aktív

szerkesztés

10 hely, amit nem érdemes kihagyni Zamárdiban

Szerzők

  • We Love Balaton

2023. 08. 22. 11:25

Zamárdiról a legtöbbször a fesztiválok és a hosszú, panorámás szabadstrandok jutnak az eszünkbe, pedig a déli parti település ennél sokkal több. Kilátó, tengerparti hangulatú strandbisztró, izgalmas gasztrohelyek, a környéken pedig nyugodt kirándulóhelyek várnak, ha hajlandóak vagyunk eltávolodni egy kicsit a parttól. 10 kihagyhatatlan helyet ajánlunk Zamárdi megismeréséhez, amelyeket a Strand Fesztivál közben vagy után is érdemes felfedezni.

10 éves a We Love Balaton!

Mérföldkőhöz ért online magazinunk, a We Love Balaton, mely idén 10 éves. Ebben az időszakban több különböző témájú, 10 elemes toplistát írunk nektek. A jubilálás kapcsán Analógia című kiállítássorozatunkkal is találkozhattatok, melyről itt olvashattok bővebben.


Fotó: Mudra László - We Love Balaton

Tiki Beach Bisztró

1/10

8621 Zamárdi, Margó Ede sétány

Több Infó

Címkék

Orbán-Juhász Zsuzsa és férje álmodott egy merészet, és megpróbált hawaii életérzést csempészni a Balaton déli partjára, a Zamárdi Nagystrandra. Bohém, laza hely lett a végeredmény, ahol egészséges, gyerekbarát és máshol nem kapható fogásokat, galuskát, ricottás-tokhalfilés töklasagnét, burgereket, tarhonyapudingot és izgalmas leveseket kínálnak a megszokott strandételek helyett. És ha már a leveseknél tartunk: kovászosuborka-levesük megnyerte a 2019-es Év Strandétele versenyt is, malacfülsalátájuk pedig 2022-ben a legjobb bisztróétel kategóriában hozta el az első díjat a megmérettetésen.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Zamárdi Kertmozi

2/10

8621 Zamárdi, Kossuth Lajos utca 14.

Több Infó

Címkék

Az utolsó meleg estéket egy kertmoziban is eltölthetitek. Májusban új fejezet kezdődött a négyszáz férőhelyes, 5.1-es hangrendszerrel felszerelt zamárdi mozi életében: nemcsak filmvetítési helyszínként, hanem szabadtéri színpadként is működik, színházi és gyerekeknek szóló előadások, komoly- és könnyűzenei koncertek is szerepelnek a műsorban, érkeztek stand-up-előadók, és improvizációs/szituációs színházi játékokra is beülhettek a nézők. A mozit felújították, öltözőt alakítottak ki a fellépőknek, és épült egy büfé is.

A kertmozi augusztus 28-ig tart nyitva az idén. További információt a mozi Facebook-oldalán találtok.

Fotó: Pirovich Gergely

ZAM! Zamárdi

3/10

8621 Zamárdi, Szabadstrand

Több Infó

Zamárdi gasztro-kulturális központjában egy pazar reggelivel és egy finom péksütivel indulhat a nap, majd betérhettek egy könnyed ebédre, vacsorára, vagy nézhetitek a naplementét a koktélbárból. A felső szinten a konyha nápolyi stílusú pizzátburgereket, sült tarját, sült kolbászt kínál, koccintani lounge-hangulatú teraszon lehet, ami koncerteknek és irodalmi programoknak is helyet ad, illetve kiállításokat is láthattok a központban.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Zamárdi Kalandpark

4/10

8621 Zamárdi, Siófoki út

Több Infó

Címkék

A Zamárdi Kalandpark egy csodálatos környezetben fekvő élménylétesítmény, ahol csúszó- és kalandpályákon, vizes játékokban pörögve próbálhatjátok ki magatokat. A lehetőségeket három színnel jelölik: a fehér pályák kifejezetten gyerekeknek készültek (130 cm magasságig), a sárga pályák 130 és 150 cm magasság között vehetők igénybe, a piros pályák pedig a legnagyobbaknak és a felnőtteknek szólnak (150 cm felettieknek), közöttük igazán izzasztó is akad. Az összesen 18 kalandpályának és a számos más programnak köszönhetően ez az egyik legváltozatosabb családbarát élmény a Balaton déli partján.

Fotó: Tölgyfa Étterem & Pub

Tölgyfa Étterem & Pub

5/10

8621 Zamárdi, Zöldfa utca 3.

Több Infó

Címkék

Ha az ősztől tavaszig nyitva tartó Balcsi Falatozó bezár, megnyílik a part közelében a Tölgyfa Étterem & Pub, melyet szintén Koncz Péter és párja, Végh Barbara, valamint csapatuk üzemeltet a nyári szezonban. A két vendéglátóhely kínálatában sem ugyanaz, mindkettőnek saját „személyisége” van. A Tölgyfában a fish & chips az egyik legnépszerűbb fogás, aki pedig kiadósabb, magyarosabb fogást keres, marhapörköltet is kérhet. A steakrajongók és vegetáriánusok egyaránt megtalálhatják a kedvenceiket, és remek reggeliket is kaphattok itt.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Balaton

Kőhegyi kilátó

6/10

8621 Zamárdi, Kőhegy, Kilátó dűlő

Több Infó

Címkék

A Kőhegyi kilátó Zamárdi felett magasodik egy kb. 220 méteres, présházakkal tarkított dombon, nem is kell nyaktörő túra hozzá, hogy elérjétek a szép, fehérre meszelt tornyocskát, amire egy téglás lépcsősoron lehet felmászni. A 2000-ben felavatott kilátóból kiválóan rálátni a Tihanyi-félszigetre és -szorosra, meg persze attól jobbra-balra a tóra. Útban a kilátó felé érdemes megállni a Szamárkőnél: a fura nyomokat tartalmazó köveknél a monda szerint megfordult a gyermek Jézus Szűz Máriával és Szent Józseffel szamárháton. A misztikus sziklatömbön sokak szerint egy gyerek és egy szamár lábnyoma látható.
 
A kilátó megközelítése egyszerű, a Kilátó dűlőt kell célba venni. A vasútállomástól gyalog 30 perc alatt el is juthattok idáig.

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

Pizza Pazza

7/10

8621 Zamárdi, Bácskai utcai szabadstrand

Több Infó

Címkék

A Pizza Pazza Zamárdi szabadstrandján vár fatüzelésű kemencében sült rusztikus pizzákkalolasz tésztákkalklasszikusokkalázsiai és vegán ételekkel. Part menti elhelyezkedésétől függetlenül a vendéglátóhely minden szokásos beidegződést és sztereotípiát felülír, a tulajdonosok minőségi fogásokkal várnak, és nem zárnak be, ha kicsit hidegebbre fordul az idő. Itt egy család vagy egy baráti társaság minden tagja jól tud lakni, akár a tányérról lelógó húsok, akár az olasz tészták, az ázsiai ízek, a tengeri herkentyűk vagy a vegán táplálkozás híve.


Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Balaton szíve szobor

8/10

8621 Zamárdi, Margó Ede sétány 14.

Több Infó

Címkék

Bár eredetileg nem a szerelmet jelképezi, a 2012-ben pálkövei vörös homokkőből emelt Balaton szíve szobor az egyik legromantikusabb helyszín a tónál. A háttérben a Tihanyi-félsziget dombjai és a tihanyi bencés apátság látszanak, de beláthatjuk innen a tó keleti medencéjét is. A szobor egyébként a Balatoni Játszadalom nevű hagyományőrző rendezvényre utal, amelynek során a sok száz résztvevő a vízben, kézfogással alakít ki egy fentről jól látható, hatalmas szívet a tó vizében.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Halas Karcsi büféje

9/10

8621 Zamárdi, Mókus utca 1/A

Több Infó

Címkék

A névadó Halas Karcsi, alias Csibrák Károly három évtizedig sütötte halait Zamárdiban. A tavaly februárban elhunyt legendás halsütő örökségét fia és menye viszi tovább. A hagyományosan pünkösd környékén nyitó retró műintézmény csak frissen sütött vagy főzött busával, keszeggel és fogassal látja vendégül a betérőket. A hely specialitása egészben sült kősüllő és a rántott haltej, de a halon túl is létezik világ, így cigánypecsenye, rántott karaj és palacsinta is szerepel az étlapon. Nem meglepő, hogy a legjobb halasok között emlegetett kifőzdében fél óránál is többet kell várni egy hekkre, de a várakozási idő elüthető fröccsözéssel-sörözéssel is.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Töreki tavak tanösvény

10/10

8600 Siófok, Töreki utca

Több Infó

A kirándulóhely nem Zamárdi területén található, de nagyon közel esik hozzá, és nem maradhatott ki az összeállításunkból. A Balatonba folyó Cinege-patak völgye ideális terep ahhoz, hogy egy túrával pihenjétek ki egy fesztivál nyüzsgését. A patak és az általa táplált tíz mesterséges tó alkotta terület a kilencvenes évek óta védett, rajta mintegy kilenc kilométer hosszú tanösvény vezet végig, ami a vizes élőhelyek, rétek és erdők élővilágát mutatja be. Egy madármegfigyelő torony is vár az út végén, ide nem lépcsők, hanem létrák vezetnek fel.

A tanösvény első állomását a 7-es főút Siófok és Balatonszéplak közötti szakaszán, a 116-os kilométerkőnél, Töreki felé fordulva érhetitek el. A tanösvényről itt írtunk részletesen.


Hasonló tartalmak

Admin mode