aktív

szerkesztés

Itt csobbanhatunk a mínuszokban a Balatonnál – Télen is nyitva tartó gyógyfürdők

Szerzők

  • We Love Balaton

2023. 02. 07. 16:34

Nincs jobb a mínuszok idején, mint megmártózni egy gyógyvizes medencében vagy izzadni és méregteleníteni egy szaunaszeánsz alatt. A Balaton környéki hévizes forrásoknak köszönhetően több különböző hangulatú és szolgáltatást nyújtó fürdőben kapcsolódhatunk ki. A fürdők csúszdaparkokkal, gyógyvizes és élménymedencékkel, finn és infraszaunákkal, masszázzsal és más wellness-szolgáltatásokkal várnak, ha elmenekülnénk egy kicsit a hideg elől. Összegyűjtöttük a télen is nyitva tartó Balaton környéki fürdőket.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Hévízi Tófürdő

1/6

8380 Hévíz, Dr. Schulhof Vilmos sétány 1.

Több Infó

Címkék

hévízi gyógyvizet már a rómaiak is használták, de mai formáját a XX. század elején nyerte el a tófürdő. A tó közepén lévő épületben, a 2500 m²-es fürdőházban több mint száz éve áztatják magukat a vendégek a 35-36 °C-os vízben, a vízben kalcium, magnézium, radon, kén, szénsav, kén-hidrogén, metán, rádiumgázok és radioaktív iszap is található. 

A világ legnagyobb természetes forrástavának teljes vízkészlete három és fél nap alatt kicserélődik a másodpercenkénti 410 literes vízhozamnak köszönhetően. A „motor” az a 38 méter mélyen lévő barlang, aminek hideg és meleg vizű forrásai táplálják a tavat, és amihez hasonlót – igaz, használhatatlanul meleg vízzel – legközelebb Új-Zélandon találunk. A sötét víz alattunk minimum 2, de néhol közel 40 méter mély, ezért érdemes úszógumival és az iszapra nem kényes fürdőruhával felszerelkezni.

Nyitvatartás: március 27-ig 06.0017.00
Belépőjegy: 38006000 Ft (kiegészítő wellnessjegy: 2800 Ft)

A termáltó és a település történetéről itt írtunk bővebben
A tófürdő felkerült a Mirror brit napilap Európa legjobb termálfürdőiről készült listájára is. 


Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő

2/6

8784 Kehidakustány, Kossuth utca 62.

Több Infó

Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő 13 medencével és összesen 2400 négyzetméternyi vízfelülettel rendelkezik, legnagyobb különlegessége a speciális, magyarországi viszonylatban kimagasló kalcium-magnézium hidrogén-karbonátos minősítésű, kénes gyógyvíz. A közelben lévő hévízi gyógyvízzel ellentétben ez a víz radont nem tartalmaz, így a gyerekek is nyugodtan lubickolhatnak a 34-36 °C-os termálvízben, ha eléggé elfáradtak a 94 méteres óriáscsúszdán és a sodrómedencében.

A fürdőbelépőből több változat is létezik, attól függően, hogy mikor és mennyi időre szólnak, illetve hogy milyen szolgáltatásokat tartalmaznak: az aroma- és zeneterápiás kabinnal felszerelt, üvegfallal ellátott szaunavilágba például csak a legdrágább, piros zónás belépő megváltása után lehet, egy szál szaunalepedőben, belibbenni. Itt is vannak 8–15 perces szaunafelöntések mézzel, sóval vagy éppen jéggel. Ezekről és az időjárás függvényében aktuálisan nyitva tartó medencékről a fürdő honlapján lehet előre tájékozódni.

Nyitvatartás: 09.0020.00
Belépőjegy: 3250–8150 Ft

Fotó: Zalakaros Gyógyfürdő

Zalakarosi Fürdő

3/6

8749 Zalakaros, Termál út 4.

Több Infó

Az eredetileg kőolajért folytatott fúrások során felfedezett zalakarosi gyógyvíz nátrium-kloridos és hidrogén-karbonátos hévíz, a jódos-brómos és a kénes gyógyvizekhez sorolható. Ízületi betegségek, nőgyógyászati és urológiai problémák, valamint idegrendszeri, légzőszervi, emésztőszervi, szív- és érrendszeri betegségekre lehet jó hatással, illetve egyes bőrbetegségek esetén és az immunrendszer erősítésére javasolt.

A fedett részlegen gyógy- és élménymedencék és a szaunablokk közül választhatunk – az utóbbiban egy gőzkabin és egy hideg vizes merülőmedence is helyet kapott –, és itt van az ország egyetlen, kicsik számára is bátran használható gyermekszaunája, ami 40-45 °C hőmérsékleten működik. Hétvégéken és ünnepnapokon a Fekete lyuk nevű csúszdán növelhetjük az adrenalinszintünket. Aki benevezne egy gyógykezelésre, kérhet iszappakolást, súlyfürdőt és víz alatti gyógytornát.

Zalakarosi Fürdőben – a legtöbb élmény- és gyógyfürdőhöz hasonlóan – többféle jegytípus létezik.

Nyitvatartás: 09.00–19.00 (június 15-ig)
Belépőjegy: 4425–6500 Ft, Gyógy- és Termálvilág kiegészítő jegy: 1950 Ft. Szaunavilág kiegészítő jegy 8 szaunaprogrammal (péntektől vasárnapig, ünnepnapokon, hosszú hétvégéken, iskolai szünetben): 3200 Ft.
 Fotó: Tamás Kőrösi - We Love Balaton

Csiszta Fürdő

4/6

8695 Buzsák, Fürdő tér

Több Infó

Címkék

A Nagy-Berek területén végzett olajkutató fúrások során 1956-ban 42 Celsius fokos, ásványi anyagokban gazdag víz tört fel közel 600 méter mélységből. A Balaton közelében, Buzsáktól kb. 5 km-re található, kissé retró hangulatú fürdő azóta is népszerű a nyugodtabb wellnessre vágyók körében. A vizet – amelyet 2006-ban gyógyvízzé nyilvánítottak – rengeteg betegség, többek között reumatikus tünetek és bőrproblémák kezelésére is használják. A gyógyhatást a víz az enyhén lúgos, kénes vízben lévő kalciumnak, magnéziumnak és a másik kilenc ásványi anyagnak köszönheti, amiben nagy mennyiségű szénsav is található.

Csiszta Fürdő néhány évvel ezelőtt komoly felújításon és bővítésen esett át, így a szolgáltatások masszázzsal, szaunával, manikűrrel, pedikűrrel, napozóággyal, játszótérrel, étteremmel és kávézóval bővültek. Két szabadtéri ülő-, illetve két fedett medencében lehet ázni, de szezonálisan egy gyerekmedence is üzemel, a víz 36–40 fokos. 

Nyitvatartás: március 30-ig 11.00–17.00 óráig. (A tavaszi és a nyári nyitvatartásról itt találtok információt.)
Belépőjegy: 1500 Ft

Tipp: A fürdő a megújult balatonfenyvesi kisvasúttal is megközelíthető. A menetrendet itt találjátok.

Fotó: Tamás Kőrösi - We Love Balaton

Marcali Városi Fürdő és Szabadidőközpont

5/6

8700 Marcali, Rózsa utca 2/A

Több Infó


Marcali a déli parttól 12 kilométerre fekszik, 2003-ban épült szabadidőközpontja pedig jó és rossz időben egyaránt üzemel. A fürdő fedett részén egy 25 m-es, 4 pályás úszómedence, egy tanmedence és egy termálvizes medence található, nyáron a szabadban egy 8 pályás, 50 m-es versenysportmedencében sportolhatunk, ezenkívül csúszda, gyermekpancsoló, termál- és gyógymedencék várnak.

A fürdő 2022-ben megszerezte a gyógyfürdő címet, a gyógymedencékben jelentős ásványianyag-tartalmú, alacsony keménységű hévízben ázhatunk. Ezt egy kisebb méretű, kör, illetve félhold alakú medencében találjátok, ez egyértelműen a fürdő nyugis része, ahova be lehet ülni gyógyulni. A wellnessrészlegen szauna, hideg vizes merülőmedence, gőzkabin és jakuzzi is található.

Nyitvatartás: mindennap 10.00–19.00 (június 25-től ez változik).
Belépőjegy ára: 2100–3000 Ft


Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Igali Gyógyfürdő

6/6

7275 Igal, Rákóczi tér 30.

Több Infó

Címkék

Az M7-estől 35 kilométernyire található Igali Gyógyfürdő medencéit alkáli-kloridos és hidrogén-karbonátos, jódos termálvízzel töltik fel. Emiatt itt leginkább a fürdő gyógyászati része lesz központban: az itteni csobbanás egy rakás problémán segít, a reumás mozgásszervi panaszoktól kezdve a keringési zavarokon át egészen az álmatlanságig.

A téli időszakban egy termálmedence, egy gyógyvizes medence, egy élménymedence és egy gyermekpancsoló közül választhatunk, egyébként a fürdő összesen 13 medencével rendelkezik. A szaunavilágban két különböző hőfokú finn, illetve két infraszauna és egy merülőmedence vár. Itt nem bonyolítják túl a belépőket: a medencék, az óriáscsúszda és a szaunavilág korlátlan használatát is tartalmazzák.
 
Nyitvatartás: 09.00–18.00
Belépőjegy: 3200 Ft

Hasonló tartalmak

Admin mode