balaton

szerkesztés

Mesebeli falvak és fröccs a legszebb kilátással – Ezek voltak a legnépszerűbb cikkeink 2022-ben

Szerzők

  • We Love Balaton

2022. 12. 30. 11:44

Luxus kabinházak, eldugott, Balaton-felvidéki falvak, veszprémi sétaútvonalak és magányos templomromok egyaránt szerepelnek az idei legolvasottabb cikkeink között, de egy panorámás, tanúhegyek ölelésében található családi vendéglátóhelyet, egy olasz tésztázót és egy tanösvényt bemutató cikk is a legnépszerűbbek között landolt. Mutatjuk a kedvenceiteket!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

10. Kanyargós lépcsősor, ami egy egykori tenger mélyére visz

1/10

Úrkút

Vadregényes környezetben hatalmas sziklák őrzik a Bakony–Balaton Geopark geológiai és bányászattörténeti emlékét. Az Úrkúti őskarszt (vagy Csárda-hegyi őskarszt) már 1951 óta természetvédelmi terület, és valójában a terület több mint 100 millió évvel ezelőtti, tenger borította múltjáról mesél.  A bányaterületen 2005-ben alakítottak ki egy 1 km-es tanösvényt, amelyet végigjárva, a 20-25 méter mélységű árok falépcsőin leereszkedve ismerhetjük meg ezt a különleges geológiai képződményt.  


Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

9. Szálláshelyek a Balatonnál, ahová elvonulhatunk az év elején

2/10

Ha szívesen időztök nyáron a Balatonnál és a tó környékén, érdemes kipróbálni, milyen itt az élet az év legcsendesebb hónapjában. Rohanás helyett lelassulásra, bulik helyett hosszú beszélgetős estékre, nagy kirándulások helyett naplementébe hajló sétákra készüljetek, és arra, hogy a régió egy teljesen más arcát ismerhetitek meg. 10 szálláshelyet ajánlottunk ebben a cikkben a szőlőhegyi présháztól a négycsillagos szállodáig, ahonnan garantáltan feltöltődve vethetitek bele magatokat az új év kihívásaiba, akár családdal, akár gyerekek nélkül kapcsolódnátok ki.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

8. Magányos templomromok a pusztában

3/10

A török kori harcok és a mára már elnéptelenedett falvak emlékét több templomrom is őrzi a Balaton környékén, kevés olyan látható azonban, ahol a torony egy része is megmaradt. Ezek ma magányos, misztikus pusztatemplomok, amelyek tornyai látszólag a semmi közepén magasodnak az ég felé. Ideális célpontok akkor is, ha nyugodt kirándulóhelyet vagy varázslatos naplementéket kerestek.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

7. Megújult helyek az északi parton

4/10

Folyamatosan kutatjuk a legújabb balatoni helyeket, melyek között bőven akad olyan is, mely egy már meglévő hely valamilyen újítása, bővítése. Jártunk új séfekkel, de régóta működő éttermekben, kipróbáltunk borászatok és szálláshelyek bővülésének köszönhetően új vendéglátóhelyeket, de egy Káli-medencei farm legújabb fogásait is megkóstoltuk. Ebben a cikkben a nyár végéig megújult helyeket gyűjtöttük csokorba.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

6. Magyar tenger, olasz tészta

5/10

8253 Révfülöp, Halász utca

A rövid idő alatt szervírozható és könnyen, akár menet közben is elfogyasztható street food kategóriába ma már egyre többféle étel tartozik, de igazi, frissen, helyben készült olasz (és véletlenül sem olaszos) tésztát kevés helyen találunk, pláne a Balaton környékén. Erre a piaci résre talált rá Tüdős Klári és Moreno Contin, amikor belevágtak Révfülöpön a családi vállalkozásba. A Pastfood elnevezés is a koncepcióra utal, ami az olasz pasta, valamint a fast food és a street food kifejezések összeolvadása. A Semola pedig egy olasz liszt neve, amit az itt kapható tészták készítéséhez is használnak.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

5. Ahol legendák és szerelmek születtek

6/10

8145 Nádasdladány, Kastélypark 1.

Fejér és Veszprém megye határán, Balatonkenesétől autóval mindössze 20 percre bújik meg Nádasdladány. A kis településről elsőre nem is gondolnánk, hogy milyen izgalmas történeteket tartogat: sokáig csak egy romos kastély suttogott meséket a híres Nádasdy famíliáról, azonban 2021-re teljes rekonstrukción esett át az épület, és kívül-belül megújult a magyar történelem egyik meghatározó főnemesi családjának egykori otthona. A legendák kastélyában belestünk a századforduló és egy nemesi család mindennapjaiba.

Fotó: TreeHouses Kapolcs

4. Kockákba és sziklákba rejtett luxus

7/10

El tudnátok képzelni a balatoni kikapcsolódást egy dizájnos kis kabinházban, ahol madárcsicsergésre ébredtek, az esti borozgatáshoz pedig a csillagos ég adja a hátteret? Ahol privát wellnessrészlegetek van, és a helyi termelők finomságaiból összeállított reggeli az ajtóba érkezik? Készítettünk egy két részből álló cikksorozatot, amelyben olyan, kis alapterületű, különleges szálláshelyeket és kabinházakat mutattunk be, ahol természetközelben és teljes kényelemben lehet feltöltődni. Az első részt itt olvashatjátok, a másodikat pedig itt

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

3. A hely, ahol a fröccs mellé az összes tanúhegyet is megkapod

8/10

8286 Gyulakeszi, hrsz. 060/11.

Káptalantóti és Gyulakeszi között, a Csobánc tőszomszédságában van egy hely, ahonnan majdnem az összes tanúhegyet egyszerre lehet látni. Ez a Papillon, ahol a nyitás másnapján a liget árnyai alatt hűsölve bámultuk a hegyeket, miközben szendvicset ettünk, frissítőt kortyoltunk és azon gondolkoztunk, hogy van-e a Földön még egy ilyen szép vidék.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

2. Veszprémi séták rejtett látnivalókkal

9/10

Veszprémben úgy indulhatunk akár félnapos túrákra, hogy el sem kell hagynunk a város határait. Végigsétálhatunk az egész várost átszelő mesés utcák és középkori romok között tekergő Séd patak partján, magaslatokról és kilátókból csodálhatjuk a Bakony vonulatait, miközben lépten-nyomon a sok száz millió évvel ezelőtt itt hullámzott tenger lakóinak lenyomataival találkozunk – ezek mindegyike (szinte kivétel nélkül) gyerekekkel is jó program. Ebben a cikkben öt izgalmas, önállóan is bejárható veszprémi útvonalat ajánlottunk, melyek közül néhányhoz szuper kávézó- és étteremtippeket is adtunk.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

1. Eldugott, mesés Balaton-felvidéki falvak

10/10

A Balaton-felvidéki kis falvak mindegyike egy-egy külön világ, százféle hangulattal, saját történettel, izgalmas lakókkal, helyiekkel és „bebírókkal”, turistamágnes helyekkel és kevésbé ismert, csendes helyszínekkel. idei legolvasottabb cikkünkben öt olyan települést mutattunk be fotósaink segítségével, amelyekhez érdemes egy kitérőt tenni, és ahol még a nyári hónapokban is találtok egy kis nyugalmat.

Hasonló tartalmak

Admin mode