aktív

szerkesztés

13 Balaton környéki hely, ahol őshonos állatokkal, nagyvadakkal és különleges madarakkal is találkozhatunk

Szerzők

  • Csom-Dömötör Erika

2022. 05. 26. 17:37

Az északi és a déli part kisebb és nagyobb állatos helyeit gyűjtöttük össze, ahol testközelből is megismerkedhettek őshonos állatokkal, nagyvadakkal, különleges madarakkal, teknősökkel, és többféle élményprogramot is kínálnak, a bemutatóktól a lovaskocsikázáson át a tehénfejésig.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Veszprémi Állatkert – Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark

1/13

8200 Veszprém, Kittenberger Kálmán utca 17.

Több Infó

A Veszprémi Állatkert Kittenberger Kálmán, a híres magyar Afrika-kutató, zoológus, vadász és író nevét viseli. A Balatontól mindössze 15 km-re várja a látogatókat az év minden napján. Egész napos programra érdemes készülni, nemcsak a helyszín méretei miatt, hiszen hatalmas területen helyezkedik el (a Fejes-völgytől a Gulya-dombig), hanem a látnivalók, az újdonságok, a játszóterek mindenképp hosszabb időtöltésre csábítanak. Érdemes előre megtervezni a látogatást, hogy semmi ne maradjon ki. A felső, gulya-dombi részen található a legújabb fejlesztések eredményeképpen hazánk egyik legszebb és legnagyobb Afrika-szavanna kifutója, ahol zebrákat, zsiráfokat, impalákat és egy ötfős szélesszájúorrszarvú-családot csodálhatnak meg a látogatók többféle nézőpontból. 2018-ban nyitott meg az Afrika tematikájú játszótér, amelyre minimum 1 órát érdemes rászánni, hiszen rengeteg jó, igényesen elkészített és ötletes játék van benne, az óriás repülőtől a dzsipeken át a mászókákig. 

Abszolút kedvencünk Magyarország legnagyobb dinóparkja, ahol a karbon, a perm, a triász, a jura és a kréta földtörténeti időszakok legjellegzetesebb őslényeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A dinók élethű nagyságú szobrai mellett van több foglalkoztatósátor (például lehet dinócsontot ásni a homokban), illetve egy T-rex szájába mászva még fotózkodhatunk is. Rossz időben pedig irány a nemrég megújult Kölyökdzsungel, amely egy nagy beltéri játszóház szintén egyedi tervezésű játékokkal, körben terráriumokkal, ahol megnézhetjük az itt élő, különleges hüllőket.

Nem tudjuk azt a rengeteg állatot mind felsorolni, akik itt laknak, de itt megtalálható a teljes lista. Jegyárak és még több részlet itt.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Salföld Természetvédelmi Major

2/13

8256 Salföld, Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Több Infó

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó Salföld Majorban számos fejlesztés történt az elmúlt években, a legújabbakat 2021 nyarán adták át. Nemcsak rengeteg két- és négylábú őshonos állatot láthatunk itt (racka juhot, mangalicát, bivalyt, szürke marhát, baromfit, pásztorkutyákat, valamint lovakat, köztük a nemzeti kincsként számon tartott, kalandos történetű gidrán fajtát), hanem van még állatsimogató, fűszer- és gyógynövénykert, mezőgazdaságigép-kiállítás, lovaskocsizás a közeli pálos klastromhoz, illetve lovagolni is lehet. Emellett ajánljuk még az új minitanösvényt és a szuper játszóteret is fészekhintával, mászókával, napvitorlával árnyékolt homokozóval.

Egészen őszig mindennap nyitva tartanak 9 és 17 óra között. További részleteket itt találtok.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Kinga Kamrája

3/13

8283 Káptalantóti, hrsz. 0271/2. (a Köveskál felé vezető úton, a 14-es kilométerkőnél)

Több Infó

Címkék

Ha Káptalantóti felé visz az utunk, nem szabad kihagyni Kinga Kamráját sem, ahol a környék termelői finomságai mellett különleges alapanyagokat is beszerezhetünk, illetve helyben készült kecskesajtokat és füstölt termékeket. 2021-ben a kertben lévő tölgyfák alá asztalok és székek is költöztek, így már helyben is meg lehet kóstolni a finomságokat, a falusi konyha ízeit. Alkalmanként, előre meghirdetett időpontokban piacot, tematikus napokat is tartanak, ahol kézműves-foglalkozással, állatsimogatóval várják a kisebbeket. A következő ilyen alkalom 2022. június 4-én lesz, részletek itt.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Afrika Múzeum és Állatkert

4/13

8312 Balatonederics, Kültelek 11. (71-es főút)

Több Infó

Már a 71-es útról jól látszik a Veszprém és Zala megye határán található Afrika Múzeum. Nagy Endre, a híres Afrika-kutató és vadász otthona volt a kastély épülete, az itt található gyűjtemény pedig négy évtizedes gyűjtőmunkájának eredménye. A trófeák mellett bennszülöttek használati tárgyai, népművészeti tárgyak és Nagy Endre személyes tárgyai is megtalálhatók. Az idei évben a tevék és a jávorantilopok kifutója is növekedett, de láthattok itt magyar őshonos állatokat, zebrát, struccokat, kameruni juhokat és pávát is. Újjáépítették az afrikai kunyhót is, amely szintén izgalmas különlegesség.

Jegyárak és más részletek itt

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Festetics Imre Élményközpont és Állatpark

5/13

8360 Keszthely, Csapás út

Több Infó

A Keszthelyen található, 4,2 hektáros Festetics Imre Állatpark 2012 tavaszán nyitotta meg a kapuit. Kifejezetten magyar állatfajokat mutatnak be a látogatóknak, ráadásul 2021 tavaszán egy vadasparkkal is bővült a terület. A két létesítményben láthatók őshonos szarvasmarhafajták, juhfajták, lófajták, nemesített magyar kecske, magyar szamár, magyar tyúkfélék, pulykafélék, víziszárnyasok, magyar fodros tollú lúd, gyöngytyúk, fekete puli kutya. A hazai vadfajok közül gímszarvassal, dámvaddal, muflonnal, valamint vaddisznóval is találkozhatunk. Némelyik állat szelíd és igényli az ember társaságát, odajön egy kis simogatásért, némelyek tartózkodóbbak. A Festetics Imre Állatparkba a belépőjegyeket a Természet Háza Látogatóközpontban lehet megvásárolni, amit szintén érdemes meglátogatni, hiszen egy interaktív kiállítás mutatja be Keszthelyi-hegység élővilágát. Újdonság a VR-szoba, ahol a bognár, a patkolókovács és a pék munkáját próbálhatják ki a virtuális világ résztvevői, vagy megnézhetik a Batsányi-kilátó körpanorámáját, illetve a Kis-Balatont is.

Tipp: A Természet Háza udvarán és az Állatparkban is van játszótér. A nyár folyamán pedig többféle tematikus nappal is várják az érdeklődőket. Lehet majd csillagokat nézni, denevéres előadáson részt venni, a Balaton halairól és a méhekről tanulni.

A belépőjegyek napijegyek, tehát a nyitvatartási időn belül korlátlan belépésre jogosítanak a Természet Háza, a Vadfarm és a Festetics Imre Állatpark területére, amelyek egymástól kényelmes sétatávolságban találhatók. További részletek itt.

Fotó: Helikon Kastélymúzeum - Facebook

Madárpark – Keszthely

6/13

8360 Keszthely, Kastély utca 1.

Címkék

A Madárpark 2016-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, ahol jelenleg közel 40 vízimadárfaj él, ezenkívül pávák és fácánok is színesítik a madárállományt. A Festetics-kastélyhoz tartozó területen találkozhatunk a világ különböző tájain honos madarakkal, többek között Ausztráliából, Dél-Amerikából, Kínából származó egyedekkel. A világ legkisebb vízimadara, a hottentotta réce is a park lakója. Nemcsak testközelből tekinthetjük meg a madarak életét, hanem etetni is lehet őket.

Tipp: A gyerekekkel érdemes megnézni a történelmi modellvasút-kiállítást, ahol madártávlatból a keszthelyi kastély is megtalálható. Akár egy egész napot is el lehet tölteni a kastély környékén kertivasutazással (a modellvasút-kiállítás parkjában) és játszóterezéssel. 

Jegyárak és részletek itt

Fotó: Bella Állatpark, ZOO Siófok - Facebook

Bella Állatpark

7/13

8600 Siófok, Verebesi utca 35.

Címkék

Az utakkal, karámokkal, kerttel ellátott, 30 ezer négyzetméteres Bella Állatpark területén találkozhatunk többek között kétpúpú tevékkel, lámákkal, alpakákkal, lovakkal, pónilovakkal, szamarakkal, kengurukkal, szurikátákkal, de kecskék, birkák, zebuk, pávák, díszmadarak és óriáspapagájok, emuk, struccok, macskafélék, nyulak, és számos háziállat is él a parkban. A dísztónál halak és vízimadarak várják az érdeklődőket. Élményprogramokat is kínálnak, mint például a tevegelés és a lovaglás felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Sőt sétakocsikázásra, buborékfocira és kisvonatozásra is van lehetőség. A belváros és az Állatpark között kisbuszok szállítják az utasokat.

A Bella Állatpark Siófok Budapest felőli oldalán, a 7-es útról, a rádiótorony előtt elhaladó Szabadi utcáról a Verebesi utcára bekanyarodva, betonúton közelíthető meg. Jegyárak és még több részlet itt

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Dharma Lómenhely

8/13

8600 Siófok, Jódi hegy 182/44

Több Infó

Címkék

Nemcsak 130 mentett lóval találkozhatnak az idelátogatók, hanem kecskével, birkával, szamárral, gidával, kisbáránnyal, csikóval, kiscsacsival, bocival, kutyákkal és macskákkal is, akik szabadon élnek a 40 hektárnyi területen. Nyaranta több turnusban (idén 2022. június 28. és augusztus 8. között) is tartanak állatgondozói táborokat, ahova a szülők is csatlakozhatnak. A farmon ugyanis lehet bérelni bungalót, illetve sátrat is lehet állítani. Az önkénteseket mindig szívesen fogadják, hiszen mindig elkél a sok segítő kéz a farmon.

Még több infó itt

Fotó: Balatoni Madárkert - Díszmadár És Kisállatpark - Facebook

Madárkert – Kereki

9/13

8618 Kereki, Petőfi Sándor utca 58.

Címkék

A Madárkert egy díszmadártenyészet, amely 1993 óta várja az érdeklődőket, akik megismerkedhetnek különleges házi-, hobbiállatokkal és tartásukkal, tenyésztésükkel is. Rengeteg különlegességet is láthatnak a látogatók, például fehér színű indiai pávát, emukat, fácánokat és fürjeket, papagájokat, és ha fogalmunk sincs, milyen madár a Temminckii tragopán, akkor is érdemes ellátogatni ide. A Madárkertben jurtatábor is található, amely részben szállásként is kibérelhető, illetve tervezik, hogy nyártól íjászkodni is lehet majd ezen a területen. Hétvégente büfé is üzemel az alsó parkolóban.

Fontos tudni, hogy a kedd a szünnap, amúgy egész nyáron nyitva tartanak. További részletek itt.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Teknős Park

10/13

8617 Kőröshegy, Dózsa György utca 69.

Több Infó

Kőröshegyen találjuk meg a Teknős Parkot, amely igazi paradicsom a teknősrajongók számára. Számos különleges fajt is találhattok, többek között leopárdteknőst Dél-Afrikából, szenes teknőst Brazíliából, szegélyes teknőst a Balkánról vagy éppen a sokaknak ismerős görög teknőst Dél-Európából. A 100 éves matuzsálemektől a néhány napos teknősökig mindenféle korosztállyal találkozhatunk. A terület viszonylag picike, így kisgyerekkel is könnyen bejárható, és van egy kisebb játszótér is.

További részletek itt

Fotó: Katica Tanya

Katica tanya

11/13

7477 Patca, hrsz. 025.

Több Infó

50 percnyi autóútra találjuk a Balaton déli partjától a patcai Katica tanyát, ahol nemcsak egy, hanem akár több napot is érdemes eltölteni. Akár egy kevésbé napos vagy meleg nyári balatoni napon is tökéletes választás gyerekekkel. Az idén „nagykorúvá vált” élményközpont területén találhatunk kecskéket, malacokat, szarvasmarhákat, birkákat, lovakat és szárnyasokat is. Naponta több alkalommal tartanak állatbemutatókat, ahol etethetünk nyuszikat, tengerimalacot, vagy találkozhatunk szurikátákkal. Kedvenc programunk a reggeli vagy az esti tehénfejés, ahol nemcsak bemutatják a technikát, hanem a gyerekek maguk is kipróbálhatják. Az étteremben pedig ennek a tejnek a felhasználásával készülnek a sajtos ételek. Az állatok mellett rengeteg játék, kinti és benti játszópark, mindenféle jármű és kézművesprogram is van az élményközpontban. 2017 nyara óta kizárólag megújuló energiaforrásokkal biztosítják energiaigényüket, itt még a gokartok is napelemmel működnek.

Tipp: A Balatontól Patca felé utazva, a 67-es úton (Mernyeszentmiklós és Mernye között) érdemes kipróbálni a zenélő utat, ahol 80 km/óra sebességnél a Republic együttes A 67-es út című számának néhány sora szólal meg az autó kerekeinek segítségével.

További részletek itt

Fotó: Állatsimogató - Fenyvespuszta - Facebook

Állatsimogató – Fenyvespuszta

12/13

8753 Balatonmagyaród, Fenyvespuszta, 039. hrsz.

Több Infó

Fenyvespuszta közel 40 éven át termelőszövetkezeti tehenészeti telepként működött, majd sokáig üresen ált. 2011-ben családi vállalkozásként indították el az állatsimogatót, hogy bemutassák a látogatóknak a paraszti udvarokban megtalálható állatokat. Lovak, szamarak, nyulak, malacok, szárnyasok is találhatók a területen, sőt lovaglásra, íjászatra és sétakocsikázásra is van lehetőség. Az utóbbi, 1 órás program a Kis-Balatonhoz igazán csábító. 

Tipp: Idén minipóni, törpemalacok és törpekecskék is születtek. 

További részletek itt

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Bivalyrezervátum

13/13

6831 Balatonmagyaród, Kápolnapuszta

Több Infó

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó területen él hazánk legnagyobb bivalycsordája. Az itt zajló program a hazánkban őshonosnak számító faj fennmaradásában, génállományának megőrzésében is fontos szerepet játszik. A boldogan dagonyázó bivalyokat az idén újra felépült kilátóból is megszemlélhetjük, illetve egy kellemes sétaúton végighaladva többször is találkozhatunk velük. A területen több helyszínen ürgék is felbukkanhatnak, de kecskékkel, lovakkal és szamárral is találkozhatunk. Az istálló épületében régi mezőgazdasági eszközöket nézhetünk meg, a bejáratnál pedig a Kis-Balaton élővilágát mutatják be.

Jegyárak és további részletek itt

Hasonló tartalmak

Admin mode