látnivalók & kultúra

Az óvóhelytől a fényűző villákig – 5 érdekes balatoni sétatúra

Szerzők

  • Chilembu Krisztina

2019. 08. 13. 18:40

Egy balatoni város történetét nemcsak a múzeumokból lehet megismerni. Mesélnek az épületek, az emléktáblák és néha még a geológiai képződmények is, és rengeteg sztori maradt fent az egykori polgárok, családok életéről. Kedvenc városi sétáinkat gyűjtöttük össze, amelyekben krimibe illő bűnügyek, pezsgőző versenylovak is szerepelnek, az Anna-bálon a megbotránkozó angol úrral egyetemben.

Helikoni séták: A Festeticsek és Keszthely – fényben és árnyékban, Keszthely

Fotó: Kripolszky Csongor - We Love Balaton

A Helikon-sétákon pontosabb képet kaphatunk arról, hogy kik voltak igazából a Festeticsek, és milyen volt az élet 150-200 évvel ezelőtt Keszthelyen. A séták évről évre változó tematikáját Iski Szilvia, a Helikon Kastély történész-muzeológusa állítja össze, és ő is vezeti azokat, korhű öltözékben. A Festeticsek és Keszthely – fényben és árnyékban című sétán azokból az eseményekből és történetekből kapunk egy csokrot, melyek a Keszthelyt felvirágoztató főnemesi család idején estek meg, a 19. és a 20. században. Például szó esik II. Festetics Tasziló mesés gazdagságáról is: díjnyertes versenylovait a nagy győzelmek után pezsgővel itatta vödörből. A város történetének sötét fejezeteit bemutató „Egy csendes fürdőváros bűnös titkai – Keszthely fekete krónikája” című séta helyszíneit a korabeli bűnügyi hírek alapján választotta ki a túra vezetője. (A harmadik séta pedig a 19-20. századi közlekedési hírekből merít).

Szombatonként a kastélypark déli kapujától indulnak a séták 16 órakor (Kastély utca 1.), vasárnaponként pedig az Amazon Ház Látogatóközponttól (Kastély utca 11.), szeptember 15-ig. Csoportok kérhetnek külön időpontot itt

Mennyibe kerül? 
1800 Ft, 26 év alattiaknak és 62 éven felülieknek 900 Ft. 

Jelentkezés: 
Nem kell előre jelentkezni, a jegyeket a kastély jegypénztárában kell megvenni (érdemes kicsit előbb érkezni emiatt).

Veszprém Geopolisz, Veszprémi Benedek-hegy

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

A veszprémi Benedek-hegy kövei száz millió év emlékét őrzik, dolomitsziklájával a bombák sem bírtak, gyomrába pedig egy 200 férőhelyes óvóhelyet fúrtak 1944-ben. Raffai Csilla, a Túrajó városi séták ötletgazdája és a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének adjunktusa vezetésével jártuk be a hegybe vájt folyosókat, de előbb a város geológiai múltjából is kaptunk ízelítőt. Megtudjuk, hogyan került ide az ammoniteszes mészkő, és azt is, hogy mennyire volt biztonságos a Benedek-hegy alagútrendszere a bombázások idején.

A sétára legközelebb augusztus 25-én kerül sor újra. Érdemes figyelni a Túrajó Facebook-oldalán az eseményeket, hiszen a honlap szerint bejárható velük az egykori Veszprémi Vidámpark területe és az úttörővasút alagútja, a Pannon egyetem légópincéje és szervizalagútja, de a szomszédos Hajmáskér, a Monarchia és Közép-Európa legnagyobb katonavárosának lezárt épületei is.

Mennyibe kerül?

2500,-Ft, gyermeknek 6 éves korig ingyenes, 7-14 éves kor 1500,-Ft (a helyszínen készpénzben vagy kártyával fizetendő).

Jelentkezés:
Az info@turajo.hu e-mail címen vagy a honlapjukon keresztül.

A csend hangjai, Tihanyi Apátság

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A Tihanyi Apátság nappal nem látható tereit és a nagyközönség elől elzárt részeit járhatjuk be Barkó Ágoston atya bencés szerzetes, pap és történelemtanár vezetésével, a Hosszúlépés. Járunk? szervezésében. Bár nagyon sok érdekességet tartogat, ez a séta nem a rengeteg információról szól, hanem a csendről, hiszen akkor kezdődik, amikor a zsúfolt sétányok kiürülnek és a több mint ezeréves apátság bezárja kapuit. A Hajnal fényei című, kora reggeli sétán a bencés szerzetesek legzártabb tereibe, 1000 éves közösségük élő mindennapjaiba nyerhetünk betekintést, és az atyák Balatonra néző fűszerkertjéből csodálhatjuk a napfelkeltét. A túra végén a szerzetesek kinyitják az Apátsági Rege Cukrászdát, ahol a szerzetesek által készített termékeket és italokat kapunk.

A túrák időpontjáról a  Hosszúlépés. Járunk? honlapján található információ.

Mennyibe kerül:
A Csend hangai - 5890 Ft, A hajnal fényei – 12900 Ft.

Jelentkezés:
A Hosszúlépés. Járunk? honlapján.

Reformkori séták, Balatonfüred

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Balatonfüreden szinte minden épülethez tartozik egy történet, minden sarkon történt valami izgalmas az elmúlt néhány évszázadban – legalábbis a reformkori városrészben. Mi is végigjártuk a Fülöp Júlia (Balaton Guide) által vezetett sétát, ahol nemcsak a híres színésznőről, Blaha Lujzáról vagy Jókai Mórról hallhattunk anekdotákat, hanem a legelsőnek mondott, 1825-ös Anna-bálról és a hozzá fűződő hagyományokról is. Az Anna Grand Hotel termeit is megnéztük, és az is kiderült, kinek a tiszteletére tartották az első bált, miért nem pont teliholdkor rendezik, és az is, hogy miért találta felháborítóan erkölcstelennek a bálozást a Magyarországon élő angol utazó, John Paget János. A séta érinti a Posta házat, a Horváth-házat, a Füredi Panteont a Kossuth forrást is.

Reformkori sétára legközelebb augusztus 18-án és 25-én indulhatunk, de a séták Facebook-oldalán még sok izgalmas programot találunk. Lesz divattörténeti séta és a fürdővendégek hétköznapjait bemutató program is, A Kertnézőben című séta során pedig a város épített környezetének bemutatását pár rejtett füredi kert felfedezésével kapcsolja össze a szervező.

Mennyibe kerül?
2000 Ft. Jegyvétel a Vaszary Galéria jegypénztárában.

Jelentkezés:
A balaton.guide@gmail.com email címen vagy a + 36 30 72 77 162 telefonszámon, a séta előtti napon 12 óráig.

Régi villák nyomában, Balatonalmádi

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A sétán a villákon keresztül ismerhetjük meg a város és a híres villatulajdonosok történetét. Megtudjuk, mivel kúrálták magukat a gyógyulni kívánók, milyen bohém bálokat rendeztek Kiss Jancsi cigányprímás egyik balatonalmádi villájában, ahol egy angol grófnővel élt, és azt is, hogy mi minden volt már a Sári-villa, a város egyetlen szecessziós stílusú épülete.

A túra a városközpontban található almádi Tourinform iroda elől (Városház tér 4) indul péntekenként 18 órától (augusztus 16-án, 23-án és 30-án), és még azoknak sem lesz izomlázuk utána, akik amúgy nem szeretnek sétálni.

Mennyibe kerül?
Ingyenes.

Jelentkezés:
Nem szükséges.

Hasonló tartalmak