aktív

szerkesztés

Távol a világ zajától – 5 eldugott hely a kirándulni vágyóknak

Szerzők

  • Fülöp Luca

2021. 05. 06. 11:35

Ha már unod a nyüzsgő sétányokat, a felkapott turistalátványosságokat és a tömött túraútvonalakat, ajánlunk öt olyan kirándulóhelyet, ahol biztosan nem kell majd tumultusra számítani. Túrabakancsokat fel!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Balatonfüred–Balatonszőlős, kéktúraútvonal

1/5

A balatonfüredi zsidó temetőtől nem messze, a Régi temető utcán végighaladva érhetjük el azt a kéktúraszakaszt, ami egyenesen Balatonszőlősig visz, távol a város és a nyüzsgő túraútvonalak zajától. Az út legszebb pontja az Evetes-völgy, ahol a Hidegkúti-séd folyik és télen-nyáron varázslatos hangulatot áraszt, ráadásul a kiindulóponttól mindössze 50-60 perces, kényelmes sétatávolságra van. Innen továbbhaladva egyenesen Balatonszőlős központjáig juthatunk, ahonnan egy kisebb pihenő után akár Pécsely és Barnag irányába is elindulhatunk.

Fotó: Szécsi Gábor - We Love Balaton

Zádorvár

2/5

8245 Pécsely, Zádor-dűlő

Több Infó

Címkék

Ha Balatonszőlős felől érkezünk Pécselyre, a legelső jobbra forduló út mellett láthatjuk kitáblázva a Zádorvárat, ahova eleinte sík terepen, majd egy erdős, árnyékos részen, kisebb emelkedőkkel és közel száz lépcsőfok megmászásával juthatunk el. Ha felértünk a várromhoz, érdemes egy sétát tenni a környező kis utakon is és letelepedni egy gyors piknikre a várfal melletti részen, ahonnan csodás balatoni panorámában lehet részünk és ahol akár még egy gyors nassolnivalót is kaphatunk a természettől: itt ugyanis több körtefát is találhatunk, leírhatatlanul édes terméssel! Ha melegebbre fordul az idő, odafelé vagy visszafelé megpihenhetünk a Zádor-kútnál, ahonnan jéghideg forrásvizet tölthetünk a kulacsunkba, majd a fák árnyékában élvezhetjük a természet szépségét.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Halom-hegyi Vulkán tanösvény

3/5

8271 Mencshely, Halom-hegy

Több Infó

Mencshely és Dörgicse között bújik meg a közel 400 méter magas Halom-hegy. Bár sokkal inkább nevezhetnénk dombnak, a csúcsán fogadó panoráma azonnal rácáfol az elnevezésre. A mencshelyi templomtól indulva mindössze 10-15 perc sétával elérhetjük a hegy lábát, innen pedig körülbelül ugyanennyit sétálva máris felérhetünk a tetejére, ahol egyszerre több élmény is fogad. Itt található a Kossuth-kilátó, egy faszerkezetes, jó állapotú építmény, ahonnan bámulatos kilátás nyílik a környező falvakra – például Dörgicsére és arra a Balaton formájú, kőből készült installációra is, ami mellett feliratozott tömbök veszik sorra a tó körüli tanúhegyeket. Általában nincs nagy tömeg, csak néhány turistával és biciklistával találkozni erre.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Balaton

Somogyvámosi Pusztatorony

4/5

Somogyvámos határában áll a Pusztatorony, szó szerint a semmi közepén, hatalmas gabonatáblákkal szegélyezve. A vélhetően a 12. században épült templom körül egykor pezsgett az élet: egy őstelepülés létezett itt, amit aztán a hódoltság idején teljes mértékben elnyelt a föld. Somogyvámos központjától, a Fő utcán és a Dózsa György utcán keresztül, egy kellemes, 20-25 perces sétával érhetjük el a romot, ahol viszont legalább kétszer ennyi idő szükséges, hogy magunkba szívjuk a szinte a levegőben is érezhető történelmet. Itt érdemes leheveredni a fűre, élvezni a nyugalmat és a hely különleges kisugárzását.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Kereki vár

5/5

8618 Kereki, Amáliapuszta

Több Infó

Címkék

Dombok, ligetek és patakkal övezett völgyek kísérnek végig a somogyi dombok között, amik egyenesen Fehérkő váráig visznek. A kiindulópont Kereki, egy kis somogyi település, amiről már az 1100-as években született írásos emlék. Hasonlóan a Pusztatoronyhoz, itt is kézzelfogható az elmúlt közel ezer év történelme. A Hősök parkjától indulva alig fél óra alatt eljuthatunk Fehérkő várához, a kereki várromhoz, ám arra érdemes figyelni, hogy szintkülönbség bőven akad itt. Azonban a fáradtság minden egyes izzadságcseppje megéri, a romhoz érve ugyanis a déli part egyik legszebb panorámája fogad: a Völgyhíd, a Balaton és az északi parti hegyek sziluettjeinek triója.

Hasonló tartalmak

Admin mode