aktív

szerkesztés

Ahol nem lehet rossz irányba menni - Káli-medencei bringateszt

Szerzők

  • We Love Balaton

2016. 06. 15. 16:13

A kerékpár, mint népi öko-jármű nemcsak a Káli régió, hanem az egész Balaton egyik legeredetibb programjának számít, főleg ha vesszük, hogy van természet, zöld, kabócák és egy komplett gasztrofalu a környéken. Ezúttal hagytuk Herbie-t pihenni, és az Enyém a Balaton!-kampány legújabb részében leteszteltünk hat káli-medencei útvonalat, hogy egy kicsit kiszakadjunk a digitálisból az analóg világ nyújtotta izgalmakba.

Vasárnap (június 19.) éjfélig jelentkezhettek még az Enyém a Balaton!-kampányunk szerencsés 300 fős táborába, akiknek fejenként 5000 Ft-tal járulunk hozzá a nyaralásához. Ha kíváncsiak vagytok a teljes kampányra, hogyan nyerhettek #enyemabalaton hashtages Instagram-posztokkal Sziget-jegyeket, itt elmondunk a részletekről mindent.

Közben Herbie már teljesen hozzászokott a balatoni túrákhoz, a 71-es úthoz, a bringásokhoz és a hegymagasi eldugott ösvényekhez. Legutóbb a kompon teljesen beolvadt a többi Herbie közé:

A mostani tesztre rövid pihenőt adtunk Herbie-nek, mert a négy kerékről két kerékre váltottunk, és megcéloztuk a Káli-medencét. Mi is meglepődtünk, mennyire nem egyszerű biciklit bérelni a környéken, de a Káli-medencében jóformán csak egy kölcsönző működik, Szentbékállán, esetleg Révfülöpön érdemes még próbálkozni a mólónál, vagy a Hullám Hostelben.

A rutinos látogatóknak minden bizonnyal már van egy sajátjuk, vagy épp ezekben a percekben szerzik be egy lokálpiacon, hiszen érdemes két kerékre pattanni, most, hogy hamarosan beköszönt a jó idő.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A magyar mediterráneumként is emlegetett káli-medencei régió ugyanis tele van meglepetésekkel, amelyek napról napra valami egészen újat mutatnak a tájból. Így van ez még akkor is, ha az ember évek óta ott él. Tele kőzettani és geomorfológiai érdekességekkel, az egykori Pannon-tenger maradványainak számító kőtengerektől a Hegyestűig, a Káli-medence a hazai kerékpáros turizmus egyik legfőbb zarándokútja, egyáltalán nem véletlenül.

A balatoni bicikliút

A „főútnak” számító balatoni bicikli út egy kis szakasz híján körbeíveli a Balatont, így azon gondtalanul lehet haladni északról délre, délről északra. Az útvonalnak csak a fantázia szab határt: edzett biciklistáknak ajánljuk egy vonat elcsípését követően már az első balatoni községekben való rácsatlakozását az útra. Amennyiben elsőre a könnyített változat szimpatikus, Révfülöp, Zánka vagy Ábrahámhegy állomás lesz a befutó számunkra. Innen gyakorlatilag már az is élmény, ha céltalanul bolyongunk a Káli-medencében, konkrét útitervvel ez csak fokozható. A balatoni bicikli körút egy hiánypótló dolog: évről évre egyre többen használják. Az út leggyakrabban közvetlenül a 71-es főút és a Balaton mellett megy, így kilátásra nem lesz panaszunk. Ebből kifolyólag viszont ne számítsunk teljesen sima terepre: időnként egy-egy gally és gyümölcsfa tarkíthatja az utazást.

Ütközben:

  • Balatoni fürdés
  • Restik látogatása
  • Gyors út

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: KőrösiTamás

Monoszló-Zánka-Hegyestű

A bicikliútról Balatonfüred irányából érdemes egy strandolást követően Zánkánál a Káli-medence felé venni az irányt. Az út vadregényes, nappal csukott szemmel fényképezve sem lehet mellényúlni, este pedig az út mellett húzódó zöld környezet izgalmas (ártalmatlan) szafarivá vált. Első megállóként a közel 3,5-4 millió évvel ezelőtt vulkánkitöréskor keletkezett geomorfológiai érdekességnél, a Hegyestűnél ajánlott kis szünetet tartani. A Monoszló mellett található hegy fokozottan védett, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, kilátásban utánozhatatlan. Ha időnk és a keretünk engedi, tegyünk egy kört a közelben található Liszkay Borkúriánál. Amennyiben a biciklis túránkhoz jobban passzoló piknikezést választjuk, válasszunk tetszőlegesen helyszínt, a lehetőségek tárháza végtelen. Vagy csak tekerjünk tovább egy faluval, Köveskál tartogat meglepetéseket.

Útközben:

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Köveskál - Szentbékálla (Kőtenger) - Mindszentkálla

A Köveskáltól kezdődő rész kiváló útvonal, ezen az útszakaszon ugyanis megtalálunk mindent, ami elegendő a (nyári hedonista) létszükséglethez . A 4-500 fős faluban a közismert gasztrofalu-koncepció miatt zavarba ejtőbb a gasztronómiai érzékenység mint a hetedik kerületben. Érdemes utunk során a környékbeli boros pincéket is végigjárni, a faluban a legautentikusabbakhoz is elnavigálnak, ha pedig csak pihenőhelyet keresünk, a KerékBárnál erre a célra alkalmasabbat nem találunk majd a környéken. Szentbékálla felé álljunk meg a kanyarban lévő barackosnál, ha már érik, nem fogjuk megbánni e döntésünket, frissen szedik a fáról. A soron következő faluk (Szentbékálla és Mindszentkálla), avagy a Káli-medence vigalmi negyede szintén sok érdekességeket tartogat, remek szállás- és a regenerálódást serkentő alap mindkettő.

Útközben:

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Mindszentkálla átvágó - Kékkút, forrásvíz

Ezt az útvonalat kalandoroknak ajánljuk. A Mindszentkálla falutáblát (menetirányban Tapolca felé) elhagyva ugyanis rögtön velünk szemben egy kis ösvényt találunk, ami egy alternatív átvágóként szolgál Kékkúthoz, a faluhoz és a legfőbb nevezetességéhez, a kékkúti forrásvízhez. A vasban gazdag forrás mellett egyből egy komplexumot találunk (Theodora kékkúti ásványvíz), ha ezt látjuk, jó helyen járunk. Javában a Káli-medencében vagyunk, ahol gyakorlatilag nem lehet rossz irányba menni, így fokozottan ajánlott a spontán felfedezés mint örömszerzési forrás.

Kővágóörsnél ne hagyjuk ki a Kornyi-tavat: természeti adottságai révén a vízimadarak paradicsoma, egy igazi filmbe illő környezet, amely nem véletlenül vált Jancsó Miklós egyik kedvelt forgatási helyszínévé. Tekerjünk tovább Salföldre egy lazább délután erejéig: az út mentén találjuk a Balaton-Felvidéki Nemzeti Természetvédelmi Majort, amely legalább egyszer kötelezően ajánlott káli utunk során. A faluban érdemes betérni a Pajta Galériába, kicsit megpihenni és a nyári nap által feltölteni D-vitamin készleteinket, majd ezt követően kerékpárral továbbindulni a falu szélén található erdei ösvényen a Káli-medence egyik rejtett kincséhez, az egykori pálos kolostorhoz. Lehengerlő látvány. Ha Salföld környékén kitúráztuk magunkat, kanyarodjunk vissza a már ismert fő balatoni bicikliútra Ábrahámhegynél, a helyi strand érintésével.

Útközben:

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Mindszentkálla - titkos átvágó - Kapolcs

Praktikus utazóknak egy kis plusz: Mindszentkálla Szentbékkálla közeli faluhatárától indul egy kedves, vadregényes út, amerre a szem ellát, szőlőtövek és erdei kincsek az út mellett, amely július környékén fokozottan jól jöhet: az út ugyanis egy átvágó Kapolcs felé, így amennyiben a Művészetek Völgyére érkeznénk, érdemes biciklire pattanni és így megtenni ezt az utat, sok-sok értékes percet nyerünk a táj szépsége mellett.

Mindszentkálla - Káptalantóti - Tapolca

A piacra szavazóknak. Bár ez leginkább főút, a káptalantóti határában található Liliomkert piac felé is érdemes kerékpárral érkezni vasárnaponként, menetirányban az úton továbbhaladva pedig az első közeli nagyobb városba, Tapolcára ékezünk (amennyiben valakinek hiányozna a városi infrastruktúra).

Mesterházy Dorka

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ez a cikk a MasterCard® és a We Love Balaton közös, Enyém a Balaton! kampányának részeként készült el.

Hasonló tartalmak

Admin mode