szállás

szerkesztés

Ahonnan nem akarsz majd hazamenni – Airbnb-helyek az északi parton

Szerzők

  • Tucsni László

2015. 05. 15. 16:10

A világon már szinte mindenhol nagyon népszerű az Airbnb, egy alternatív szálláskereső oldal: vendéglátással nem feltétlenül foglalkozó emberek feltöltenek képeket a saját házukról, beárazzák, hogy mennyibe kerül egy éjszakára, és várják azokat a nyaraló turistákat, akik megunták a hotelek egyenszobáit. Kicsit Zimmer Feri-érzés a XXI. században. A Balatonnál egy gyors keresés több mint 500 találatot hozott, ezért válogattunk néhány nagyon jó megoldást az északi partról. Hamarosan megyünk délre is.

Balatonfüred

Nem kérdés, hogy Füreden, ahol a Matróz, a Kredenc vagy az új hullámos Baricska megveti a lábát, ott az alternatív szálláslehetőségek is tömegével jönni fognak. Találtunk is egy kifejezetten jó stílusérzékkel berendezett, 40 négyzetméteres lakást internettel és légkondival. A durván jó kilátásnak persze van némi ára: még az arácsi vasútállomáson is túl, fel kell gyalogolni a dombra, a Gombás-kúria közelébe. A házigazda kapott már két kifejezetten jó értékelést: Emilie-ért például elment a vasútállomásra, és adott neki kölcsön biciklit is, hogy a Füred központjától való távolságon segítsen.

Hányan fértek el? Két ágy, négy vendég.
Mennyire jön ki személyenként, ha négyen vagytok? 6000 Ft/éjszaka
Mit kell még tudni? Nyáron legalább 6 éjszakát kell foglalnotok.

Sajkod

sajkodi titkos strandszektába bekerülni minden balatoni bakancslista egyik első pontja kell, hogy legyen. Az Airbnb-n van egy ház, amely tökéletes kiindulópontja lehet egy ilyen kalandnak. Ez a hely minden további nélkül eljátszhatná a „Békésen menő ház a tó partján" című film főszerepét: a bútorok kellemesen modernek, mégsem tűnik úgy, mintha az IKEA-katalógusból léptek volna elő, ráadásul beépített tetőtér is van (ezt némi felárral lehet csak használni), összesen nyolc ember tud itt aludni. Az nem kifejezés, hogy a ház jó helyen van: pontosan a tóparton, kb. 5 percre a sajkodi strandtól. Egy ilyen közegben csak megnyugodni lehet: a létező összes stresszforrással együtt az internetet is kivezették.

Hányan fértek el? Négy ágy, nyolc vendég.
Mennyire jön ki személyenként, ha négyen vagytok? 8500 Ft/éjszaka
Mit kell még tudni? Még nem jártál Sajkodon? Ezen változtatni kell.

Gyulakeszi

Ha minden présház így nézne ki ebben az országban, akkor nem magyarok lennénk, hanem egy túlméretezett Lakáskultúra szerkesztősége. A tulajdonos négy évvel ezelőtt újította fel a házat, amely most már egyaránt hasznosítja  az esővizet és a napenergiát is, nem mellékesen pedig nagyon igényesen mutat belülről. Kiránduló, bortúrázó és a Káli-medencéért rajongó pároknak kifejezetten ajánlott, viszont itt ne számítsunk arra, hogy amint felébredünk, már mehetünk is csobbanni a partra. Persze, ezt is lehet, csak előtte 20 percig kell autóznunk Badacsonyig.

Hányan fértek el? Három ágy, két vendég.
Mennyire jön ki személyenként, ha ketten vagytok? 9400 Ft/éjszaka
Mit kell még tudni? Azt nem értjük, miért csak ketten szállhatnak meg, ha három ágy van.

Balatongyörök

Balatongyörökön találtunk egy olyan kétszobás házat, amelyről inkább hinnénk azt, hogy ebben egy svéd építész él együtt egy divattervezővel valahol Bergenben, mint hogy valahol Ederics és Györök között félúton kell lekanyarodni jobbra. Mondjuk a nyugati kapcsolat és a munkakör nem áll messze az igazságtól: Attila és Noémi is Ausztriában élnek, és a divatiparban dolgoznak, és az áraikat is egyértelműen inkább a nyugatról érkezőkre szabták. Persze a kandalló és a vezeték nélküli internet is biztosan dob a dolgon, na és persze a kilátás is, amivel egy ilyen helyszínen vétek nem dicsekedni.

Hányan fértek el? Négy ágy, négy vendég.
Mennyire jön ki személyenként, ha négyen vagytok? 11 400 Ft/éjszaka
Mit kell még tudni? Ha északra mész, túrázni fogsz, ha délre, strandolni. Rosszul nem jársz.

Badacsonytomaj

21 kiemelkedően pozitív visszajelzés nem hazudhat. Ennek a badacsonytomaji háznak a szinte kizárólag külföldi kommentelői nem tudnak betelni Silvia és Andrea nyaralójával. Ami lássuk be, érthető: három éve épített, 124 négyzetméteres ház légkondival, internettel, jacuzzival és olyan berendezéssel, amitől egy lakberendező blogger sírna a gyönyörűségtől. Persze mindennek megvan az egyáltalán nem alacsony ára, és nem kizárt, hogy ennyi pénzért egy jobb balatoni hotelben is lehet szobát kapni, de ha vesszük az ingyen használható bicikliket, a karnyújtásnyira lévő borászatokat és a reggelis kosarat, amiről több visszajelzés is beszámolt, érdemes legalább mérlegelni a dolgot.

Hányan fértek el? Hat ágy, hat vendég.
Mennyire jön ki személyenként, ha négyen vagytok? 15 000 Ft/éjszaka
Mit kell még tudni? Nyáron legalább hét napot kell náluk foglalni. 

+1 Balatonfüred

Az is kifejezetten alternatív megoldás, hogy valaki a hajóját pakolja fel Airbnb-re, de Füreden ilyet is találtunk egy Limbo nevű vitorlás személyében. A vitathatatlan kalandfaktor mellett a legnagyobb előny a helyszín: kikötőben ébredsz, két percre a Tagore sétánytól. A kommentek túlnyomóan pozitívak, néhány megjegyzés érkezett a tisztaságra, de a tulaj mindenkitől elnézést kért, sőt, volt, akinek a pénzét is visszafizette kárpótlásul. A házigazda ugyan nem lakik Füreden, de a hozzászólások alapján nem is kell feltétlenül találkozni vele: a jó kommunikációt minden második komment kiemeli.

Hányan fértek el? Három ágy, négy vendég.
Mennyire jön ki per fő, ha négyen vagytok? 5800 Ft/éjszaka
Mit kell még tudni? A tulajjal nem biztos, hogy fogtok találkozni: hétköznap Budapesten van, Füreden hétvégén érhető el. 

Hasonló tartalmak

Admin mode