látnivalók & kultúra

Az analóg korszak csodáitól a vitorlázó írókig - 5 kiállítás, amit még májusban látni kell

Szerzők

  • Chilembu Krisztina

2019. 05. 07. 14:32

A Balatonnál akkor sem lehet unatkozni, ha a tavasz úgy dönt, hogy néhány napra inkább az őszre hasonlít. Öt izgalmas kiállítást ajánlunk, ahol több mint száz éves analóg fényképezőgépeket, „bakonyi indián” relikviákat, Balatonnál nyaraló írókról készült fotókat láthatunk, belefolyhatunk két dizájner időntúli párbeszédébe, és balatoni festményekben gyönyörködhetünk.

Fotó: Kultura.balatonfured.hu

Balatoni nyár – Írófényképek az 1950-es, ’60-as, ’70-es években

1/5

Vaszary Villa

Több infó

Címkék

Nemes Nagy Ágnes és Ottlik Géza egy csónakban ülnek, Pilinszky János a Rege cukrászda teraszán mereng, Juhász Ferenc vízbe ugrik, Borsos Miklós a fején egy lábossal produkálja magát, Kassák Lajos pedig egy sáros lapátot tart a kezében. Németh László unokáival sajkodi házukban, Nagy László a csónakjában, Illyés a nyaralója udvarán pózol. A Vaszary Galéria legújabb kiállítása a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeum fotógyűjteményét mutatja be, Balatoni nyár – Írófényképek az 1950-es, ’60-as, ’70-es években címmel.

A fotók egyik gyakori helyszíne Lipták Gábor füredi háza, ahol a második világháború utáni teljes művésznemzedék nyaralt. A házigazda Rolleiflex-ével huszonhárom albumnyi fotót készített 1946 és 1972 között. A másik színtér az 1953-ban nyílt szigligeti alkotóház és annak környezete, itt főleg ismeretlen szerzők amatőr felvételeit láthatjuk. Rengeteg kép készült az írók tihanyi, füredi, sajkodi és balatongyöröki nyaralóiban, kertjeiben, és persze a Balatonon, a híres Addio III. nevű vitorláshajón, amelynek fedélzetén a művészvilág krémje megfordult.

A Balatonnál nyaraló és élő írókat megörökítő korabeli fényképek július 14-ig tekinthetők meg a balatonfüredi Vaszary Galériában.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ki látott engem? – Lesznai Anna és Zoób Kati találkozása

2/5

Vaszary Villa

Több infó

Címkék

A balatonfüredi Vaszary Galéria „Ki látott engem?” című kiállításán egy 20. századi költőnő-iparművésznő és egy kortárs divattervező találkozik az idő dimenzióját kiiktatva, különleges párbeszédet folytatva. Lesznai Anna (1885-1966) és Zoób Kati művészi randevújából olyan kiállítás született, ami beszippant és napokra elvarázsol. Nekünk úgy tűnik, a kérdező inkább a rangidős Lesznai Anna, Zoób Kati pedig Lesznai a szecesszió és népművészet által ihletett motívumaira és világára ad választ kollekciójával, szövegtöredékekkel díszített ruháival.

Lesznai Anna kivételesen sokoldalú művész volt: iparművész, költő, író, tiszteletbeli tagja a Nyolcak társaságának. Balázs Béla jellemzése szerint: „virágokat és gyümölcsöket szóró misztikus vulkán volt”. A kiállítás május 26-ig látható.

Fotó: Bakonyihirek.hu

Mitakuye oyasin – Minden a rokonom

3/5

8427 Bakonybél, Fő utca 15.

Több infó

Címkék

1961-ben Cseh Tamás és három barátja Karl May és Cooper regényeinek hatására „indiánként” táboroztak Bakonybél környékén. A spontán ötletből egy ma is több száz fős bakonyi indiánközösség nőtt ki, akik eleinte a hatvanas évek Magyarországának nyomasztó légköre elől menekültek egy olyan világba, ahol a síksági indiánok értékrendje volt az irányadó. A csoportra az állambiztonság is felfigyelt, és még egy ügynök is beépült a bakonyi indiánok közé, hogy kiderítse, az indián jelmezek és rituálék álcája alatt rendszerellenes összeesküvést szítanak-e Cseh Tamásék.

A hagyományoknak nem vetett véget a zenész 2009-es halála, ma is több száz „indián” táborozik időnként Bakonybél mellett. Róluk és a törzsek harci játékáról szól a bakonybéli Szabadtéri Néprajzi Múzeum és Tájház Mitakuye oyasin – Minden a rokonom című megújult kiállítása, ahol november 3-ig a közösség által használt eszközöket és ruhákat is láthatjuk.

Fotó: Facebook.com/festeticskastelyhivatalos

Évszázados fotográfia – Az analóg korszak csodái

4/5

Festetics-kastély

Több infó

Címkék

Rigó Lajos (1939-2013) néhai balatongyöröki gyűjtő több száz darabból álló fényképezőgép-kollekciója az analóg fényképezés történetének gazdag lenyomata. A gépek egykori tulajdonosánál egy elromlott fényképezőgép megjavításával kezdődött a gyűjtőszenvedély. Eleinte újsághirdetések alapján és a bolhapiacokról bővítette a gyűjteményét, később az interneten vásárolt működőképes és javítandó gépeket, alkatrészeket.

A kiállítás - amelynek ötlete a gyűjtő családjától származik - több száz darabból áll, köztük egyedi, sorozatszámos fotótörténeti különlegességet is tartalmaz az 1900-as évektől az analóg fényképezőgépek utolsó generációjáig. A vitrinekben többek között Cmena, Zorkij, FED, Yashica, Zenit, Yoigtländer és Pentax gépeket csodálhatunk meg, és persze régi Nikon és Praktica modelleket is láthatunk, a gyűjtemény legrégebbi darabja pedig egy 1880-ban készült Lumiere kamera.

A tárlatnak a keszthelyi Festetics-kastély márványterme ad otthont, december 31-ig. A Helikon kastélyba váltott belépő ide nem érvényes, külön kell venni a 600 Ft-os jegyet.

Fotó: Veszelilajos.hu

Veszeli Lajos - A Balaton misztériuma

5/5

„Amikor először pillantottam meg a Balaton sima víztükrét és először üldögéltem merengve az ezüsthíd fényénél, nem gondoltam, hogy valaha rab leszek, az lettem, a Balaton, a tó rabja. Rabul ejtett az a misztérium, amely évszázadok óta lebeg a tó körül, behatol a lélek legféltettebb zugába, leköti gondolataimat, hatósugara felperzseli mindennapjaimat” – írta kiállításáról Veszeli Lajos a balatonalmádi festő.

A művész 1945-ben született, a Szombathelyi Tanárképző Főiskola rajz szakán diplomázott. A Veszprémi Napló rajzolóművésze és képzőművészeti szerkesztője volt, és egyben az Új Balaton irodalmi és művészeti folyóirat felelős- és művészeti szerkesztője. A külföldi kiállítótereket is megjárt, a Balaton misztériuma című kiállításon a tó ezer arcát megörökítő akvarelleket, olajfestményeket és síkplasztikákat is megtekinthetünk

A május 10-én nyíló és október 3-ig látogatható tárlat helyszíne a badacsonyi Egry József Emlékmúzeum.

Hasonló tartalmak