aktív

szerkesztés

A meseösvénytől a misztikus szoborparkokig – 7 újévi balatoni túraötlet

Szerzők

  • We Love Balaton

2022. 12. 31. 10:29

Havas tájak helyett tavaszias, tökéletes kirándulóidővel idővel indul az új év, érdemes túrabakancsot húzni, és megcsodálni a téli Balatont egy magaslatról. Olyan kevésbé ismert útvonalakat és rejtett nevezetességeket szedtünk csokorba, amelyek egy könnyebb túrával elérhetők, és ahonnan a korai téli naplementében is gyönyörködhetünk.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Balatonfőkajári kvarcfillit

1/7

8164 Balatonfőkajár, Ady Endre utca

Több Infó

A Balaton kapujában található Balatonfőkajár és a közeli Somlyó-hegy látnivalóit egy rövid, könnyű túra során fedezhetjük fel. A faluban egy ódon, 18. században épült löszpincesor található, innen a szőlők között lehet felsétálni a magaslatra, ahol a legizgalmasabb nevezetesség a lábunk alatt van: ez a kvarcfillitDunántúl legöregebb kőzete, csak itt bukkan a felszínre, de kiterjedése a mélyben Siófoktól egészen Székesfehérvárig tart. A részletes útvonalat itt érhetitek el.

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

Felsőörsi meseösvény

2/7

8227 Felsőörs

Felsőörs önmagában is elvarázsolt település a kanyargós főutcájával, a vörös homokkőből emelt épületeivel és a Malomvölggyel. Nem csoda, hogy a mesékről szól a település legújabb, 2022 nyarán kijelölt túraútvonala a különleges mészkőformációkat és földtörténeti korok lenyomatait bemutató tanösvények mellett. A Meseösvény öt állomást érint, és minden állomáson egy kinyitható meseláda található, amely a helyszínhez illő mesét és egy helyi nevezetesség, kultúrtörténeti érték leírását tartalmazza. A kiindulópont a Fő utcán található Miske Óvoda és Bölcsőde, innen az erdőn és a Malomvölgy-szurdokon át érünk vissza a településre, és érkezünk meg a  a Batthyány téren található Szent Mária Magdolna-templomhoz

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Kamon-kő tanösvény

3/7

8264 Szigliget, Kossuth utca 54.

Több Infó

A 6 km-es tanösvény Szigliget hangulatos utcáin és mesés panorámát ígérő magaslatain vezet végig, útba ejti a 242 méter magas Hálás-tetőt, Kamon-kő nevű sziklaalakzatot, a Rókarántót, Szentháromság-kápolnát is és az Iharos utca és a Réhelyi út találkozásánál található, 13. századi Avasi-templom-romotAz sem gond, ha már naplementében értek ide, talán akkor a legszebb és legmisztikusabb a rom.

Megközelítése: a szigligeti római katolikus templomtól induló kék T jelzésen.


Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Haláp

4/7

8308 Zalahaláp, Haláp

Több Infó

Könnyű terep, maga a tanösvény másfél óra alatt és gyerekekkel is bejárható, viszont számos geológiai különlegességet tartogat. A tanúhegy sapkáját szinte teljesen eltüntette a bazaltkitermelés, így egy kietlen, szeles kráterben sétálva csodálhatjátok meg a 6 millió évvel ezelőtti vulkanikus tevékenység eredményét, az 5 és 6 szögletű bazalttömböket. A „csúcson” 360 fokos a panoráma, a kilátás nemcsak a Balatonra, hanem a Káli-medencére és a Tapolcai-medencére elképesztő: az összes tanúhegy ott lesz előttetek, sőt, jó időben még a Somló körvonalai is láthatóak innen. Érdemes naplementére időzíteni a leereszkedést, és a Stonehenge-re hasonlító Ébredő Vulkán szoborparkból megnézni a tájat.


Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Tátika vára

5/7

8353 Zalaszántó, Keszthelyi-hegység

Több Infó

Címkék

Zalaszántótól néhány km-re találjuk a várba vezető, kékkel jelzett turistautat. Ezüstös törzsű bükkök és mohával benőtt, méretes bazaltsziklák között kell kb. fél órát felfelé kapaszkodni az egyre szűkebb ösvényen, míg végül elérjük a vár romjait. Tiszta időben látni a szomszédos rezi és a másik irányban a sümegi várat is. Ha felkeresnénk spirituális helyeket, hogy pozitív energiákkal töltekezve kezdjük az új esztendőt, meglátogathatjuk a közeli Szent Donát-kápolnát, vagy a Béke Sztúpát is a 316 méter magas Világosvár hegyen.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szőlőhegyi kilátó, Balatonberény

6/7

8649 Balatonberény, Bokrosi út

A balatonberényi Bokros-hegyen, a szőlők és műemlék présházak között vezető Hamvas Béla túraút mentén épült fel az 5 méter magas kilátó. Bár nem tör a magasba a felső szintje, szép panoráma tárul elénk így is, a Keszthelyi-öböl, az északi part tanúhegyei és a Tihanyi-félsziget látványában gyönyörködhetünk. Az útvonalat egyébként azért nevezték el Hamvas Béláról, mert az író-filozófus itt, a balatonberényi szőlőhegyen írta meg 1945-ben a magyar bor spirituális alapművét, A bor filozófiáját

Megközelítése: Balatonberényből a Bokrosi úton. A GPS-koordinátákat itt találjátok.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Nezde szoborpark

7/7

8625 Szólád, Kültelek 35.

Több Infó

Címkék

A szoborparkot, amelynek hivatalos neve Kupa-Koppány vezér emlékpark, Somogy legmagasabb csúcsán, az Alman-tetőn találjuk. Érdemes az alkonyi órákban érkezni, ugyanis a lemenő nap fényében egészen varázslatos élményben lehet részünk. A narancsba boruló balatoni panoráma ölelésében, szelíd halmok és sűrű erdők között bontakozik ki a lenyűgöző táj. A falubeliek régóta ismerik a helyet, úgy tartják, gyógyító ereje van, a legenda szerint Koppány vezért is itt temették el, így ősmagyar motívumok díszítik a tájat. A szoborpark 9 állomásán a magyar történelem legendás alakjaival ismerkedhetünk meg, a csodaszarvastól Csaba királyfi székely kapuján át Koppány történetéig. 
 
Tipp: A terület hivatalosan Kereki községhez tartozik, de a szóládi turistaút irányából közelíthető meg.

Hasonló tartalmak

Admin mode