aktív

szerkesztés

Romantika balatoni panorámával – 7 eldugott hely Valentin-napi kirándulásokhoz

Szerzők

  • We Love Balaton

2023. 02. 13. 13:43

Kellemes, kora tavaszi idővel érkezik a szerelmesek ünnepe, így a romantikus filmnézés és a beltéri programok alternatívája lehet egy romantikus séta vagy kirándulás. Eldugott, könnyen megközelíthető helyszíneket ajánlunk, ahol évszázados fák alatt, egy elvarázsolt kis tó partján sétálhattok, és ahonnan kevésbé ismert kilátópontokról gyönyörködhettek a téli balatoni panorámában.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Balatonakarattyai magaspart

1/7

8172 Balatonakarattya

Címkék

Mesés kilátásban lehet részünk, ha csak a Balaton kapujába van időnk kiruccanni: az akarattyai magaspart, más néven Kisfaludy sétány vagy Tengerlátópart a Balaton keleti medencéjének egyik legszebb és legtermészetesebb kilátóhelye. Innen 50-60 méter magasról csodálhatjuk a kenesei partot, a Fűzfői-öblöt, Almádit, Káptalanfüredet, az aligai, világosi magaspartot és a siófoki szállodákat. Naplemente idejére érdemes időzíteni!

Megközelítése: A 71-es főút mellett található, Akarattyán.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Vászolyi-forrástó

2/7

8245, Vászoly

Több Infó

Címkék

Ha igazán eldugott, romantikus helyre vágyunk, érdemes tenni egy kis kitérőt Vászolyba, a Balaton-felvidék egyik elvarázsolt kis falujába. Az ősi település leghíresebb nevezetessége a Vászolyi-forrástó, ami mindig a nyugalom szigete – egy nyári kulturális fesztivál kivételével. A tavat tápláló, a helyiek szerint gyógyító erővel rendelkező egyik vízfolyást, a Szent Jakab-forrást Jézus egyik apostoláról nevezték el. 

Megközelítése: Balatonudvari vagy Pécsely irányából.  

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Folly Arborétum és Borászat

3/7

8257 Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.

Több Infó

Évszázados fenyők és különleges örökzöld növények között sétálni mindig romantikus program, a szerelmesek napjára pedig tökéletes program. A Kisörsi-hegy oldalában található Folly Arborétum és Borászat öthektárnyi területe négyszázféle tűlevelűnek ad otthont, kiemelkedő a kert nemzetközi szinten is jegyzett borókagyűjteménye, valamint kétszázféle lombos fája és több ezer tő évelő növénye. Az Arborétum Valentin-napra romantikus versvadászattal és gyertyafényes vacsorával is készül.

Megközelítése: a 71-es útról. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szentháromság-kápolna

4/7

8264 Szigliget, Rókarántó

Több Infó

A szigligeti kis magaslat, a Rókarántó legmagasabb pontjára egy fehér, apró templomot emeltek a szőlősgazdák 1845-ben, hogy elkerülje a viharos időjárás, a jégkár és az aszály a szőlőt. A különleges zarándokhely megúszta a II. világháborúban a közeli bombázásokat, és a békét hirdeti: a kápolna előtti emlékművek a háború mindkét oldalán harcoló elesettek emlékét őrzik. Innen különleges nézőpontból láthatjuk a Balatont és Szigligetet.

Megközelítése: A szigligeti kikötőtől kell elindulni a Kamonkői úton. Elhagyjuk a vegyesboltot, és nemsokára falépcsők vezetnek a templomhoz.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kő orra

5/7

8319, Lesenceistvánd

Több Infó

Egy piros-fehér-zöld pad és elképesztő panoráma fogad a Balaton-felvidék kevésbé ismert, könnyen megközelíthető magaslatán. A Kő orra 406 méter magasan fekszik, nem sokkal alacsonyabb, mint a Badacsony vagy a Szent György-hegy. Nem csoda, hogy innen a tanúhegyeket, a Somlót, a távoli Kab-hegyet is látni lehet, és a Balaton déli partja is feltűnik. 

Megközelítése: Várvölgy felől a falu központjából induló Zsógor köz végén, a Várvölgy Panzió mellett haladó turistautat kell követni, majd a piros jelzést az erdőbe. Vagy: egy rövid kaptatóval a Tapolcát Keszthellyel összekötő, a Lesence-vidéken és Várvölgyön át kanyargó útról, a „Lesencefalu, szőlőhegy” buszmegállótól induló Kéktúra-útvonalon 10-15 perc alatt.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szaplonczay-sétány

6/7

8640 Fonyód, Szaplonczay sétány

A sétányon századfordulós villák előtt, fák árnyékában tekinthetünk le a fonyódi löszfal tetejéről a kékeszöld vízre és a látképet uraló Badacsonyra. A dombtetőre történő felkaptatás után lenyűgöző látvány fogad: a Badacsony uralja a panorámát, de a Tóti-hegy, a Csobánc és a többi tanúhegy sem maradhat ki a képből. Érdekes, hogy Szinyei Merse Pál éppen ezen a környéken festette balatoni képeit, mégis kihagyta róluk a Badacsonyt, mert nem szerette formátlan koporsó-szerű alakját.

Megközelítése: Ide kocsival is fel lehet menni, de mi inkább a sétát javasoljuk. Fonyódról a kikötő felől a Szent István utcán, majd szinte egyből jobbra a József utcán. A bélatelepi állomásról a Ripka Ferenc sétányon érdemes felmászni a hegyre.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kereki vár

7/7

8618 Kereki, Amáliapuszta

Több Infó

Címkék

A Kőröshegy közelében található, XIV. században épült Kereki vár a déli part egyik rejtett kincse. Az erődöt tavaly felújították, így azontúl, hogy már körbe is sétálhatjuk, a legszebb részén kialakított padokon ülve bármeddig csodálhatjuk az elénk táruló panorámát, a távolban látszó Kőröshegyi völgyhíddal és a Balatonnal.


Megközelítése: A kereki Várhegy aljában található parkolóból. 

Itt láthattok gyönyörű drónos felvételeket a várról. 

Hasonló tartalmak

Admin mode