aktív

szerkesztés

Evezd át a Balatont, fusd körbe a Badacsonyt, tekerd végig a tókört! – 20 kihagyhatatlan sportverseny a Balatonnál

Szerzők

  • We Love Balaton

2022. 04. 27. 16:52

Az utóbbi években sok sportesemény elmaradt a járványhelyzet miatt, idén azonban rengeteg lehetőségetek lesz, hogy körbefussátok, körbetekerjétek vagy éppen átszeljétek a tavat. A „hagyományos” futóversenyek mellett a Balaton közepéről, egy hajóról startoló vagy ott végződő futóversenyre is benevezhettek, úszva vagy evezve győzhetitek le a hullámokat, és egy olyan bringaversenyen is részt vehettek, ahol a gasztronómiai élményszerzés is elvárás. Vagy inkább nézni szeretnétek, ahogy mások sportolnak? Nem gond, ehhez is adunk tippeket a cikkben!

Fotó: NN Ultrabalaton - Facebook

XVI. NN Ultrabalaton, Balatonfüred, április 29. – május 1.

1/20

Magyarország legnépesebb tömegsportrendezvényén, ahol 211 km-es távot kell teljesíteni, egyéniben, váltóban, futva vagy bringával is indulhatnak a versenyzők. A szervezők tájékoztatása szerint idén rekordot dönt az esemény résztvevőinek száma, várhatóan 17 ezren állnak rajthoz. Az Ultrabalaton pályacsúcsát egyébként Csécsei Zoltán tartja, 17 óra 54 perccel, de több ultrafutó is készül a rekord megdöntésére.

A verseny továbbra is környezetbarát: a több mint 50 váltóponton nem használnak műanyag poharakat a frissítéshez, és szelektíven gyűjtik a szemetet.

A verseny telt házas, további információt itt találtok
A fotón Maráz Zsuzsanna ultrafutó szerepel.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

I. Badacsony Mapei Félmaraton és Trigo Maraton, május 14.

2/20

Ezen a versenyen mindenki futhat egy jót, lesz 400 m-es babyrun, ezenkívül 3, 7 és 12 km-es szakaszon is próbára teheti magát, aki még nincs felkészülve a félmaratoni és a maratoni távokra. A versenyközpont a Hableányban lesz, a pálya pedig a tanúhegyek között vezet: Badacsonyból Káptalantótin és más kis falvakon át a Római úton tér vissza a kiindulóponthoz. 

A nevezéssel kapcsolatban itt találtok részleteket

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

IV. Kedvenc Kereskedőház Naplemente Félmaraton, Balatonboglár, május 29.

3/20

Ez a bulival összekötött esti futóverseny a Gömbkilátó lábától startol el, a cél pedig a balatonföldvári kikötő. Ami jó hír azoknak, akiket az északi part emelkedői eddig visszatartottak az ilyen jellegű erőpróbáktól, hiszen a terep szinte végig sík. A futás és az eredményhirdetés után a mezőny hajóra száll majd, hogy a tó közepéről nézze meg a naplementét, és egy 2,5 órás bulizás veszi kezdetét, a kalóriákat pedig minőségi fogásokkal lehet majd pótolni.

Itt olvashattok a további részletekről

Fotó: Kálló Péter - We Love Balaton

Újház Napfelkelte Félmaraton, Szentbékkálla, augusztus 21.

4/20

Ez a rendhagyó hajnali futóverseny egy hajón kezdődik el, és véget is ér, mire a legtöbben felkelnek a Káli-medence kis falvaiban. A gyakorlatban pontosan úgy néz ki, hogy a Szentbékkállán található versenyközpontból buszokkal szállítják a mezőnyt a révfülöpi kikötőbe, ahonnan 05:20-kor elindul a Balaton két nagy hajója, a Füred és a Badacsony katamarán a Balaton közepére. 05:55-kor felkel a nap, 6:20-kor kikötnek a hajók Badacsonyban, és a közös bemelegítést követően indul a 8 települést magában foglaló futás. Szerintünk bakancslistás program.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Dűlőre futunk, Badacsony, augusztus 27.

5/20

A verseny neve is következtetni enged arra, hogy itt bizony lesznek szintkülönbségek a csodaszép, panorámás körön. Ennek ellenére jó buli körbefutni a Badacsonyt, főleg, hogy a Dűlőre futunk versenyen hagyomány, hogy a nevezéssel a résztvevők mindig egy nemes célt támogatnak. Minden korosztályt várnak, és különböző felkészültségű futók is nevezhetnek, mivel többféle táv és felállás közül lehet választani.

Egyelőre még nincs konkrét nevezési link, figyeljétek az esemény Facebook-oldalát!

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

VIII. Austrotherm Tihanyi Félmaraton, október 1.

6/20

Itt sem lehet megúszni az emelkedőket, ugyanakkor 7-féle távon lehet indulni, a 400 méteres gyerekfutamtól a 3, 7, 11, 21 km-ig, és egyéniben, párosban, illetve trióban is lehet nevezni. A gyönyörű útvonal pedig kárpótol minden küzdelemért.

A pályáról és a részletekről itt találtok információt

Fotó: 19. Balaton Maraton És Félmaraton - Facebook

19. Balaton Maraton és Félmaraton, Siófok, november 19.

7/20

Egyéniben, párosban, félmaratoni, harmad-, negyed- és hatodmaratoni távon is lehet indulni a tó leghíresebb őszi futóversenyén, ahol a pálya a parton és a városon belül halad. Ideális időpont, ha még csak most kezdenétek a felkészülést.

A részletekért kattintsatok az esemény honlapjára!

Fotó: Giro Hungary 2022 - Facebook

Giro d’Italia 2022, Kaposvár–Balatonfüred, május 8.

8/20

A 2020-as elmaradt verseny után végül 2022-ben tekernek majd Magyarországon a Giro d’Italia versenyzői. Május 8-án, vasárnap Kaposvárról startol majd a mezőny, és Nagykanizsán, Badacsonyon, valamint Tihanyon át Balatonfüredig tekernek a versenyzők. Ha minden jól alakul, Valter Attilának, Peák Barnabásnak, illetve Dina Mártonnak vagy Fetter Eriknek is szurkolhattok (a napokban derül ki, hogy melyikük áll rajthoz). Badacsonyon a tervek szerint 15.53-kor, Tihanyon 16.47-kor száguld át a mezőny, néhány perccel később pedig megérkeznek Balatonfüredre a versenyzők. 

Ha szurkolnátok, érdemes figyelni a Giro d’Italia május 8-i programjait, az útlezárásokról pedig itt tájékozódhattok.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

McDonald's BringaMánia Tour de Balaton, Siófok, május 28.

9/20

Ez már a 8. alkalom, hogy 3000 bringás útnak indul a siófoki Újhelyi strandról, hogy körbetekerje a tavat, és hogy közben jól érezze magát. Mindenkit várnak, a kisgyerekes családoktól a hobbikerékpárosokon át a szélsebesen suhanó profi bringásokig, a legrövidebb táv 6 km, a leghosszabb pedig a teljes tókör, 206 km.

A részleteket itt találjátok, nevezni pedig itt lehet. Last minute lehetőségről van szó, a cikk megjelenésének időpontjában még 50 hely volt.


Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Balaton Maraton és Balaton Maraton Szabadon, Siófok, június 4.

10/20

Június 4-én három verseny is startol a siófoki Petőfi sétányról: a XX. Szuperinfó Tour de Pelso, a XXVII. Balaton Maraton és a VII. Balaton Maraton Szabadon. Ez utóbbit kifejezetten azoknak találták ki, akik felkészültsége a 10 órás szintidő teljesítésre még nem megfelelő, csak 12 óra alatt, kb. 17 km/h-s átlagsebességgel tekerik végig a 200 km-es távot. A mezőny Zamárdi felé indul, és a végére marad az akarattyai emelkedő. 

A versennyel és a nevezéssel kapcsolatos tudnivalók itt találhatók

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

I. SIGNAL IDUNA x Bringázzunk Egyet!, Örvényes Beach, június 17–19.

11/20

Ez a verseny nem az önsanyargatásról, hanem a gasztronómiáról és a közösségről szól, ahol a résztvevők QR-kódokkal érvényesíthetik a megtett távokat a tó vendéglátóhelyein. Van, aki egy nap alatt teljesíti majd, és van, aki az egész hétvégét rászánja, hogy kényelmesen letekerje a hatféle táv egyikét, amelyek az alábbiak: 205K (egyéni, páros, trió), 137K, 86K, 20K. Bármennyire toljátok is ki a komfortzónátokat, ér utána ünnepelni a versenyközpontban, az Örvényes Beachen.

Itt találjátok a versenykiírást.

Fotó: Mapei Tour De Zalakaros - Facebook

15. MAPEI Tour de Zalakaros, szeptember 22–25.

12/20

A dátum már megvan, a pontos részletekre még várni kell a Balaton nyugati csücske és a Kis-Balaton közelében levő népszerű bringás rendezvénnyel kapcsolatban. Nagyon ajánljuk, ha nem szerettek kánikulában tekerni, és a tókerülés helyett valamilyen más útvonalon is szívesen kipróbálnátok magatokat.

Az aktuális információért kattintsatok a verseny honlapjára

Fotó: Open Water Tournament - Facebook

Open Water Tournament, Balatonfűzfő, június 25.

13/20

A nyílt vízi úszóverseny-sorozat célja, hogy profi versenykörülményeket biztosítson Magyarország vizeiben – nem csak a profik számára. A versenyzők különböző típusú vizeken és távokon mérik össze erejüket. A sorozat egyik állomásának Balatonfűzfő ad helyet, itt a balatonalmádi Budatava strandra kell átúszni. Aki ezt bevállalja, 3 és 9 km-es távok közül választhat, ez utóbbi esetén 3-szor kell teljesíteni a szakaszt.

A versenyről és a nevezésről itt olvashattok bővebben.

Fotó: Borregatta.hu

Borregatta, Balatonkenese, június 24–26.

14/20

Sok év után idén újra lesz Balatonkenesén Bor és Pezsgőregatta Balatonfői Yacht Clubban, várhatóan 40-50 hajó indulásával, fedélzetükön egy-egy borásszal. Újdonság, hogy idén először elektromos hajósok számára is indítanak futamot. A Borregatta ideje alatt újra kinyit a Bormóló, ahol 15-20 borászat és jó néhány kézművesgasztrostand vár majd egy-egy kóstolóra péntektől vasárnapig, és a látogatók szavazatai alapján megválasztják a Bormóló legnépszerűbb borát is. Délutánonként és este élő koncertekkel, zenés eseményekkel készülnek, szombat este pedig a résztvevők gálavacsorán vehetnek részt.
 
Az aktuális információért kövessétek az esemény Facebook-oldalát!
 

Fotó: Csudai Sándor - We Love Balaton

Fonyód Meet&SUP, július 2.

15/20

A fonyódi kutyás strand lesz az Országos Bajnokság helyszíne, ahol 200 és 500 méteres sprint, valamint 4 km-es hosszútáv kategóriákban mérik össze erejüket és gyorsaságukat a SUP-osok. Lesz Open 4 km-es és Open technikai verseny is, ahol a deszkahosszúság tekintetében megkötés nélkül lehet indulni. A mentőmellény természetesen kötelező!

Részletek a honlapon

Fotó: BAHART Regatta - Facebook

BAHART Regatta, több helyszín és időpont

16/20

A Balaton legrégebbi vitorlás-túrabajnoksága a BAHART és a Yacht Charter Guru együttműködése révén idén négy helyszínen zajlik majd, és öt versenyre kerül sor. A kétnapos balatonföldvári forduló vasárnapján többfutamos pályaverseny lesz, melyre a BAHART Regatta mezőnye mellett a bajnokságra készülő nagyhajós osztályokat és one-design flottákat is várják. A helyszínek és az időpontok: június 11.: Fonyód, július 2–3.: Balatonföldvár, augusztus 13.: Balatonszemes, szeptember 3.: Balatonboglár.

A tudnivalókat folyamatosan töltik fel, itt tudtok tájékozódni.  

Fotó: Hirling Bálint - We Love Balaton

54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, Balatonfüred, július 14–16.

17/20

A Kékszalag idején az egész Balaton versenylázban ég, aki teheti, a partról vagy egy panorámás helyről szurkol a versenyzőknek, és csodálja a hajók heroikus küzdelmét. A tókerülő versenyen, amit először 1934-ben írtak ki, hajótípusra, hajóosztályra való tekintet nélkül egyszerre rajtol mindenki Balatonfüreden. A hajók először kelet felé veszik az irányt, a balatonkenesei, majd a siófoki bója felé, aztán a Tihanyi csövön áthaladva elvitorláznak egészen Keszthelyig, végül onnan visszafordulnak a balatonfüredi befutóhoz. Érdemes időben szállást foglalni! 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Balaton-átúszás 2022

18/20

Révfülöp hajóállomás

Több Infó

Címkék

Július 23-án a 40. alkalommal rendezik meg a sporteseményt. A Révfülöp–Balatonboglár közötti, 5,6 km-es távon kívül jelentkezhettek a 2,8 km-es féltávra, illetve tavaly óta már SUP-pal is átevezhetitek a tavat. Ha szükségetek van egy kis iránymutatásra, feliratkozhattok a havonta megjelenő, Garas Attila triatlonedző által összeállított ingyenes edzéstervre, ami a sikeres célba érésre készít fel titeket. A megfelelő egészségi állapotról igazolást szükséges vinni, vagy helyben is kérhettek alkalmassági vizsgálatot 1000 Ft-ért.

A szervezők felkészültek a kiszámíthatatlan időjárásra, ezért több esőnapot is kijelöltek júliusban és augusztusban. További infókat a rendezvény hivatalos oldalán vagy a Facebookon találtok.

Fotó: Kálló Péter - We Love Balaton

Balaton-átevezés, Zamárdi, július 30.

19/20

Ahogy tavaly, most is Zamárdiból vághattok neki a küldetésnek, hogy Tihany érintésével oda-vissza keresztezzétek a Balatont. A táv 8 km, amit bármilyen, kézzel hajtható vízisport-eszközzel lehet teljesíteni, legyen szó kajakról, kenuról, SUP-ról, sárkányhajóról vagy olyan evezős eszközről, amelyet két oldalán evezőlapáttal lehet meghajtani. Tavaly 4200-an szelték át a tavat, a partra mintegy tízezer ember látogatott ki. 
 
Nevezni a balatonatevezes.hu oldalon lehet, ahol az eseménnyel kapcsolatos tudnivalók folyamatosan frissülnek. 
 

Fotó: BL YachtClub & Apartments

Téli Vitorlás Versenysorozat, Balatonlelle, több időpontban

20/20

Csak azért, mert hideg van, miért ne lehetne vitorlázni, ha egyébként megfelelő az időjárás? A BL YachtClubnál már hagyomány, hogy a téli időszakban is szerveznek vitorlásversenyeket, amelyek nem csak a résztvevőknek jelentenek élményt. A nézők korcsolyázással, szaunázással és gasztroprogramokkal köthetik össze a szurkolást. 

Az idei téli regatta programjai: 

  • Mikulás Regatta, december 3. 
  • Szilveszteri Regatta, december 31.
  • HidegenLégió: 2023. február 5–8. 
  • Farsangi Regatta, 2023. február 11.


A programokat a
jachtklub Facebook-oldalán kísérhetitek figyelemmel. 

Hasonló tartalmak

Admin mode