aktív

szerkesztés

Cseppkövektől mészkőfalakig – Sétálj, mássz vagy éppen csónakázz a Balaton környéki barlangokban

Szerzők

  • Talabér Dominika

2022. 03. 08. 12:49

A március a barlangok hónapja, ennek kapcsán gyűjtöttük most össze nektek a bejárható Balaton környéki barlangokat. Ez a fajta aktív kikapcsolódás nemcsak nyáron jelenthet hűsítő örömöt, hanem már a tavaszi kirándulásokat is érdemes köréjük szervezni. A könnyed, sétás túráktól egészen a kihívást jelentő, csúszós-mászós barlangokig találtok példákat a felhozatalban. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park ráadásul külön programokkal és kedvezményekkel készül a hónapban, közülük is ajánlunk néhányat.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Lóczy-barlang

1/4

8230 Balatonfüred, Öreghegyi utca vége

Több Infó

A Balaton világhírű kutatójáról, id. Lóczy Lajosról elnevezett, 1882-ben feltárt balatonfüredi barlangot szép és változatos oldásformák, a hegy felépítését bemutató, vékony réteges mészkőfalak jellemzik. A látványos mészkőrétegeken túl egy izgalmas geológiai tanösvényt is végigjárhattok szakavatott túravezetők kíséretében. Ráadásul a barlang 2021-ben megújult: beltéri és szabadtéri kiállítással is várják a látogatókat.

A barlanghoz a zöld turistajelzés vezet a vasútállomástól és a Jókai-kilátótól, amit egy kora tavaszi kirándulásra is felfűzhettek. A barlangról még több infót itt találtok.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Tapolcai-tavasbarlang

2/4

8300 Tapolca, Kisfaludy Sándor utca 3.

Több Infó

Romantikus randihelyszínnek és családi csónakázáshoz is tökéletes program a megújult Tapolcai-tavasbarlang, ami rossz időben is mentőötlet lehet. A barlangot 1903-ban fedezték fel, egy kútásás közben, majd tíz évvel később megnyitották a látogatók előtt is. Érdekessége, hogy ez az egyetlen barlang az országban, melyet csónakkal járhatunk körbe. A fogadóépületben a karsztvidékeket bemutató kiállítás fogadja a látogatókat, akik emellett tíz teremben, köztük a kőtapogatóban és a kúszóbarlangban is kipróbálhatják magukat.

Még több infót a tavasbarlangról, az árakról és a csónakázásról itt találtok.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Csodabogyós-barlang

3/4

8312 Balatonederics

Több Infó

Csodabogyós-barlang meghódítása már egy komolyabb kihívás, így edzésnek sem utolsó: a másfél-két órás, vezetett túrák során elég sokat kell hajolgatni és csúszni-mászni. A Keszthelyi-hegység keleti peremén, Balatonedericsen nyílik Magyarország tizedik leghosszabb (5200 méter hosszú, 121 méter mély) barlangja. Nevét a bejáratánál élő szúrós, piros csodabogyóbokorról kapta. 

A barlangok hónapjához kapcsolódva március 26-án, szombaton élőben csatlakozhattok a barlang cseppköveinek és hasadékainak felfedezéséhez: a túravezető által irányított bejárásról itt olvashattok részletesebben.

Ha másik időpontban látogatnátok el a barlanghoz, itt találtok infókat. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

+1 Szentgáli-kőlik

4/4

8444 Szentgál, Fő utca 72.

A parttól kicsit eltávolodva, a Balatonfüredtől fél órára található Szentgálon a Csodabogyós-barlanghoz hasonló izgalmakat várhattok. A Szentgáli-kőlik meghódítása során (ez az alaptúra) 150 métert tehettek meg a föld alatt, ez nagyjából 1,5-2 órát vesz igénybe. Fontos tudni, hogy sokszor kúszva, létrákba kapaszkodva lehet csak haladni, és persze találkozhattok denevérekkel is.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park a barlangok hónapja alkalmából túrát szervez Szentgálra, amely bár a kőlikat közvetlenül nem érinti, sziklafalak, kőfejtők, erdei környezet, őskori tűzkőbánya és gyönyörű kilátás vár rátok március 12-én. A túráról és a jelentkezésről itt írtunk bővebben.

A Szentgáli-kőlikhoz március és október között minden hónap 3. szombatján indulnak túrák, legalább 6 fő jelentkezése esetén. Bővebb infók itt

Hasonló tartalmak

Admin mode