Az utóbbi években sorra nyíltak remek éttermek a Balaton környékén, amelyek nemcsak a legsűrűbb nyári hónapokban tartanak nyitva, éppen ezért az összes ősszel és télen nyitva tartó hely felsorolására már nem is vállalkoznánk, ami a régió gasztronómiájának sokszínűségét dicséri. Ebben a listában olyan helyeket gyűjtöttünk össze, ahova a legkényesebb gasztrokritikusok is betérhetnek, ha őszi balatoni felfedezőtúrába kezdenek.
1/11
Kistücsök, Balatonszemes
Kötelező gasztrocélpont, ahol a törzsvendégek is mindig találnak valami újat a szezonális és régiós fogások között. A déli part leghíresebb gourmet éttermében most természetesen az őszi fogások a főszereplők, eljött a vargányából, szilvából, mangalicából, céklából, birsalmából készült, kissé nehezebb ételek ideje. Az étlapon kívül a napi ajánlatokat is érdemes megnézni, sőt, kötelező, ha megismételhetetlen kulináris élményekre vágyunk.
Nyitva tartás:
Minden nap 11-23 h, (december 24-26. zárva)
Mennyibe kerül?
Levesek: 1600-2000 Ft, főételek: 3-5000 Ft
3/11
Bistro Sparhelt, Balatonfüred
Balatonfüred ikonikus éttermében is természetesen a frissen beszerezhető alapanyagok alakítják a kínálatot, amit a séf, Elek Balázs kísérletező kedve tesz különlegessé. Ha ősszel is útba ejtjük a helyet, készüljünk fel, hogy olyan kevésbé ismert hozzávalókkal is találkozunk a tányéron, mint a feketegyökér, a gyöngytyúk, vagy a borjúfej. Az étlapon továbbra is csak a hozzávalókat sorolják fel, így jelzik, hogy rá kell bíznunk magunkat a séf fantáziájára.
Nyitva tartás:
Szerdától vasárnapig: 11.30 – 22.00 h
Mennyibe kerül?
Leves: 1500-1600 Ft, főételek: 3500-7000 Ft
4/11
Neked Főztem, Balatonfüred és Zánka
A Neked Főztem-sztori egy zánkai strandbüfével indult, ahol helyi beszállítóktól rendelt alapanyagokból, friss, újhullámos beach food ételek készültek. A büfét a zánkai Neked Főztem Gasztrokocsma nevű bisztró, majd a füredi étterem követte. Míg a Gasztrokocsma inkább a lazább étkezésekről szól, a füredi Neked Főztemet feljebb pozicionálták a tulajdonosok, közös bennük, hogy mindkettőt egész évben nyitva találjuk. Füreden a házias ízeket a többféle, szmókerekben készült hús és a széles borválaszték dobja fel. Persze egyik helyen sincs sincs lapozgatós bőrkötésű étlap, biztosak lehetünk abban, hogy az ősz jellegzetes alapanyagaiból főznek.
Gasztrokocsma:
Nyitva tartás: hétfő, szerda-szombat: 12-21h, vasárnap: 12-20h, kedd: zárva
Mennyibe kerül: Főételek: 2500-4000 Ft
Neked Főztem Balatonfüred
Nyitva tartás:
Csütörtök-hétfő: 12-23h, kedd-szerda: zárva
Mennyibe kerül:
Levesek: 1400 Ft, Főételek: 3500-5000 Ft
5/11
Kővirág, Köveskál
Nyáron is mesés hely, de az ősz talán egy fokkal jobban áll a Kővirágnak, amikor pokrócba burkolózva a teraszon, vagy bent, a kemence mellett élvezzük a szezonális alapanyagokból készült, gyönyörűen tálalt ételeket. Az étlap 3 naponta megújul, és fontos információ, hogy a Kővirág még ilyenkor is csak asztalfoglalással lehet biztos program.
Nyitva tartás: okktóberben hétfő, csütörtök, péntek, szombat, vasárnap 12- 21 óráig, novemberben péntek, szombat, vasárnap 12- 21 óráig
Mennyibe kerül? Levesek: 1100 Ft, Főételek: 2800-4400 Ft
6/11
Mi a kő, Köveskál
Ha ősz és Káli-medence, akkor nem lehet kihagyni a helyet, ahol Trombitás Tamás képzőművész és borász kínálja a Káli-medencében termett alapanyagokból készült ételeket, és természetesen a környék borait a sajátjai mellett. A házias konyha alatt ne a szokásos gulyáslevest és pörköltet értsük, itt ököruszálylevest, szarvasgulyást, marhapofát és gersli-, vagyis árparizottót is találunk az étlapon.
Nyitva tartás:
Hétfőtől péntekig 12:00-21:00 h, szombaton és vasárnap 10:00-21:00 h
Mennyibe kerül?
Leves: 1400-2000 Ft, főételek: 3200-4500 Ft
7/11
Hableány, Badacsony
A Hableány egy 140 éves múlttal rendelkező „brand”, volt már szálloda, étterem, posta, rendezvényhelyszín és bolt is. A Laposa-család jóvoltából az idén nyáron új funkciót kapott, és modern birtokközpontként született újjá. A 2300 négyzetméteres komplexum egyik zászlóshajója az elegáns, modern magyaros bisztrókonyhát felmutató étterem és borbár. Míg nyáron leginkább a terasz volt inkább népszerű, a hidegebb napokon a hatalmas belső tér is megtelik majd élettel, és amíg vacsorázunk, az üvegfalakon át nemcsak az utcára, hanem a központi tartálytérre is rálátunk.
Nyitva tartás:
minden nap 12-22h
Mennyibe kerül?
Leves: 1500-2550 Ft, Főétel: 2800-4150 Ft.
8/11
Villa Kabala, Szigliget
Ősszel a Balatonnál egy kicsit megáll az idő, a Villa Kabalára pedig ez duplán igaz. A mediterrán villában, ami egykor Farkas István néhai festőé volt, egy pillanatig sem kell feszengenünk, egy kicsit olyan, mintha egy családi ebéden, vagy vacsorán vennénk részt. Az étlap – ami egy nagy fatábla - rövid, a magyaros ételek pedig meglepő formában és tálalással kerülnek a tányérunkra. A tulajdonosok kérése, hogy mindenképp jelentkezzünk be előre.
Nyitva tartás:
Csütörtöktől hétfőig: 12:00 – 21:30 h, kedden és szerdán zárva
11/11
+1: Kreinbacher Birtok, Somlóvásárhely
A Somló felfedezése több napos őszi program, a gasztronómiai csúcspont pedig lehet egy vacsora a Kreinbacher Birtok bisztrójában. A kortárs épületről és a díjnyertes pezsgőkről is ismert birtok konyhája nyáron megújult, az új executive séf, Langer Gábor vezetésével szinte minimalista étlappal kezdtek dolgozni a látványos birtokon. A magyaros vonal a meghatározó, de néhány „fúziós” fogást is találunk az étlapon. És ha már itt vagyunk, egy vezetett túrára is érdemes benevezni, ahol nagyon sok infót kapunk a pezsgőkészítésről.
Nyitva tartás:
minden nap 12:00 – 22:00 h (17:00-18:00 között a konyha csak korlátozottan üzemel).
Mennyibe kerül?
Levesek: 2100-2200 Ft, Főételek: 3600-6000 Ft
Mielőtt útnak indulsz, mindig tájékozódj az éttermek nyitva tartásáról, mert ez a későbbiekben változhat.
A cikkben szereplő árak változhatnak, és a steakekre nem vonatkoznak, ezek a többi főételnél magasabb árban kaphatók.