aktív

szerkesztés

Arany, barna, vörös, zöld – 8 hely, ahol az ősz minden színét kiélvezhetjük

Szerzők

  • Molnár Zoltán

2019. 10. 17. 20:37

Ámulatba ejtő a balatoni színpompa ősszel, ezért összeszedtünk nyolc olyan helyszínt, ahol a minden szépségét megfigyelhetjük.

Bő másfél hete elkezdődött nagyüzemben a levelek elszíneződése és a lombhullatás a Balatonnál. Hála a fákkal teli erdőknek, ligeteknek, parkoknak és fasoroknak, rendkívül látványos tud lenni, amikor az ősz különböző színeibe öltöznek a fák, az ember pedig szájtátva tud sétálni, bicajozni, autózni alattuk. Össze is szedtünk nyolc olyan erdőt és arborétumot, ahol ez a szájtátás annyira garantált, hogy még instagramozni is elfelejt a 21. századi ember.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Badacsony

1/8

8261 Badacsonytomaj, Badacsony

Több Infó

Nem kell messzire menni a másik gyönyörű helyszínért, ahol a panoráma még nagyobbat lök az élményen. A Badacsony fennsíkján méretes, zegzugos erdő terpeszkedik, ha a tolkieni hasonlatot keresnénk, azt mondanánk, hogy olyan, mint a Magányos Hegy, csak sárkány nélkül. A cserek, gyertyánok és tölgyek alkotta badacsonytetői farengeteg szép színes lombhullatást kínál annak, aki megmássza a meredek, csúcsra vezető lépcsőket.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Folly Arborétum és Borászat

2/8

8257 Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.

Több Infó

Follyék meseszerű, szépen karbantartott paradicsomkertje Badacsonyörs tetején trónol. Különféle típusú fák találhatók az arborétumban, így mindegyik máskor dobja le a leveleit, máshogy színezik őket a biokémiai folyamatok. A Follyba azért is érdemes ősszel ellátogatni, mert sűrűn szerveznek - a gyerekeknek is maradandó élményt jelentő - programokat. Addig a felnőttek ámulhatnak színekben és a kilátásban.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Szent György-hegy

3/8

8300 Raposka, Szent György-hegy

Több Infó

Ki kell emelnünk a másik fontos tanúhegyet a környéken, aminek a bazaltformációi talán még látványosabbak, mint ismert testvérénél. A sárkányölő szentről elnevezett hegy tetején ugyan nagyobb tisztások is akadnak, de azért erdő uralja a nagy részét. Az őshonos fajok helyett a fehér akác az uralkodó, de nyomokban tölgyet, kőrist és feketefenyőt is tartalmaz a hegy, így itt-ott színesebb az ősz. A panorámát meg itt is felesleges részletezni: lenyűgöző.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Lóczy-gejzír tanösvény

4/8

8237 Tihany-Sajkod, Apáti templomrom

Több Infó

A községet szinte minden irányból erdős gerincek veszik körül, amik változatos fafajtákkal változatos lombszíneket kínálnak. Akár a Csúcs-hegyet másszuk meg, akár a Gejzír-mezőn sétálunk, változatos levélvesztést figyelhetünk meg. Persze az örökzöld tűlevelű facsoportokat kerüljük el, ha színes lombokat akarunk látni (habár a fenyőillat kárpótol). Érdemes a Lóczy-gejzír tanösvényt választanunk, az végigvisz a legszebb erdőkön és a félszigeten.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Koloska-völgy

5/8

8230 Balatonfüred, Koloska-völgy

Több Infó

Ami Budapestnek Hűvösvölgy, az Balatonfürednek a Koloska-völgy. Csinos parkerdő, a mélyén forrástó és az abból csobogó patak, egy hangulatos csárda és egy gyerekcsalogató vadaspark. Ideális kirándulóhely annak, aki kimozdulna a városból, ráadásul a hatalmas Füredi-erdőben számolatlan ösvény várja a túrázókat. Az erdőt a tölgyesek uralják, de érdemes a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkra hallgatnunk, ami így fogalmaz: "Az Arács fölötti karsztbokorerdők kivételesen szépek és elsősorban az őszi lombszíneződéskor, amikor a cserszömörce (Cotinus coggygria) vérpirossá válik (...)"

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Zirci arborétum

6/8

8420 Zirc, Damjanich utca 19.

Több Infó

Kicsit eltávolodva a Balatontól ott terpeszkedik a hatalmas bakonyi erdőség, ahonnan sok-sok erdőt, hegyet, völgyet ajánlhatnánk. Azonban kiemelkedik listánk második mesterséges ligete, a Zirci arborétum, ami az apátság kezelésében van. Méretes tó körül találhatóak a mindenféle-fajta fák, amik a Follyhoz hasonlóan nem egyszerre dobják le különböző színű lombruházatuk.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Alman-tető

7/8

A csendes kis déli falucskából, a pincesoráról is ismert Szóládról lehet feltúrázni az Alman-tetőre. Ha esetleg nem is csengene ismerősen a név, el kell árulnunk, hogy ez Somogy megye legmagasabb hegye (földrajzilag-szakmailag inkább dombja) 316 méterrel. Egy geodéziai torony díszíti, de cikkünk szempontjából a lényeg, hogy remek gyertyános-tölgyes-bükkös facsoportokkal találkozhatunk, miközben ide túrázunk, így garantált a szép színes lombsátor.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fonyódi parkerdők

8/8

Ha Fonyódra ránagyítunk a Google Mapsen, elég mély közelítést kell alkalmaznunk, hogy erdőfoltokat lássunk. Pedig a két fontos kilátó, a Várhegyi és a Sipos-hegyi körül is rendezett parkerdőt lelünk, ami azért unikumnak számít egy városka közepén. Az erdők könnyen megközelíthetőek, listánkból ez igényli a legkevesebb erőfeszítést. Az egyikben erdei tornapálya is található, a másikban tiszteleghetünk Bélatelep alapítója, Szaplonczay Manó előtt, akit itt helyeztek örök nyugalomra, a lombjukat ráhullató fák alatt.

Hasonló tartalmak

Admin mode