aktív

szerkesztés

Karnevál, túra, Gasztrohegy – 10 programot ajánlunk a hétvégére

Szerzők

  • Szekernyés Tünde

2023. 02. 17. 16:04

Február harmadik hétvégéje minden szempontból nagyon szerencsés időszak: még lehet érezni a Valentin-napi zsongást a levegőben, és már mindenki a tavaszi napsütést várja! Persze meg kell adni a télnek is a végtisztességet egy-egy kiadós farsangi ünnepléssel, de a természetben is búcsúztathatjuk a hideget egy kellemes túrával. Összegyűjtöttünk 10 programot a Balaton körül, amiért érdemes lesz kimozdulni! Találtok ezek között kulturális rendezvényeket, városi sétát és hagyományőrző karneválokat, gasztroprogramokat is.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Petőfi Sándor/Szálinger Balázs: Karaffa

1/10

Hangvilla

Több Infó

Címkék

Mi izgathatta Petőfit a százhatvan évvel korábbi Antonio Caraffa-történetben, és miért éppen élete utolsó napjaiban foglalkoztatta e téma?

Petőfi születésének 200. évében Szálinger Balázs színpadra alkalmazta a költő Karaffa című művét. A groteszk vígjáték tág teret enged a rendezőnek, a koreográfusnak, a zeneszerzőnek, a díszlet- és a jelmeztervezőnek, valamint a színészeknek. A költő által írt két prózai jelenetet míves, verses formában szövi tovább az előadás, amely szórakoztató ellentétet hoz létre a brutális történésekkel, szándékokkal. A bemutatót február 18-án a Hangvillában láthatjuk.

A jegyek 4500 forintba kerülnek, amiket itt tudunk megvásárolni

Fotó: Tihanysport.com

Tihany Trail Repeat

2/10

8237 Tihany, Belső-tó

Több Infó

Címkék

Ha lemaradtunk a januári Tihany Trailről, vagy nem érjük be ennyivel, itt az alkalom az ismétlésre: február 18-án a Tihany Trail Repeat közösségi terepfutásán élhetjük át az élményt.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Farsang farka – Vidám téltemetés Tihanyban

3/10

8237 Tihany

Több Infó

Címkék

Tihanyban is eltemetik a telet február február 18-án. Kócos gólyalábasok, zenészek, mesemondók, maskarások vonulnak fel szombaton, de érdemes lesz kinézni a Mádl Ferenc térre akkor is, ha finom falatokra és meleg italokra vágyunk – a farsangi hangulathoz ez mind hozzátartozik.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Jókai nyomában

4/10

8230 Balatonfüred, Honvéd utca 2–4.

Több Infó

Címkék

Február 18-án Füreden egy vezetett sétán vehetünk részt, ahol megismerhetjük a 198 éve született Jókai Mór és Laborfalvi Róza Füred-fürdői életét, mindennapjait. Számos anekdota, humoros történet kíséri a helyszíni ismertetéseket és a Vaszary Kertből induló útvonalat. 

Útvonal: Vaszary Kert, Jókai Mór Emlékház, Blaha Lujza utca, Gyógy tér, Kiserdő, Széchenyi park, Tagore sétány, Kisfaludy-szobor

A jegyek ára 2500 forint, a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezni az itt található elérhetőségeken lehet.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Téltemető túra a Várpalotai Homokbánya látogatásával

5/10

8100 Várpalota, Gagarin utca

Több Infó

Címkék

A tavasz első pillanatait élvezhetjük egy újabb geobotanikai túrán, amelyen a kevesek által ismert, de különleges Pét környéki sziklák és lápos területek lesz a célpont február 18-án 10 órától. A kanyargó hegyoldalban kis szerencsével már nyíló virágokat leshetünk meg, és az útvonalat követve felkapaszkodhatunk a Doktor-sziklára is. A túra egyik állomásaként érdemes közelebbről is megnéznünk a Várpalotai Homokbányát, ahol szakértők segítségével a különböző rétegeket figyelve egy 16 millió évvel ezelőtti szubtrópusi deltavidék világába nyerhetünk betekintést.

 A túra ára felnőtteknek 1500, gyerekeknek pedig 800 forint, és előzetes regisztrációhoz kötött, amit az itt található elérhetőségeken tehetünk meg. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Romantikus versvadászat és vacsora

6/10

Folly Arborétum és Borászat

Több Infó

Címkék

A romantika nem járt le február 14. után. A Valentin-napot követő szombaton versvadászaton vehetünk részt, vagyis romantikus versekből vett idézeteket kereshetünk az arborétum sétaútjai mentén, amiket ha megtalálunk, ajándékban részesülünk. Az e heti menüsor is ünnepinek ígérkezik: a füstölt kacsamellcarpaccio, a vörösboros marhapofa, a baconos dödölle és a pezsgős eperszív mellé a fogásokhoz illő borokat is választhatunk.

A vacsora és a program ára 12 500 forint, a részvétel előzetes jegyvásárláshoz kötött, amit itt tehetünk meg.  

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Almádiak napja

7/10

8220 Balatonalmádi, Thököly utca 1.

Több Infó

Címkék

Már hagyomány, hogy a balatonalmádi lakosok, nyaralók és vendéglátóhelyek együtt ünneplik a városukat egy nagy bulival és rengeteg finomsággal. Február 18-án, szombaton lesznek koncertek – fellép többek között az Alma Együttes, a Pribojszki Mátyás Duó és a Bluesberry Minimal –, ezenkívül sakkszimultán, többféle gyerekprogram, kézműves-foglalkozások, borkóstoló és dartsverseny várja az érdeklődőket. 

Fotó: Kovács Fanni - Gasztrohegy

Gasztrohegy – Vadak & minden, ami erdő

8/10

8261 Badacsonytomaj, Badacsony

Több Infó

Címkék

tél a legjobb időszak a balatoni gasztrokalandokhoz, hiszen ilyenkor igazán van idő felfedezni a vidéket, a borokat és az ízeket, az éttermek konyháin van idő kísérletezni, kreatívan alkotni, a vendégek pedig élvezhetik az otthonos, személyesebb vendéglátást. A Badacsony vendéglátóhelyeit és ízeit bemutató Gasztrohegy februári fejezetében”, február 18-19. között a vadak és az erdőben fellelhető hozzávalók kerülnek reflektorfénybe és a tányérokra. A gasztrotúrát – az előző évekhez hasonlóan – mi alkotjuk meg magunknak, a finom falatok és a köztük lévő ismerkedés, lelassulás pedig most sem marad el.

Az eseményt itt találjátok. A tematikáról és a Gasztroheggyel kapcsolatos egyéb érdekességekről itt írtunk korábban, 2022. januári élménybeszámolónkat pedig itt olvashatjátok.

Fotó: Hello Keszthely - Facebook

Keszthelyi Városi Karnevál

9/10

Festetics-kastély

Több Infó

Címkék

22. alkalommal rendezik meg a téli időszak egyik leglátványosabb keszthelyi programját, amelynek során a vidám jelmezekbe öltözött farsangozók a Festetics-kastély parkjából indulva végigvonulnak a városon február 19-én, vasárnap 14 órától. Táncosok, dobosok, gólyalábasok kísérik őket egészen a Fő térig, ahol vidám színpadi műsorok, tea és pogácsa várja a résztvevőket és a nézőket. A legjobb jelmezek elnyerik a fődíjat, és természetesen nem hiányozhatnak a keszthelyi karneválok állandó résztvevői, a hercegi pár és az óriás sárkány sem. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szigliget vulkánjain

10/10

8264 Szigliget

Több Infó

Címkék

A Túrafalók ezúttal Szigliget kevésbé ismert látnivalóihoz szervez vezetett geotúrát február 18-án. A település híres vára mellett még számos látnivalót rejteget, vulkánok maradványait, kápolnát, templomot, kilátót stb., amik télen is gyönyörűek. A 11 km-es kirándulás a strandfürdő parkolójától indul, érinti az Óvár-kilátót, a Rókarántót és a Kamon-kő nevű képződményt is. 

A túra kutyabarát. A részvételi díj felnőtteknek 3000 Ft / fő, gyerekeknek 1000 Ft / fő. Jelentkezés és további részletek itt.

Hasonló tartalmak

Admin mode