aktív

szerkesztés

Megújult kirándulóhelyek a Balatonnál

Szerzők

  • We Love Balaton

2023. 01. 13. 17:51

Az utóbbi másfél évben több Balaton környéki kirándulóhely újult meg, vagy gazdagodott új kilátóhellyel, kiállítással. A hévízi véderdőben egy lombkorona-kilátóból, a kápolnapusztai Bivalyrezervátumban egy új kilátóból csodálhatjuk a tájat, megújult a Hegyestűn látható és a Forrás-hegyi geológiai bemutatóhely, és a bauxitbányászat emlékeit őrző, marsbéli tájon is sétálgathatunk a Balatontól kicsit több mint 30 km-re.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Tavirózsa tanösvény és lombkorona-kilátó

1/6

8380 Hévíz, Ady Endre utca 2.

Több Infó

Címkék

Ha a teljesítmény és a szintkülönbségek helyett egy könnyű, lassú sétára vágytok, érdemes felkeresni a Hévíz központjából könnyen megközelíthető, 2,2 km hosszú tanösvényt. Még túrabakancs sem kell hozzá, mégis olyan közel érezhetitek magatokat a természet csodáihoz, mintha egy erdő közepén sétálnátok. A patakban tavirózsákat láthattok, a tanösvény táblái a környék élővilágáról mesélnek, a 15 méter magas lombkorona-megfigyelő kilátóból pedig szemügyre vehetitek a különleges erdő lombkoronaszintjét és a Hévízi Tófürdő környékét.  

A tanösvényről készült képgalériánkat itt nézhetitek meg. Érdemes végigsétálni a közelben található, a Hévízi-kifolyó mellett vezető Berki sétaúton is, ami a tó körüli láprét és a berek természeti kincseit mutatja be.


Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Bivalyrezervátum

2/6

6831 Balatonmagyaród, Kápolnapuszta

Több Infó

Alig tíz percnyi autóútra a Balatontól, Kápolnapusztán egy hatalmas, elkerített terület csakis az őshonos magyar bivalyok nyugodt életét és génállományuk fennmaradását szolgálja. A másfél kilométer hosszú, interaktív bivaly-tanösvényen szinte mindent megtudhattok a 700 kilós állatok szaporodási és viselkedési szokásairól, táplálkozásáról. A bivalycsordákat a 2022 januárjában átadott, új kilátóról is szemügyre vehetitek. 

A bivalyrezervátum minden nap előzetes bejelentkezés nélkül, 9-16 óráig látogatható.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Hegyestű

3/6

8273 Monoszló, Geológiai Bemutatóhely

Több Infó

A Hegyestű emlékezetes megjelenésű bazaltoszlopai egy ősrégi vulkánkürtő sziluettjét idézik, a csúcsról pedig pazar kilátás nyílik a Káli-medencére és a Balatonra. 2022 tavaszára újult meg a monoszlói Hegyestű Geológiai Bemutatóhely: újra látogathatók a tanúhegyhez kapcsolódó kiállítások, a területen megújult lépcsőkkel, játszótérrel, beltéri kiállítással, kültéri kőtárral, filmvetítéssel, büfével, mosdóval, parkolóval várják a kirándulókat.

2023. február 14-ig a bemutatóhely zárva tart, de az időjárás függvényében hétvégente előfordulhat, hogy kinyitnak. Az adott hétvége nyitvatartásáról az adott héten csütörtöktől itt tudtok tájékozódni.
Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Bauxit túraútvonal – Halimba

4/6

8452 Halimba

Több Infó

2022 márciusában négy különböző, 3-4 km hosszúságú, de egymással össze is vonható, a falu központjából induló tematikus útvonalat adtak át a településen. Az egyik egy körtúra Taliándörögd irányába, a másik, szintén önmagába visszatérő útvonal a szomszéd település, Szőc felé kalauzol, ahol egyedülálló sziklaképződményeket láthatunk. A harmadik út a horgásztavakhoz vezet, és a vizesélőhelyek környezetét mutatja be, a negyedik pedig a Kab-hegy irányába, egy marsbéli tájra visz, ahol a bauxitbányászat nyomait, a tájba vájt kőfejtéses gödröket láthatjuk. Az útvonalak mentén az akácoszlopokon QR-kódokat helyeztek el az egyes állomásokra vonatkozó információval.

Korábban a negyedik útvonalat jártuk be, itt olvashatjátok az erről szóló cikkünket.   

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

Felsőörsi meseösvény

5/6

8227 Felsőörs, Fő utca 21.

Több Infó

Címkék

Felsőörs önmagában is elvarázsolt település a kanyargós főutcájával, a vörös homokkőből emelt épületeivel és a Malomvölggyel. Nem csoda, hogy a mesékről szól a település legújabb, 2022 nyarán kijelölt túraútvonala. Meseösvény öt állomást érint, és minden állomáson egy kinyitható meseláda található, amely a helyszínhez illő mesét és egy helyi nevezetesség, kultúrtörténeti érték leírását tartalmazza. A kiindulópont a Fő utcán található Miske Óvoda és Bölcsőde, innen az erdőn és a Malomvölgy-szurdokon át érünk vissza a településre, és érkezünk meg a  a Batthyány téren található Szent Mária Magdolna-templomhoz

A Meseösvényről itt írtunk részletesen. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Forrás-hegyi geológiai bemutatóhely

6/6

8227 Felsőörs

A rövid, önmagába visszatérő Forrás-hegyi tanösvényen végigsétálva Magyarország első, tudományosan feldolgozott földtani alapszelvényét láthatjátok. A Forrás-hegyi geológiai bemutatóhelyet, ami egy egykori kőnyerő helyet ismertet meg, és nemzetközi jelentőségű földtani, őslénytani, rétegtani érdekességeket mutat be, 2022. decemberében felújították. Megújult a védtető, kicserélték a korlátokat és a korábbi ismeretterjesztő táblák tartószerkezeteit, és láthatóbbá tették a kőzetfelszíneket. 2023-ban további új ismeretterjesztő táblákat helyeznek majd ki az útvonalra.

Hasonló tartalmak

Admin mode