aktív

szerkesztés

Kilátók, tanösvények és szuper bringatúrák: Így aktivizálhatod magad, ha a Balaton kapujában jársz

Szerzők

  • Fülöp Luca

2021. 03. 04. 21:05

A Balaton kapujának települései számos túraútvonalat, kilátót, tanösvényt és kirándulóhelyet rejtenek, útközben pedig a legfinomabb kávék és péksütemények várnak. Innen egyszerre látni a Bakony sűrűjét, az északi partot, sőt akár a Somogyi-dombságot is, egyszóval, érdemes nagy figyelmet szentelni a térségnek.

Cikkünk a 2021. március 4-én bevezetett újabb szigorítások előtt született, így a felsoroltak egy része a jogszabályok értelmében nem aktuális. A listában szereplő tevékenységeket mindig az aktuális járványügyi szabályok betartásával végezd!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Séta és meditáció Balatonakarattyán, a magasparton

1/8

Az akarattyai magaspartról egyedülállóan szép kilátás nyílik a Balatonra. Itt érdemes tenni egy rövid sétát vagy egyszerűen csak leülni egy padra és gyönyörködni a látványban, de egy kis testmozgáshoz sem utolsó a parti zöld pázsit: egy jógamatrac, néhány ászána, és pillanatok alatt lelazíthatjuk a testünket és a lelkünket is.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kávé a Rusty Coffee Boxból

2/8

A balatonakarattyai magasparton tett sétát és a lenyűgöző panorámát már csak egy csésze finom kávé tudja tetézni, amit a Rustyban meg is kapunk, ha épp arra járunk. A kis konténerkávézóból nemcsak kávét, de üdítőket, sütiket, sőt a melegebb napokon akár fagyit is kérhetünk elvitelre, hogy teljes legyen az élmény.
 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Bringatúra Balatonkenesén

3/8

Keneséről könnyű és közepes nehézségű bringaútvonalakon indulhatunk el, így kicsik és nagyok egyaránt felfedezhetik a térséget. Található itt több körtúra-lehetőség is, mint például a Berhidán és Várpalotán keresztülívelő, 55 kilométeres, vagy a Papkeszin és Pétfürdőn áthaladó, alig 30 kilométeres szakasz, de egy közepesen nehéz útvonalon, 30 kilométer tekeréssel akár Veszprémbe is eljuthatunk, Balatonalmádin keresztül.
 

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Frissen sült croissant és kenyér a G&D Pékségből

4/8

A Szó testvérek (Gellért és Dániel) balatonkenesei cukrászdájából lehetetlen üres kézzel távozni. Bár most csak elvitelre kérhetjük a legfinomabb túrós batyukat, bagetteket és kenyereket, még így is érdemes feléjük kanyarodni. A roppanós, francia vajból készült croissant-ok, a krémes tarte-ok és az aprósütemények pillanatok alatt a mennyországba repítenek – pláne, ha épp egy kiadós túrából érkezünk meg hozzájuk.
 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kalandozás a Tátorján tanösvényen

5/8

A Tátorján tanösvény Balatonkenese legszebb részein kalauzol végig, mindössze másfél óra alatt. Az alig 3 kilométeres túra érinti a híres kenesei löszfal barlangját, a Tatárlikat, de a város templomaiból és legjelentősebb emlékműveiből is ízelítőt kaphatunk. A túra meredeken emelkedő részeken is keresztülmegy, ráadásul a löszfal homokos talaja csúszós lehet, ezért érdemes túracipővel készülni.
 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Feltöltődés a Remete-forrásnál

6/8

A Balatonalmádiban található Remete-forrást két irányból lehet megközelíteni, a zöld, illetve a kék sávú turistaútvonalról – mindkettő a Kéktúrához csatlakozik. Az utak csodálatos, erdős szakaszokon visznek keresztül, egészen egy tisztásig, ahol a forrás több helyen is feltör. Itt érdemes megpihenni egy kicsit, élvezni az erdő csendjét, ám fontos információ, hogy ide nem érdemes üvegekkel érkezni, ugyanis a forrás vize nem iható.
 

Fotó: Szécsi Gábor - We Love Balaton

Kirándulás a Csere-hegyi kilátóhoz

7/8

A Balatonalmádiban található Csere-hegyi kilátó egy 1935-ben épült, 298 méter magasan elhelyezkedő építmény, amit permi vöröskőből építettek. A kis meseépületből tiszta időben csodás kilátás nyílik a Bakonyra és a Balaton-felvidékre, sőt ilyenkor akár a Somogyi-dombságig is elláthatunk. A kilátó Alsóörsről a kék, Balatonalmádiből a sárga és a kék, Felsőörsről pedig a sárga háromszög turistajelzést követve érhető el.
 

Fotó: Szécsi Gábor - We Love Balaton

Túra a Somlyó-hegyi kilátóhoz

8/8

228 méteres magasságban található az alsóörsi Somlyó-hegyi kilátó, amit garantáltan megéri megmászni a hihetetlen látványért. A 17 méteres kilátóhoz hosszú lépcsősoron juthatunk fel, a tetejéről pedig az egyik oldalon a Balaton keleti medencéje, a másikon az északi part, a harmadikon pedig a Bakony látványa tárul elénk.
 

Hasonló tartalmak

Admin mode