Az utóbbi években sorra nyíltak remek éttermek a Balaton környékén, amelyek nemcsak a legsűrűbb nyári hónapokban tartanak nyitva, éppen ezért az összes ősszel és télen nyitva tartó hely felsorolására már nem is vállalkoznánk, ami a régió gasztronómiájának sokszínűségét dicséri. Ebben a listában olyan helyeket gyűjtöttünk össze, ahova a legkényesebb gasztrokritikusok is betérhetnek, ha őszi balatoni felfedezőtúrába kezdenek.

1/11

Kistücsök, Balatonszemes

Kötelező gasztrocélpont, ahol a törzsvendégek is mindig találnak valami újat a szezonális és régiós fogások között. A déli part leghíresebb gourmet éttermében most természetesen az őszi fogások a főszereplők, eljött a vargányából, szilvából, mangalicából, céklából, birsalmából készült, kissé nehezebb ételek ideje. Az étlapon kívül a napi ajánlatokat is érdemes megnézni, sőt, kötelező, ha megismételhetetlen kulináris élményekre vágyunk.

Nyitva tartás:
Minden nap 11-23 h, (december 24-26. zárva)

Mennyibe kerül?
Levesek: 1600-2000 Ft, főételek: 3-5000 Ft

2/11

Szent Donát Borkúria étterem (Bezárt)

A konyha a környékbeli termelők alapanyagaira épül, a fogásokat pedig a Szent Donát Birtok borai kísérik. A naplemente és a balatoni panoráma pedig csak ráadás, persze ehhez időben kell érkezni az ősz második felében. Amit biztosan kipróbálnánk, az a legújabb kacsájuk, ami feketegyökérrel, polentával, ördögszekér gombával és a birtok Magma nevű vörösborában áztatott aszalt szilvával adnak. Ősszel egyébként vasárnapi ebédmenüre is benevezhetünk, ahol a három fogás külön és menüben is kérhető.

Nyitva tartás:
Csütörtöktől hétfőig 12-21 h, kedd-szerda: zárva

Mennyibe kerül?
Leves: 2000 Ft, főételek: 4-5000 Ft

3/11

Bistro Sparhelt, Balatonfüred

Balatonfüred ikonikus éttermében is természetesen a frissen beszerezhető alapanyagok alakítják a kínálatot, amit a séf, Elek Balázs kísérletező kedve tesz különlegessé. Ha ősszel is útba ejtjük a helyet, készüljünk fel, hogy olyan kevésbé ismert hozzávalókkal is találkozunk a tányéron, mint a feketegyökér, a gyöngytyúk, vagy a borjúfej. Az étlapon továbbra is csak a hozzávalókat sorolják fel, így jelzik, hogy rá kell bíznunk magunkat a séf fantáziájára.

Nyitva tartás:
Szerdától vasárnapig: 11.30 – 22.00 h 

Mennyibe kerül?
Leves: 1500-1600 Ft, főételek: 3500-7000 Ft

4/11

Neked Főztem, Balatonfüred és Zánka

A Neked Főztem-sztori egy zánkai strandbüfével indult, ahol helyi beszállítóktól rendelt alapanyagokból, friss, újhullámos beach food ételek készültek. A büfét a zánkai Neked Főztem Gasztrokocsma nevű bisztró, majd a füredi étterem követte. Míg a Gasztrokocsma inkább a lazább étkezésekről szól, a füredi Neked Főztemet feljebb pozicionálták a tulajdonosok, közös bennük, hogy mindkettőt egész évben nyitva találjuk. Füreden a házias ízeket a többféle, szmókerekben készült hús és a széles borválaszték dobja fel. Persze egyik helyen sincs sincs lapozgatós bőrkötésű étlap, biztosak lehetünk abban, hogy az ősz jellegzetes alapanyagaiból főznek.

Gasztrokocsma:
Nyitva tartás: hétfő, szerda-szombat: 12-21h, vasárnap: 12-20h, kedd: zárva

Mennyibe kerül: Főételek: 2500-4000 Ft 

Neked Főztem Balatonfüred 
Nyitva tartás:
Csütörtök-hétfő: 12-23h, kedd-szerda: zárva

Mennyibe kerül:
Levesek: 1400 Ft, Főételek: 3500-5000 Ft

5/11

 Kővirág, Köveskál

Nyáron is mesés hely, de az ősz talán egy fokkal jobban áll a Kővirágnak, amikor pokrócba burkolózva a teraszon, vagy bent, a kemence mellett élvezzük a szezonális alapanyagokból készült, gyönyörűen tálalt ételeket. Az étlap 3 naponta megújul, és fontos információ, hogy a Kővirág még ilyenkor is csak asztalfoglalással lehet biztos program.

Nyitva tartás: okktóberben hétfő, csütörtök, péntek, szombat, vasárnap 12- 21 óráig, novemberben péntek, szombat, vasárnap 12- 21 óráig

Mennyibe kerül? Levesek: 1100 Ft, Főételek: 2800-4400 Ft

6/11

 Mi a kő, Köveskál

Ha ősz és Káli-medence, akkor nem lehet kihagyni a helyet, ahol Trombitás Tamás képzőművész és borász kínálja a Káli-medencében termett alapanyagokból készült ételeket, és természetesen a környék borait a sajátjai mellett. A házias konyha alatt ne a szokásos gulyáslevest és pörköltet értsük, itt ököruszálylevest, szarvasgulyást, marhapofát és gersli-, vagyis árparizottót is találunk az étlapon.

Nyitva tartás:
Hétfőtől péntekig 12:00-21:00 h, szombaton és vasárnap 10:00-21:00 h 

Mennyibe kerül?
Leves: 1400-2000 Ft, főételek: 3200-4500 Ft

7/11

Hableány, Badacsony 

A Hableány egy 140 éves múlttal rendelkező „brand”, volt már szálloda, étterem, posta, rendezvényhelyszín és bolt is. A Laposa-család jóvoltából az idén nyáron új funkciót kapott, és modern birtokközpontként született újjá. A 2300 négyzetméteres komplexum egyik zászlóshajója az elegáns, modern magyaros bisztrókonyhát felmutató étterem és borbár. Míg nyáron leginkább a terasz volt inkább népszerű, a hidegebb napokon a hatalmas belső tér is megtelik majd élettel, és amíg vacsorázunk, az üvegfalakon át nemcsak az utcára, hanem a központi tartálytérre is rálátunk.

Nyitva tartás:
minden nap 12-22h

Mennyibe kerül?
Leves: 1500-2550 Ft, Főétel: 2800-4150 Ft.

8/11

Villa Kabala, Szigliget

Ősszel a Balatonnál egy kicsit megáll az idő, a Villa Kabalára pedig ez duplán igaz. A mediterrán villában, ami egykor Farkas István néhai festőé volt, egy pillanatig sem kell feszengenünk, egy kicsit olyan, mintha egy családi ebéden, vagy vacsorán vennénk részt. Az étlap – ami egy nagy fatábla - rövid, a magyaros ételek pedig meglepő formában és tálalással kerülnek a tányérunkra. A tulajdonosok kérése, hogy mindenképp jelentkezzünk be előre.

Nyitva tartás:
Csütörtöktől hétfőig: 12:00 – 21:30 h, kedden és szerdán zárva

9/11

Kristinus Borbirtok Gasztro Műhely, Kéthely

Autózni kell néhány km-t a Balatontól, de cserébe Kéthelyen a ház boraira komponált különleges gasztroélményben lehet részünk. Az étlapon csak a hozzávalókat láthatjuk, a végeredmény, a textúrák és a forma pedig meglepetés lesz. Bár az itt elköltött vacsora önmagában egy kiadós program, a borkóstolást és a bormozit sem érdemes kihagyni.

Nyitva tartás:
szerdától vasárnapig 12:00-16:00, 18:00-22:00, az étterem 21:00-ig vesz fel ételrendelést.

Mennyibe kerül?
Előételek: 2000 Ft, Főételek: 3500-4200 Ft

10/11

Padlás Bisztró, Fonyód

Senkit ne riasszon el a tény, hogy a bisztró egy áruház harmadik emeletén található. A belső tér nagyon elegáns, és rövid étlappal dolgoznak, ahol kacifántos ételnevek helyett csak a hozzávalókat – pl. szarvas, marhapofa, mangalica császár, stb. - sorolják fel. Minket nyáron a parmezánnal és mandulával tálalt spárga és zöldborsókrémlevessel meggyőztek.

Nyitva tartás:
szerdától-vasárnapig 12-22h

Mennyibe kerül?
Leves: 1000-1300 Ft, Főétel: 1950-5550 Ft

11/11

+1: Kreinbacher Birtok, Somlóvásárhely

A Somló felfedezése több napos őszi program, a gasztronómiai csúcspont pedig lehet egy vacsora a Kreinbacher Birtok bisztrójában. A kortárs épületről és a díjnyertes pezsgőkről is ismert birtok konyhája nyáron megújult, az új executive séf, Langer Gábor vezetésével szinte minimalista étlappal kezdtek dolgozni a látványos birtokon. A magyaros vonal a meghatározó, de néhány „fúziós” fogást is találunk az étlapon. És ha már itt vagyunk, egy vezetett túrára is érdemes benevezni, ahol nagyon sok infót kapunk a pezsgőkészítésről.

Nyitva tartás: 
minden nap 12:00 – 22:00 h (17:00-18:00 között a konyha csak korlátozottan üzemel).

Mennyibe kerül?
Levesek: 2100-2200 Ft, Főételek: 3600-6000 Ft

Mielőtt útnak indulsz, mindig tájékozódj az éttermek nyitva tartásáról, mert ez a későbbiekben változhat.

A cikkben szereplő árak változhatnak, és a steakekre nem vonatkoznak, ezek a többi főételnél magasabb árban kaphatók.