aktív

szerkesztés

Kihagyhatatlan fesztiválok 2023-ban, amiknek Veszprém és környéke ad otthont

Szerzők

  • We Love Balaton

2023. 01. 24. 16:55

Egymást érik a fesztiválok az Európa Kulturális Fővárosa programévben. Egy részük már sok év óta visszatérő program, mások 2022-ben mutatkoztak be először a közönségnek, és vannak olyanok is, amelyek az idén debütálnak. Míg a legtöbb zenei és irodalmi programra Veszprém belvárosában kerül sor, idén extrém helyszínekből sem lesz hiány: egy posztapokaliptikus erőmű hatalmas tereiben, két kis település pajtáibán és udvaraiban és a Séd patak partján is rendeznek fesztivált. Toplistánkban a legfiatalabb fesztiválok közül válogattunk.

Fotó: Veszprém-Balaton 2023

Holtszezon – Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivál

1/8

8200 Veszprém

Először 2022 februárjában rendezték meg az irodalom határterületeivel foglalkozó fesztivált, amely az idén a nemzetközi jelzővel is bővül. 2023. február 2326. között 4 napon keresztül 13 helyszínen 101 program közül választhatnak a krimi, a fantasy, a képregények, a dalszövegek, a hiphop és a sci-fi műfajok rajongói. A fiatal, feltörekvő előadók és alkotóműhelyek kerülnek fókuszba, de számos új elem is bekerült a fesztivál programkínálatába: nemzetközi írók és zenészek, kísérletező színházi előadások, kiállítások, Magyarország első krimitalálkozója, valamint a 2023-as év talán legjelentősebb hazai hiphopseregszemléje is várja majd az érdeklődőket.

Itt találtok további információt az eseményről. 

Fotó: Veszprém Blues Fesztivál

Veszprém Blues Fesztivál

2/8

8200 Veszprém

Négy Grammy-díjas blueselőadóval, közel 40 fellépő több mint 50 koncertjével, kiállításokkal, workshopokkal és beszélgetésekkel érkezik az első Veszprém Blues Fesztivál 2023. április 13. és 16. között. Fellép a Rick Estrin & The Nightcats, Buffalo Nichols énekes-gitáros, Matt Schofield és a triója, valamint a harmonika Jimi Hendrixeként emlegetett Sugar Blue is szerepel az előadók között. Hallhatjuk az olasz bluesgitáros Roberto Lutit az amerikai Luke Winslow Kinggel, de ott lesz többek között Big Daddy Wilson, a holland T-99, Little G Weevil, a The Black Circle Orchestra és a Jambalaya is.

A Veszprém Blues Fesztivál fő helyszínei a Hangvilla termei és az Expresszó lesznek, míg a Papírkutyában ingyenes akusztikus koncertek várják majd az érdeklődőket.

A fotón a Rick Estrin & The Nightcats szerepel. A fesztivál a VeszprémBalaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként valósul meg. További infók a weboldalon és a Facebook-oldalon. Jegyek itt elérhetők.

Fotó: Vöröstói Játékfesztivál

Vöröstói Játékfesztivál 2023

3/8

8291 Vöröstó

Május 2527. között újra megrendezik a tavaly debütált Vöröstói Játékfesztivált, amely a vöröstói családok hagyományaira támaszkodik. A helyszín ezúttal is két Balaton-felvidéki település, Vöröstó és Barnag lesz, a két falu terei és kertjei adnak otthont a nem csak gyerekeknek szóló játékoknak. A lakók ugyanis esténként az összeérő kertek alatt gyűltek egybe, hogy együtt fedezzék fel újra a közös játék örömét – ezt szeretnék most szélesebb körben is megmutatni. A programok – amelyekről a szervezők a későbbiekben osztanak meg részleteket – hagyományos és innovatív játékok keverékéből állnak majd össze, hogy mindenkit érhessen sikerélmény és meglepetés. A tavalyi programkínálatból kiindulva biztosan lesz pétanque, matchboxverseny, e-bike-kincskereső, LavosBall, valamint koncertekre és előadásokra is számíthatunk.

Itt találtok majd bővebb információt az eseményről.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Hello Wood Builder Summit

4/8

8308 Zalahaláp

A Hello Wood Builder Summit Európa legkülönlegesebb építőfesztiválja, a Hello Wood eddigi legnagyobb és legtöbb résztvevőt felvonultató eseménye. A 10 napos építészeti tábor és fesztivál helyszíne az egykori halápi bazaltbánya lesz. Az építésztábor fókuszában a bontás-építés, a beavatkozás és a természetesség, a hiány, az üresség és a feltöltődés viszonya áll majd, és ehhez a bezárt, elhagyatott bánya, a hatalmas tájseb izgalmas helyszínt teremt. A fesztivál központja a Monument of Builders” nevű installáció lesz, amit a résztvevők közösen építenek meg. Az eseményt egy mindenki számára nyitott zenei minifesztivál zárja.

A Hello Wood stúdió a generáltervezője annak az ideiglenes kultúrparknak is, amelyet az egykori veszprémi Balaton Bútorgyár területén alakítanak ki a VeszprémBalaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program ideje alatt.

A fesztiválra 2023 júliusában kerül sor. A pontos dátumért és a részletekért ezt az oldalt kövessétek! 


Fotó: INOTA - Facebook

INOTA Festival

5/8

Inotai Hőerőmű, 8104 Várpalota

Az első ötéves terv keretében felépült, hajdan nyüzsgő élettel teli iparváros mára elhagyott, romos és a hétköznapi emberek elől elzárt területe ismét megnyílik az érdeklődők előtt, és négy napon át, augusztus 31. és szeptember 4. között biztosít extrém helyszínt audiovizuális installációknak és live szetteknek. Az esemény fellépőiről még nem derültek ki részletek, de az biztos, hogy megismételhetetlen programra számíthatunk, némi posztapokaliptikus hangulattal fűszerezve.

Itt találtok a jövőben bővebb információt a fesztiválról.

Fotó: BALKAN:MOST - Facebook

BALKAN:MOST Fesztivál

6/8

8200 Veszprém

A BALKAN:MOST Fesztiválon, amit szeptember 7. és 9. között rendeznek meg Veszprém szívében, egy zenei road tripre készülhetünk, ami az Isztriától a Fekete-tengerig, Horvátországtól egészen a Balkán-félsziget déli csúcsáig tart, zenén, művészeten és gasztronómián keresztül. Házhoz jön Szarajevó hangulata, Kotor vagy Mostar sikátorai, a csevap illata, a kortárs balkáni kultúra legizgalmasabb zenészei és az igazi balkáni buli lendülete. A három nap alatt több mint 30 előadó érkezik, lesznek feltörekvő zenekarok és világsztárok, világzene, etno- és jazzkoncertek, gasztroprogramok. 

A BALKAN:MOST egy négyéves európai projekt, a MOST Music utolsó kiemelt eseménye, amelyet a magyar Hangvető vezet, és ami a Creative Europe társfinanszírozásában valósul meg.

A fesztiválról itt és itt találtok további információt. 

Fotó: Balaton Wine&Gourmet

Balaton Wine & Gourmet

7/8

8200 Veszprém

A 2022 őszén startolt Balaton Wine & Gourmet a Veszprém–Balaton régió kulináris örökségét, borászati hagyományait és étkezési kultúrájának egyre izgalmasabb jelenét mutatja be mindazoknak, akik szeretnének elmerülni a térség ételeinek és italainak világában. Idén szeptember 28. és október 1. között kerül sor a gasztrofesztiválra, amelyhez a hátteret Veszprémvölgy egyedülállóan csodás természeti és épített környezete adja: a Séd patak partján, a jezsuita rend által a 18. században épített templom és romkert természetes díszletében kóstolhatjuk meg a kitelepülő vendéglátóhelyek és borászatok kínálatát. 

Itt találtok majd bővebb információt az eseményről.

Fotó: Unsplash.com

Veszprém Jazz Fesztivál

8/8

8200 Veszprém

A Hangvillaaz Expresszó és az Aquacity lesznek Veszprém új, késő őszi fesztiváljának helyszínei. A háromnapos jazzünnepre a kihagyhatatlan, nemzetközi A listás sztárok mellett leginkább a műfaj progresszívebb, a határműfajokkal kommunikáló előadói érkeznek november 16. és 19. között.

A fellépők listáját még nem tették közzé a szervezők, ezt az oldalt figyeljétek a nevekért! 

Hasonló tartalmak

Admin mode