
Cím: 8360 Keszthely, Phoenix kikötő

  • Milyen húsból? Vaddisznó és marha
  • Mennyiért? 1600 Ft
  • Alapanyag? Vegyesen külföld és magyar
  • És a buci? Helyben sütik
  • Vega? Nincs

BL Yachtclub - Balatonlelle

A Bavaria Balatonlellén egyszerre kikötő, igényes apartmanokból álló lakópark és étterem. Tóth Balázs, az itteni üzletvezető mindig kitalál valami extrém dolgot: tavaly elefántokat fürdetett a Balatonban, de általa szervezett veteránautó-felvonulás is volt már Balatonlellén.

Burgerek tekintetében is úttörőek voltak, mert már tavaly nyáron is éppúgy saját maguk sütötték a bucit, mint idén, és olyan húspogácsát gyúrtak, amibe még némi sajt is került. Az eredmény egy elég komplett fogás, ami után kell némi pihenő, mire vissza tudunk menni a strandra. Vegáknak sem kell menekülőre fogni: nekik haloumi sajtot grilleznek a marhahús helyett (1990 Ft).

  • Milyen húsból? Marha
  • Mennyiért? 2490 Ft
  • Alapanyag? Itthonról
  • És a buci? Helyben sütik
  • Vega? Van

Fröccsterasz - Keszthely, Kishableány - Badacsony, Paletta - Balatonboglár

Nagyjából két évvel ezelőtt nyitott meg a Paletta Balatonbogláron, azóta Bezerics Dani jött, látott és ellátta hamburgerrel a Balaton nyugati részét. Most már Keszthelyen, a Fröccsteraszon és Badacsonyban, a Kishableány teraszán is sütik azt a burgert, ami szándékosan a beach food hazai nagykövete szeretne lenni saját készítésű bucival és helyi alapanyagokkal, mellé kísérőnek balatoni borokkal.

A három helyen közös, hogy mindenhol van az adott helyszínre készített verzió olyan árért, amit a belvárosban is elkérnének a burgerforradalmat megvívott veteránok. Mellette pedig mindenhol kapható az angus marhából készült prémium megoldás, amihez a hús egy Balatonfenyves környékén található farmról érkezik.

  • Milyen húsból? Marha, angus marha
  • Mennyiért? 1300 Ft - 2000 Ft
  • Alapanyag? Környékről
  • És a buci? Helyben sütik
  • Vega? Nincs

Malackrumpli - Balatonfüred (Bezárt)

Járosi Tamás már évek óta elég komoly biogazdaságot működtet Balatonhenyén, amihez megteremtette a tökéletes felvevőpiacot: Balatonfüreden egy biopiacot és egy bisztrót, amit Malackrumplinak nevezett el. A Malackrumpli múlt hétvégén bele is kezdett a szigorúan bio alapanyagokból készülő ételek gyártásába, és a tavalyi év nagy durranását, a burgert nem is merték lehagyni az étlapról.

Járosi minden alkalommal elmondja, hogy az ő mangalica burgere két és fél évig készül, mert ennyi idő felnevelni az állatot, és megtermeszteni a zöldségeket. Szerintünk megéri, mert a helyszínen sült buciban, saját készítésű szósszal, sült hagymával és cukkinivel érkező modellel nehéz nem megbarátkozni. Az ígéret ráadásul az, hogy az általunk kóstolt mangalica mellett hamarosan angus marhából is készül majd húspogácsa.

  • Milyen húsból? Egyelőre mangalica, később angus
  • Mennyiért? 1800 Ft
  • Alapanyag? Fekete Bárány biogazdaságból
  • És a buci? Helyben sütik
  • Vega? Van

Matróz - Balatonfüred

Az egyik füredi újhullámos annyira elbújik a Silver Udvarral szemben, hogy elsőre csak a hely mellett álló villa tűnt fel - tele festményekkel. A Matróz egy laza iszogatós hely csíkos napágyakkal és minimál designnal, ahol a nagyszerű konyha ugyanolyan szériatartozék, mint a komoly borválaszték. A Matróz burgere volt az egyik legdrágább, amit kóstoltunk, de az árral szinkronban valóban komoly minőség került elénk kellően szaftos hússal, cheddar sajttal, baconnel, mellé pedig világbajnok édeskrumpli chipsszel.

Az itteni séf, Molnár Dávid máshol még nem vezetett konyhát, de korábban többek között a Budapest Bisztróban és a Prime konyháján is edződött, ami elég jó ajánlólevél. Úgyhogy ha itt médiumra szeretnéd süttetni a húst, biztosan nem kapsz igenlő válasz helyett kérdő tekinteteket. Amitől viszont hajópadlóig esett az állunk, a hely vegaburgere (1990 Ft) volt céklás bucival, kecskesajttal és zellerchipsszel. Ez egy különdíjat legalább megérdemel.

  • Milyen húsból? Marha
  • Mennyiért? 2290 Ft
  • Alapanyag? Budapestről
  • És a buci? Helyben sütik
  • Vega? Van, de még milyen.

Pura Vida Dine - Tapolca

Épp ideje volt, hogy Tapolca világhírű barlangja mellett egy világkonyhával támadó étterem is érkezzen a Malom-tó partjára. Így váljon minden kívánság valóra, mert a Pura Vida Spanyolországból hazaköltözött tulajdonosai olyan mediterrán konyhával dobták fel Tapolcát, hogy jövőre már bikaviadalt vizionálunk a Deák Ferenc utcába.

A konyhát leginkább a Mediterrániában szerzett tapasztalatok alakították, de mégsem felejtették el hol is van az étterem: az étlapra ugyanúgy felfér a tanyasi csirkemell, mint a fekete kagyló. Burgereknél ugyanez a helyzet: itt az alap is angus marhából készül, de olyan halas burgert is adnak, aminél a bucit tintahal tintájával festik koromfeketére, a vegánál pedig panko morzsába forgatják a Káptalantótiból érkező kecskesajtot.

  • Milyen húsból? Angus marha
  • Mennyiért? 1990 Ft - 2190 Ft
  • Alapanyag? itthonról és külföldről
  • És a buci? Helyben sütik
  • Vega? Van

Söptei Pincészet és Étterem - Csopak

Csopak gasztronómia szempontjából veszélyes terület: dönteni, hogy a Jásdi borteraszt, a Szent Donát Pincét Márga Bisztróval, vagy a családi konyhák Michelin-csillagát már évek óta kiérdemlő Söptei Pincészetet látogassuk meg legalább annyira nehéz, mint elsőre kiismerni a káptalantóti piacot. Burger rajongóknak kötelező a helyi vadászoktól szerzett szarvashúsos burger, amibe házi paradicsomlekvár mellett még ír cheddar sajt, aioli és a szokásos zöldségek kerülnek - helyi termelőktől.

Ezért megéri letérni a 71-es útról és kikötni a csopaki domboldalban - pláne azért, mert Söpteiék aranyérmek és dobogós helyek nélkül nem feltétlenül szokták elhagyni a különböző borversenyeket. Egy dolog fontos: nyáron érdemes 1-2 nappal előre foglalni, mert a megtelt tábla jó időben állandóan előkerül.

  • Milyen húsból? Szarvas
  • Mennyiért? 2490 Ft
  • Alapanyag? Környékbeli termelők
  • És a buci? Helyben sütik
  • Vega? Nincs

STRANDBÜFÉ

Kalóz - Fövenyes

Az eldugott Fövenyesi strandon bukkantunk a balatoni strandbüfék 2.0-ás változatának prototípusára. A sorozatgyártás még várat magára, de reméljük mielőbb sor kerül rá. Attiláék már 12 éve üzemeltetik a Kalózt, és minden évben próbáltak eltávolodni a hekkes, mirelitburgeres trendektől. Az idei év lehet az áttörés számukra, mert sikerült olyan korrekt burgert letenniük az asztalra, amitől a gasztromágusok már nem bosszankodnak és sírják vissza a bejáratott fővárosi helyeiket.

A Kalóz burgere nem gourmet-darab, viszont egy strandon 1500 Ft-ért több mint korrekt: a Pörcös Kocsis Jenőtől érkezik a hús, ami már önmagában garancia a minőségre, de a zöldségeket is helyi termelőktől szerzik be. Egyedül a buci nem a környékről származik, de ha valaki rendszeresen jó minőséget hoz, ezen is hajlandók változtatni. A Fövenyes Kertmozi közelsége miatt igazi top vacsorahely, de azzal számoljunk, ha nap közben mennénk, strandbelépőt kell váltani.

  • Milyen húsból? Marhahús
  • Mennyiért? 1500 Ft
  • Alapanyag? Helyi termelők
  • És a buci? Egyelőre Budapestről hozzák, de ezen változtatnának
  • Vega? Nincs

Neked Főztem - Zánka

Laikusok azt mondanák, hogy "úgy könnyű, ha a férje a Kővirág séfje". Nem egészen. Orsiéknak kemény meccset kellett vívni, mire a zánkai büfésoron a strand bejárata előtt kapjanak egy bódét, ahol a gyökeres ellentétét kezdték el csinálni annak, amit eddig a strandkajákról tudunk. Ennek kiemelkedő eleme a burger, ami nagyvázsonyi buciból és zánkai mangalicából készül. A húsra ráolvadó chedarral együtt maradandó élmény, ami idővel még jobb lehet, ha sikerül saját szószt, vagy házi ketchupot szerezni a környékről.

Mert ugyanúgy, mint pár kilométerrel arrébb a Kalózban, itt is arra törekednek, hogy az alapanyagokat közelről szerezzék be. Külön dicséret illeti a hamburger mellé felszolgált coleslaw kaporral, korianderrel és angol zellerrel felújított változatát és a friss krumplikat mellé. A tény, hogy mindez 1290 Ft-ba kerül, kalapemelést érdemel és egy petíciót, hogy a folyamatosan változó étlapon a burger kapjon állandó helyet.

  • Milyen húsból? Mangalica
  • Mennyiért? 1290 Ft
  • Alapanyag? Helyi termelők
  • És a buci? Nagyvázsonyi pékségtől
  • Vega? Nincs

Marina Gyros & Hamburger - Balatonföldvár

A balatonföldvári kikötőtől fél percre (sem) találjuk a Marina pultját, ami egyáltalán nem szeretne több lenni hétköznapi strandbüfénél. Ők azok, akik tisztességesen űzik ezt a vízparti vendéglátást, jó húst pakolnak a gyrosba és egy palacsintázás sem jár gyomorfájásos kísérőtünetekkel. Burgerek frontján is hozzák a tisztességes színvonalat, nekünk a lazacos megoldás ízlett legjobban: a bucit nem mikrózzák, hanem pirítják, kap az egész némi salátát és némi szószt, a lazac pedig pont annyira sós, amennyire kell.

  • Milyen húsból? Lazac
  • Mennyiért? 1590 Ft
  • Alapanyag? Itthonról
  • És a buci? Nem náluk sül
  • Vega? Nincs