látnivalók & kultúra

Az út a fontos, nem a cél - A Balaton legszebb panorámaútjai II.

Szerzők

  • Molnár Zoltán

2018. 07. 20. 21:26

Szép dolog biciklizni, de ha az ember autóba pattan, akkor is varázslatos panorámautakon gördülhet végig a balatoni tájon. Íme 10 útvonal elragadó kilátással.

Lassan két éve lesz, hogy összeszedtük balatoni túráink, utazásaink, autózásaink minden emlékét és élményét, hogy abból egy tetszetős listát készíthessük a legszebb balatoni panorámautakról. A somogyi dombok és balaton-felvidéki hegyek közt kanyargó útszakaszok ugyanis sokszor lélegzetelállító kilátást biztosítanak, sokszor úgy, hogy még a sofőr figyelmét se vonják el a vezetéstől. Persze már akkor is megjegyeztük, és most is megtesszük: a Balatont a legjobban biciklivel, gyalogtúrázva vagy hajón lehet felfedezni, esetleg érdemes a tömegközlekedést használni. Mindenesetre most úgy döntöttünk, annak idején annyi szép út maradt ki, hogy megéri egy második listát is közzétenni.

Tapolca-Hegymagas-Szigliget út

Az elmúlt cikkben is említettük a 71-es főút tanúhegyek környéki szakaszát, amely főleg akkor látványos, ha Keszthely felől repeszt az ember. Innen több mellékút is nyílik, az egyik leggyönyörűbb a Hegymagason át Tapolca felé vezető út. Ha északnak megyünk, akkor a monumentális kialudt vulkán, a Szent György-hegy lesz előttünk, ha dél felé, akkor pedig a Badacsony és a szigligeti dombok, valamint maga a Balaton.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Lesencetomaj-Várvölgy-Zalaszántó út

Ha a sztúpát akarnánk megtekinteni egyszer, és kelet felől érkezünk, érdemes erre jönni. A Keszthelyi-hegység északi nyúlványait kerüli meg az út, szóval végig sok-sok erdőt láthatunk, és kormányforgatásból sincs hiány a sok takaros községet érintő útvonalon.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Káptalantóti-Köveskál út

Ha végeztünk a tóti piaccal és a bevásárolt portékával megrakott kocsit levezetnénk vissza a tópartra, érdemes Köveskál felé menni. A Káli-medence főutcája az út, amely a két falu közt tekereg, felfűzve magára a salföldi, kékkúti, mindszentkállai és szentbékkállai bekötőutakat. A káli tájat pedig ugye nem kell bemutatni?

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

77-es főút kapolcsi szakasza

Veszprémet Tapolcával és Sümeggel összekötő főútnak több csodás szakasza is van, mivel a Balaton-felvidék és a Bakony között tekereg. Az egyik legszebb a Kapolcs környéki szakasz, ahol erdős patakvölgyben lehet lecsorogni a kocsival Tapolcáig, és ámulni-bámulni ki a szélvédőn.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Balatonszőlős-Balatonfüred út

A kis felvidéki faluból egy kanyargós, erdőt-mezőt átszelő utacska visz le a Balaton egyik fővárosába. Itt megérthetjük, miért is lett nemzeti park a régióból, de az igazi slusszpoént már Füredre beérve kapjuk: a Balaton egyik legszebb elhelyezkedésű buszvégállomása terpeszkedik a hegytetőn, pazar tihanyi panorámával.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Vászoly-Balatonudvari út

Ha már utacskáztunk az előbb, a festővászonra passzoló Vászolyról a kéttornyos Udvariba egy olyan út visz le, ahol résen kell lennünk, ugyanis csak két pici autó fér el egymás mellett anélkül, hogy a padkára kelljen húzódni. Ellenben itt is hegy-völgy, erdő-mező váltakozik, a Laci Pince után kiérve pedig elképesztő balatoni panoráma tárul a szemünk elé.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

71-es főút, Balatonfűzfő-Balatonkenese

Az eddigi utak zömmel a tóparttól távolabbi kilátást használták ki, de a 71-esnek van egy olyan része, amely a part menti panorámára épít. Ugyan nem árt, ha itt kicsit magasabb építésű a kocsink, a vasúti töltés kitakar ezt-azt, de így is szenzációs, hogy belátni a tó keleti medencéjét, jó időben egészen Tihanyig.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fonyódi felső főutca

A déli parton elrejtettünk egy kakukktojást, egy településen belüli útszakaszt. A fonyódi József és Bartók Béla utcák alkották a partmenti út megépítése előtt a főutat, amely Pestről Kanizsára vitt. A múltat a gyönyörű villasor jelzi, de az út itt-ott fantasztikus látványt tartogat, még a vezetőknek is (főleg a focipályánál).

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Szárszói lehajtó

A déli part nagy előnye, hogy van egy sztrádája, így az M7-es segítségével gyorsan tudunk mozogni A pontból B-be. Ráadásul az ország legszebb autópálya-szakaszai fekszenek Somogyban, ilyen a Kőröshegyi-völgyhíd környéki pár kilométer is. Most mégis egy lehajtót emelnénk ki, ugyanis direkt az autópályától építettek egy utat, amely összeköti a 7-es főúttal és Balatonszárszóval. Amikor ezen lehajtunk az M7-esről, csodálatos balatoni panoráma tárul elénk: elől az északi part és a tó, jobbra-balra erdős somogyi dombgerincek, az orrunk előtt a sima aszfalt.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

+1: Keszthely fenyves allé

Kilométereken keresztül hasít bele a tájba az a feketefenyőkből álló 19. századi fasor, amely Keszthely egyik legszebb természeti látnivalója. A promenád azonban a nordic walkingosoknak inkább való, mint az autósoknak, azonban a közeli utakról, pl. a keszthelyi körgyűrűről vagy a Fenéki útról csodásan látható az allé. Ha esetleg egy magasabb építésű kocsink, egy SUV-unk vagy némi bátorságunk van, autóval is végigzötyöghetünk a fenyves által ölelt földúton.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Hasonló tartalmak