aktív

szerkesztés

Lilába öltözött a Balaton-felvidék és Kőröshegy is: 7 mesés hely, ahol levendulát szedhetsz

Szerzők

  • Chilembu Krisztina

2021. 06. 23. 15:43

Eljött a nyár legromantikusabb időszaka: lilába borultak a levendulások, csattognak a metszőollók, levendula kerül a kosarakba, a szörpökbe és a fröccsökbe is. Összegyűjtöttük a legizgalmasabb levendulás programokat és a legszebb lelőhelyeket.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Balaton

Tihanyi levendulás

1/7

A Tihanyba vezető (1771-es) út mellett (Gödrösi elágazó)

Címkék

A tihanyi levendulaszüret július 4-ig tart, mindennap reggel 9-től este 7-ig, a virágzás függvényében. Készüljetek fel arra, hogy ez egy népszerű helyszín, a romantikus lila levendulaszőnyeg látványára sokan kíváncsiak, kisebb tömegre lehet számítani a hétvégéken. Érdemes ellátogatni a közeli Levendula Ház Látogatóközpontba is, ahol a Levendula Hetek keretében levendulalepárlás-bemutatót tartanak a kertben.

A lepárlás időpontjai: június 26–27. 11–13 és 15–17 óra, illetve július 3–4. 11–13 és 15–17 óra között.

A térítésmentes programra nem szükséges előzetes jelentkezés. Információt itt találtok!


Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Dörgicsei Levendula Major (Levendarium)

2/7

8244 Dörgicse, Fő utca 56.

Több Infó

Címkék

A kötetlen levendulaszedés mellett megismerhetitek a hagyományos módon, sarlóval történő szüretelés módszerét (a sarlóhasználat és a helyes begyűjtés lépéseit megmutatják), és részt vehettek két látványlepárláson is. Lesz levendulakoszorú-készítő workshop, vezetett kertlátogatás, gyereksarok, gitár- és hangdrumkoncert, a major vegetáriánus konyhája finomságokkal és jeges gyógynövényes teával készül.

Időpont: 2021. június 26. 10 és 17 óra között, 18 órától koncert.
 
A workshopok és a közös levendulaszedés regisztrációhoz kötött program. A részletekért kattintsatok a Levendarium honlapjára!


Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Szent Balázs-hegyi levendulás – Balatoncsicsó

3/7

8272 Balatoncsicsó, Szent Balázs-hegy, 0227/2.

Több Infó

Címkék

Laszip Tamás informatikus 2017-ben nyitotta meg álomszép levendulását Balatoncsicsón. A már hagyománnyá vált levendulaszedés az idén egy kicsit más lesz: mindenkit egy deci levendulaszörppel várnak, aki pedig megéhezik a munkában, kipróbálhatja a Borganika séfje, Pancsovay Zita által készített grillfogásokat. A birtokot könnyen megtaláljátok: a Szent Balázs-hegyen, Szentantalfa fölött fekszik, táblák jelölik az utat.

Időpont: június 25–27-ig, pénteken reggel 10-től este 7-ig, szombaton és vasárnap reggel 9-től este 7-ig. 

További információ a Facebook-eseménynél.
 
Tipp: aki teheti, pénteken menjen, akkor minden olcsóbb!

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

MagyarProvence, Monoszló

4/7

8273 Monoszló, Zártkert 804.

Címkék

Monoszló egy elvarázsolt falucska a Káli-medence keleti csücskében, a Hegyestű alatt. A mesés környezetben levő MagyarProvence birtokon levendulás rozéfröccsel, pihenőligettel, játszótérrel és ingyenes levendulaszörp-kóstolóval várják a szüretelőket. Egészen augusztus 1-ig jöhettek ide francia és angol levenduláért, a kis boltban pedig sok-sok levendulás terméket, kozmetikumot találtok. A farm a Kiskúti utcáról közelíthető meg.

Időpont: június 24-től augusztus 1-ig minden héten csütörtöktől vasárnapig a Facebook-eseményben jelöltek szerint, 10–18 óra között.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Balaton

Levendula Porta, Kékkút

5/7

8254 Kékkút, Fő utca 18.

Címkék

A kékkúti családi farmon legelésző birkák, a Hegyestű és a Káli-medence adják a díszletet a nyugodt levendulaszedéshez. Ha a szüret után szeretnétek egy kicsit leülni a fűbe, gyönyörködni a tájban, és közben csipegetnétek valamit, a házigazdák szívesen összeállítanak egy kóstolót saját termékeikből (sajt, füstölt tarja, cserkészkolbász, kenyér, alma, bor vagy szörp). Jelezzétek ezt nekik, és mire odaértek, elkészítik a tálat (ára: 2500 Ft/fő).

Június 26-án, szombaton 18 órától szalonnasütés is lesz a porta kertjében, ahol egy pohár bort, korlátlan mennyiségű szörpöt és meglepetésédességet is kapnak a résztvevők.

Időpont: június 24. és 26. között 9 órától 19 óráig.

Ha csak meg szeretnétek nézni a levendulást, a belépő 500 Ft/fő. Ha a fejenként 2500 forintba kerülő szalonnasütésen is részt vennétek, a szervezők kérése, hogy jelentkezzetek be! Részletek az esemény Facebook-oldalán!


Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Levendula Birtok, Lesenceistvánd

6/7

8319 Lesenceistvánd

Címkék

Ha csendes, kevésbé felkapott levendulást kerestek, vegyétek az irányt Lesenceistvánd felé! Megéri egy kicsit eltávolodni a parttól a Tapolcai-medencére és a tanúhegyekre nyíló panoráma, a hűsítő szörpök és a finom kávék miatt. A belépőjegy mellé a gazdaságban termelt levendulaolajat is kaptok ajándékba. A Szűz Mária Neve-kápolna alatt, kb. 200 méterre találjátok a birtok bejáratát, a GPS-koordináták itt találhatók.

Időpont: június 26–27. és július 3–4. 10–19 óráig.

A szervezők kérése, hogy a kijelölt parkolót használjátok, és legyen nálatok metszőolló. A be- és kilépésnél, a TáBornál és a Levendula Pincében maszkot kell viselni. További információ az esemény Facebook-oldalán található.Fotó: Heim Alexandra - We Love Budapest

Kőröshegyi Levendulás

7/7

8617 Kőröshegy, Dózsa György köz

Több Infó

Címkék

Aki lemarad az elkövetkező hétvégékről, a déli parti levendulásban egészen augusztus 9-ig vetheti magát a levendulabokrok közé, az élénk színű tövek elvirágzása után a pasztellárnyalatú angol levendula szüretelhető. A szellős domboldalon jeges, friss limonádé mellett, árnyas fák alatt, függőágyakban lehet kipihenni az aratás fáradalmait.

Nyitva: augusztus 9-ig mindennap 9–17 óra között. 

A gazdaság látogatói jegy vagy aratótáska megváltása mellett látogatható, belépéskor és a bolt területén a maszkviselés kötelező.Hasonló tartalmak

Admin mode