aktív

szerkesztés

Veszprémi bakancslista: 20 jó beülős és kirándulóhely

Szerzők

  • We Love Balaton

2023. 01. 20. 9:51

2023. január 21-én indul az Európa Kulturális Főváros programév, így a királynék városa minden eddiginél több látogatóra és nagyobb érdeklődésre számíthat. Összegyűjtöttük – a teljesség igénye nélkül –, hogy milyen kulináris élményeket tartogat a város, hová érdemes beülni reggelizni, és hol lehet úgy vacsorázni, hogy közben élő jazz szól. Ahhoz is adunk tippeket, merre induljon, aki felfedezné a szintkülönbségekben és zöldterületekben is bővelkedő várost, ahol úgy indulhatunk akár félnapos túrákra, hogy el sem kell hagynunk a város határait. A hosszabb gyalog- és kerékpártúrákhoz is adunk ötleteket.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kezdd a napot egy erős kávéval a Tizen1-ben!

1/20

8200 Veszprém, Kossuth Lajos utca 6.

Címkék

Az evangélikus templom szomszédságában, a város központjában található zsebkendőnyi kávézó belső tere csupán 5 négyzetméter, így kávézni a kis teraszon vagy sétálva lehet, de megéri magunkhoz venni itt a napindító koffeinadagot. A blend és a single origin kávék mellett a tej bio, a megszokott feketéken túl pedig ihatunk akár egy chai lattét is. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Reggelizz ráérősen!

2/20

8200 Veszprém

Az Európa Kulturális Fővárosa programév indulásával egymást érik a különféle programok a királynék városában, mégis érdemes időt szánni egy kiadós reggelire vagy brunchra. Ehhez kitűnő helyszín a Füge Fagyiudvar, ahol a korán érkezők öt-hatféle, a szokásos ízvariációkon túlmutató szendvicsből választhatnak, és mentes süteményeket is kóstolhatnak, jó időben pedig mesés fagyikat tesztelhetnek. Innen csak pár lépés a KUNSZT, ahol a reggeli után a helyi kötődésű dizájnerek munkái közül is válogathattok. 

A reggelizőhelyeket az Óváros téren találjátok.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Teszteld le a helyi pékségek kínálatát!

3/20

8200 Veszprém

A Derce Pékbisztróban napi 4-5-féle kenyér készül, a teljes kiőrlésűtől a fűszeres-hagymásig, zsírral készülő házi húzott rétest is nyújtanak, de találtok babkát és kakaós csigát is a kínálatukban. Kicsit korán kell kelni, ha biztosra akartok menni, mert gyorsan fogynak a polcról a finomságok, de megéri. Később kelőknek is van opció: a Makmoiselle családi pékségben nincs éjjeli műszak, így a kenyerek és a péksütemények a reggel derekára készülnek el. Természetesen kávé is van, és az Élő Bolygó gazdaság tejtermékeit is megtaláljátok náluk.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Vadássz termelői finomságokra!

4/20

8200 Veszprém, Rákóczi Ferenc utca 1.

Egy online piactér alapítói 2021 novembere óta hangulatos, a régi időket idéző kisboltba, a Pekedlibe hozzák el az általuk kiválasztott, főként helyi termelők portékáit. Tejtermékek, tojás, húsok, kovászos pékáru, kalács, krémek, fűszerek, szörpök, lekvárok, kézműves sörök, borok és sok minden más is vár a polcaikon, a fonott kosarakba szezonális zöldségek és gyümölcsök kerülnek. Az üzlet közösségi térként is működik, tágas hátsó helyiségében záróra után és a hétvégéken workshopokat, foglalkozásokat tartanak.

Fotó: Óváros Piac - Facebook

Piacozz!

5/20

8200 Veszprém, Óváros tér

Jó hangulat, baráti beszélgetések, közös reggelik és ebédek, tiszta, minőségi és hazai alapanyagok – ezekre számíthattok 2023-ban is az Óváros Piacon. A szervezők megújuló termelői kínálattal, kézműves termékekkel, tematikus programokkal várnak, hogy a vasárnapi bevásárlás igazi közösségi élmény legyen.

A január 22-i, évadnyitó piac helyszíne kivételesen a Fortuna udvar lesz (az Óváros téren előző éjszaka hatalmas bulit rendeznek DJ-kkel), ezt követően az első negyedévben február 5-én, 19-én és március 5-én kezdhetitek itt a vasárnapokat. 

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

Próbálj ki bivalyhúsból készült fogásokat!

6/20

8200 Veszprém, Kistó utca 27.

Címkék

A Bivstro úgy született, hogy Lukács Viktor séf és Ivácson Attila kistermelő – az Ivácson Kistermelői Gazdaság tulajdonosa  elhatározták, hogy felrakják a magyar gasztronómiai térképre a méltatlanul mellőzött alapanyagot, a bivalyhúst. Attila sajtműhelye Veszprém és Nemesvámos között található, és itt van a farm is, ahol egy állattartó család segítségével tartja a tejelő szarvasmarhákat és a bivalyokat is. Innen származik a Bivstróban felhasznált bivalyhús és a tejtermékek. Az étterem ikonikus fogása a bivalyburger, de a havonta változó étlapon nem csak bivalyos ételek vannak, hétközben pedig napi ebédmenüvel is készülnek

Az éttermet bemutató cikkünket itt olvashatjátok

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Nézd meg, hogyan készül a pizza a Veszprémiumban!

7/20

8200 Veszprém, Csermák lépcső 2.

Veszprém belvárosa felett, egy lépcsősor tetején trónol az apró kis pizzázó, amit Antal Szabolcs visz egy személyben, aki Spanyolországban, de nápolyiaktól tanulta meg a pizzasütés művészetét. Látványos enteriőr nincs, itt a lényeg maga a saját kovásszal készülő végtermék, aminek alakulását figyelemmel is kísérhetitek, a tésztagyúrástól a fatüzeléses kemencéjében való sütésig. A pizzát ne elvitelre kérjétek, a mester szerint frissen az igazi!

Itt írtunk a helyről.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Vacsorázz jazzre a Papírkutyában!

8/20

8200 Veszprém, Szabadság tér 9.

Kultúrbisztrónak is nevezhetjük, romkocsmának is, ahogy van itt étel-ital, koncert, pop-up kiállítás és egy olasz kisváros hangulatos sikátorához hasonlító hátsó udvar. Az Európa Kulturális Főváros programév egyik fontos helyszíne, rengeteg koncertre beülhettek, és közben kipróbálhatjátok a magyaros és a világ számos gasztronómiai kultúrája által ihletett fogásokat, amelyek közül a vegák és a vegánok is tudnak válogatni. 

A nyitó hétvégén, január 21-én és 22-én egy késői reggeli egy vagy korai ebéd idején is szólni fog az élő zene a bisztróban, itt találtok részleteket a koncertekről. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kóstolj borokat és hallgass ritka bakeliteket!

9/20

8200 Veszprém, Szabadság tér 2.

A Papírkutyával éppen szemben található Wine & Vinyl Bar & Store-ban válogatott bakelitlemezek és hazai, illetve nemzetközi borászatok tételeinek tökéletes szinergiája fogad. Lemezkedvelőknek is igazi kánaán a Wine & Vinyl, a polcokon sorakozó bakelitek közül bátran választhattok kedvencet, hiszen a hely lemezboltként is működik. A hangulat fesztelen és családias, olyan, mintha egy lemez- és borgyűjtő barát nappalijába térnétek be, aki szívesen áll be a lemezjátszó mögé is. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Koccints és napozz a Fricska teraszán!

10/20

8200 Veszprém, Miklós utca 10.

Címkék

veszprémi vár alatti Séd patak völgyében megbúvó, az idén 10 éves Fricska Veszprém meghatározó gasztro- és közösségi helye, egy rusztikus kőház és egy modern bisztró keveréke színesre hangolt belső térrel és egy tágas terasszal. Csevap, harcsafilé, rántott sertéskaraj, sokféle burger és tekintélyes BBQ-kínálat várja a betérőket. Szép időben a Séd patak mellett, babzsákokon, szalmabálákon lehet chillezni, koccintani, és még könyvet is kölcsönvehettek a közeli könyvcserekővitrinből


Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Sétálj végig a Séd mentén!

11/20

8200 Veszprém

A Sédet követve olyan híres épületek mellett visz az út, mint a régi kisvasút végállomása vagy a Szikla nevű katonai bunker, ami a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokságának központja. A viadukt alatt átsétálva, a Sintér-ároktól indul egy gyalogösvény enyhén felfelé, ami egy tektonikai törésben vezet végig, és a viadukt hídja alatt ér fel az Endrődi-lakótelepre. A viadukt hídja alatti alagútban – ez a Tethys-halagút – kavicsfogú álteknősöket ábrázoló falfestményekben gyönyörködhettek. Ha továbbsétáltok, a patakot követve eljuthattok a Margit-romokig. A Séd itt U alakban megkerüli a Benedek-hegyet, a kanyarulat után feltűnik a minikalandparknak is beillő Rézsűs játszótér. A következő fontos látnivaló a Szerelem-sziget (ami ma már nem sziget), és itt láthatjátok az Úrkúti malom épületét is.

Tipp: Ebben a cikkben öt veszprémi sétát ajánlunk. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kirándulj a Gulya-dombra!

12/20

8200 Veszprém, Veszprémvölgyi út

Gulya-dombi parkerdőben játszótér, kutyafuttató, futópálya, bográcshely, bicikli- és lovaglópálya is várja az erre kirándulókat. Sőt, egy 4800 méteres tanösvényt követve az egész erdőt felfedezhetik. Ha mindez nem lenne elég, a dombról csodálatos kilátás nyílik a városra: a 2016-ban újjáépített Gizella királyné-kilátóból 17,5 méteres magasságból csodálhatjuk meg a Benedek-hegyet, a várnegyedet, a völgyhidat és a Bakony hegyeit.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Nézd meg a Veszprémi Állatkertet!

13/20

8200 Veszprém, Kittenberger Kálmán utca 17.

A Veszprémi Állatkert – Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark meglátogatása esetén egész napos programra érdemes készülni, főleg, ha gyerekekkel érkeztek. Nemcsak a helyszín méretei miatt – az állatkert hatalmas területen helyezkedik el a Fejes-völgytől a Gulya-dombig –, a látnivalók, az újdonságok, a játszóterek is hosszabb időtöltésre csábítanak. A felső, gulya-dombi részen található az Afrika-szavanna kifutó, ahol zebrákat, zsiráfokat, impalákat és szélesszájú orrszarvúkat láthattok, van Állatsimogató, Erdei mesterségek tanösvény, és az Afrika tematikájú játszótérre is érdemes minimum 1 órát szánni.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Nézz le a Benedek-hegyről!

14/20

8200 Veszprém

A veszprémi Benedek-hegy egy platós magaslat a város szívében. Kövei száz millió év emlékét őrzik, bizonyos források szerint a hegy egy erődnek, más történetek szerint temetkezési helynek adott otthont. Az Öngyilkosok sziklája veszélyes kiszögellés a mindig szeles hegytető peremén, sokan ugrottak le innen a szakadékba. Talán ez volt az oka, hogy az 1940-es években egy kálvária építését kezdték meg itt, amit azonban soha nem fejeztek be, mert az óvóhelyek kiépítésére kellett a pénz. A hegy dolomitsziklájával ugyanis a bombák sem bírtak, gyomrába pedig egy 200 férőhelyes óvóhelyet fúrtak 1944-ben. A Benedek-hegy gyomrában kialakított óvóhelyet a Túrajó vezetett sétáján jártuk be.


Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Lépcsőzz!

15/20

8200 Veszprém

Veszprémben úgy is komoly szintkülönbségeket küzdhettek le és gyűjthetitek a kilométereket, hogy el sem hagyjátok a város határát. Veszprém belvárosi sétáinak elengedhetetlen részei a lépcsők és a szűk sikátorok, amelyek magaslatokra, panorámás utcákba, árkádokba vezetnek. A leghíresebb közülük az Ostrom lépcső, de a vádlik edzésére tökéletesen alkalmas a Sörház, a Márkus, a Francsics és a Giricses lépcső is.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ismerd meg a Rab Mária tanösvényt!

16/20

8200 Veszprém, Észak-keleti útgyűrű 18.

Rab Mária tanösvény a város pereméről, a Lidl parkolójából indul, és az erdőn vezet át a Kádárta nevű, Veszprémhez tartozó faluba. Az útvonal névadója a legenda szerint egy ártatlanul életfogytiglanra ítélt, Mária nevű nő, aki Veszprémben raboskodott. Rendszeresen fohászkodott az akkor még csörgedező (mára kiapadt) közeli forrásnál az égiekhez, főleg Szűz Máriához, és a történet szerint imái meghallgatásra találtak. Kiderült, hogy ártatlan, és amikor újra szabad lett, kegytárgyat helyezett el a forrásnál. A 12 állomásos tanösvény a kádártai erdőkön át vezet.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fedezd fel a környékbeli kilátókat!

17/20

8200 Veszprém, Veszprémvölgyi u.

Ha a Gulya-dombi kilátó már megvolt, következhet a város másik végén található, Árpád vezér egyik fiáról, Jutas vitézről elnevezett, különleges formájú, több mint 6 méter magas kilátó. Alaprajzával, a Fibonacci-spirállal az építmény a természet és a matematika közös törvényszerűsége előtt tiszteleg, és bár nem túl magas, de szép kilátást biztosít a Bakony magaslataira és a várra. Az eplényi Ámos-hegyi kilátó is megér egy hosszabb kirándulást, a 77-es úton, Nagyvázsony mellett található egykori szovjet szemletorony pedig nem elsősorban a panoráma, hanem a történeti vonatkozásai miatt izgalmas.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Túrázz Eplényben!

18/20

8413 Eplény

Sílécre és snowboardra egyelőre nem pattanhattok (ez az időjárás függvényében bármikor változhat), de ettől függetlenül érdemes betervezni egy eplényi kirándulást. Az 525 méteres eplényi Ámos-hegy – és a hozzá tartozó pihenőerdő – területén két tanösvény is kígyózik, 3,6, illetve 4,2 kilométer hosszan. Az állomások információkat nyújtanak a táj földrajzáról, a jellemző növény- és állatfajokról, valamint az erdő-, a vad- és a vízgazdálkodásról. Ha felkapaszkodtok a kilátóba, jó időben a Bakony és a Balaton is látszik.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Tekerj le a Balatonra vagy Nagyvázsonyba!

19/20

8291 Nagyvázsony

Bringázásra alkalmas időben számtalan lehetőség áll előttetek: áttekerhettek a közeli Kádártára (4,4 km) vagy legurulhattok Balatonalmádiba, szó szerint, hiszen a 15 km-es szakaszon szinte végig lejt az útvonal. Aki komolyabb túrára indulna, eltekerhet Felsőörsön át Alsóörsre, vagy a Nagyvázsonyba vezető, izzasztó hullámvasútra is vállalkozhat (itt írtunk az ezen útvonalon szerzett tapasztalatainkról). Amivel minden útvonalon számolni kell, az az erős szél: ezen a vidéken szinte soha nincs szélcsend.

Tipp: Aki bevállalja a VeszprémNagyvázsony bringatúrát, felfrissülhet egy zuhannyal vagy egy lábfürdővel a vöröstói Szeszélyes Nyár bisztróban.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Kirándulj a bakonyi „Gyilkos-tónál”!

20/20

8564 Ugod

Ha teljesen ki akartok szakadni a városból, akkor a hasonlóságok miatt az erdélyi nagy testvére miatt a bakonyi Gyilkos-tó néven emlegetett Hubertlak környékére is érdemes legalább egy félnapos kirándulást szánni. A Bakonybél és Pápa közötti úton, az Odvaskői pihenőtől kb. 3 km-re található tó nevével ellentétben cseppet sem félelmetes, az erdő mélyén megbúvó rész tökéletes a merengősebb, bámészkodós hangulathoz. Ha már itt jártok, és maradt még idő és energia, érdemes felmászni az ordaskői barlanghoz vagy a tökéletes nyugalmat árasztó, bakonybéli Borostyánkő-kápolnához.

Tipp: Ebben a cikkben gyűjtöttünk össze a bakonyi úti célokat.

Hasonló tartalmak

Admin mode