aktív

szerkesztés

Balatoni bakancslista – 21 dolog, amit tavasszal ki kell próbálnod

Szerzők

  • Michaletzky Luca

2017. 03. 18. 14:13

Előttünk a tavasz, itt az ideje, hogy felkerüljön néhány olyan balatoni program is a bakancslistánkra, amit ebben az évszakban a legjobb csinálni. Ilyenkor lehet jókat beszélgetni a vendéglátókkal, piacozni az ésszerűtlenül nagy tömeg nélkül, sőt, teljesen privát strandokat is találunk. Útra fel!

Tekerj (kisebb megállókkal) a Balaton körül!

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Gurulj végig biciklivel a Balaton északi partján, de ne siesd el a dolgot! Inkább szakíts rá időt és állj meg Zánkán a Neked Főztemben, Csopakon a Jásdi pincészet vinotékájában, Szemesen a Kistücsökben, Siófokon a Villa Grétában vagy éppen Füreden az új Morzsa Bisztróban. A nyári pörgés előtt ilyenkor még van időd beszélgetni a tulajdonosokkal, megismerni a hely történetét és izgalmas arcokkal találkozni.

Mászd meg az Auróra árbocát Balatonföldváron!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpontban elég sok jó dolgot lehet csinálni. Az egy dolog, hogy körülbelül 65 méter magasból szinte az egész Balatont belátni, de van van itt vitorlásszimulátor, szélgép, panorámafal mozgatható képernyőkkel, moziterem, sőt, még hajózási témájú játszótér is.

Feküdj ki a balatonakarattyai magaspartra és nézd a szörfösöket!

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

A balatonakarattyai magaspart egy természetes kilátó: varázslatos panoráma tárul a szemünk elé, beláthatjuk innen az egész keleti-medencét. Feküdjünk ki ide a langyos tavaszi napsütésben, piknikezzünk egyet, majd menjünk le a fűzfői öbölbe csodálni a windszörfösöket. A Magyar Szörf Akadémia április végétől minden hétvégén itt edz – ha nagyon bátrak vagyunk, mi is deszkára állhatunk és kipróbálhatjuk ezt a sportot.

Fedezd fel Veszprémet V-től M-ig!

A Balaton nem csak a tó 2 kilométeres körzetében létezik! Érdemes kicsit arrébb is felfedeznünk a dolgokat, például Veszprém városát, ahol rengeteg látnivaló és program vár minket. Nyissuk a napot egy újhullámos kávéval a Tizen1-ben, aztán szenteljünk az állatkertre vagy a várnegyed kulturális kínálatára pár órát, a Chianti mangalicakaraját pedig mozogjuk le a Fenyves tanösvényen vagy a Kálvin téri deszkaparkban.

Fald fel a káptalantóti piacot!

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Kecskesajt, langalló, antik óra vagy életvíz? A káptalantóti Liliomkert piac vasárnaponként tart nyitva és a környék termelői mellett csodabogarakban sincs hiány. Látogassuk meg, kóstoljunk végig mindent, aztán tankoljunk fel a kiváló minőségű házi ételekből! Ha ezeket az ízeket egyszer megérezzük, eszünkbe sem jut majd legközelebb a hipermarketek vákuumcsomagolt ételei felé venni az irányt.

Nézd meg a mandulafavirágzást!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A japánok áprilisban a cseresznyefák virágzását csodálják, mi a mandulafák hasonlóan gyönyörű jelenségének lehetünk tanúi például Alsóörsön, Csopakon, Tihanyban, a Káli-medencében, Balatonakaliban vagy Vonyarcvashegyen. Érdemes résen lenni, hiszen a mandulafák az időjárástól függően, de viszonylag korán elkezdik a szirmaikat bontogatni.

Járd be biciklivel a Káli-medencét!

Ébredő zöld, kabócák, kiváló borászatok és gasztrohelyek. Érdemes két keréken bejárni a Káli-medence számtalan útvonalai közül valamelyiket – mi tavaly nyáron javasoltunk hat útvonalat, amelyeket most is bátran ajánlunk.

Rendezz spontán közös üvöltést a barátaiddal az egyik tanúhegyen!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Üvöltözni nem szép dolog, de néha nagyon hasznos. A feszültségek levezetésére például kiváló eszköz, ha kiordítjuk magunkból dühünket, csalódottságunkat vagy a stresszt, de akkor is jó móka, ha éppen nem dúl ezekből egyik sem bennünk. Főleg, ha valamelyik tanúhegyet megmászva, barátaink társaságában üvöltözünk egy keveset. Ki fog derülni, hogy meglepő, mennyi energiával tölt fel a társadalmi etikett megszegése.

Mászd meg a Szent György-hegyet!

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Kiváló helyszín egy egész napos kirándulásra a Szent György-hegy: Kisapátiban tankoljunk fel friss kenyérből a Búzalelke Pékességben, útközben szerezzünk be egy üveg bort a Gilvesy, Szászi, a Nyári vagy a Bencze pincészetekből, majd a hegytetőre felérve a nemrég kiépített padoknál a csodás panorámával szemben eszegessünk, iszogassunk egyet. Itt sokkal kisebb a forgalom, mint például a Badacsonyban, van esély rá, hogy csak a miénk lesz a hegytető.

Élvezd az üres strandokat!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Egymást érik a leterített törölközők, épp a fejünk mellett pattan egy pöttyös labda, lángosszag van, gyerekek hancúroznak körülöttünk… Na, ez nincs a tavaszi strandokon! Ha szeretnénk kihasználni a kihalt és ingyenes Balaton partot, akkor irány a strand! Hivatalosan csak májusban nyitnak, így addig élvezhetjük a zavartalan békét, az üres stégeket és a csendet.

Pisztrángozz a tapolcai Malom-tónál!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ha kimaxoltuk a tavasbarlangot és a bolhapiacot, akkor sem fogunk unatkozni Tapolcán. Kóstoljuk meg a Pura Vida Dine kiemelkedő mediterrán konyháját vagy egy grillezett, pirított mandulás pisztrángot a Malom-tó partján, aztán ragadjunk magunkhoz pár gombóc fagyit és sétáljunk egyet ugyanitt, megbámulva az újra forgó malomkereket és az óriási méretű aranyhalakat. Este még egy filmre is beülhetünk a városi moziban.

Fedezd fel a Kis-Balatont!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Tavasszal felbolydul a természet, éled a Kis-Balaton is. Fedezzük fel a térség bámulatos madárvilágát, különleges növényeit – bár a lápos, mocsaras részek miatt ezt csak szervezett túrák keretében tehetjük meg, ilyenkor érdemes igazán belemerülni a természet csodáiba. Az idén 20 éves Balaton Felvidéki Nemzeti Part egyébként rengeteg jó programmal várja a tóhoz érkezőket, így ha épp nem a Kis-Balaton közelében vagyunk, akkor is biztosan találunk magunknak természetjáró programot.

Tanulj meg vitorlázni!

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Egy tavaszi kurzuson sajátítsd el az alapokat, majd kerülj be a J24 cadet képzőbe, hogy szeptemberben már akár egy Európa Bajnokságon is vitorlázhass. A J24 hajó, világszinten is az egyik legnépszerűbb teljesen egyforma hajókból álló osztály, amely itthon is nagy népszerűségnek örvend. Izgalmas, pörgős versenyeket rendeznek az egész szezonban, mancsaftként pedig hamar bele lehet tanulni a versenyzésbe is. Tavasszal indul a legénység képző, ezt követően bekerülhetsz egy legénység bázisba is, ahonnan hívhatnak a hajókra versenyezni.

Nézz napfelkeltét a zalaszántói sztúpánál!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A Béke Sztúpa Közép-Európa első buddhista szentélye. Kívülről letisztult hófehér épület, belül egzotikus, színes szentély fogadja a látogatókat. Érdemes egészen kora reggel elindulnunk, hogy a sztúpa mellől nézhessük végig a Nap virradását – ezt követően akár csatlakozhatunk a szerzetesekhez egy meditációra.

Járd végig a Káli-pincészeteket!

Járjuk végig a Köveskál-Szentbékkálla-Mindszentkálla-Kékkút négyszöget és lessünk be a kis pincészetekbe! Kóstoljunk ráérősen rizlingeket és rozékat, beszélgessünk a borászokkal.

Látogasd meg a Krisna-völgyet!

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

A déli parton, Somogyvámos határában igazán különleges helyre bukkanhatunk: a Krisna-völgyre.  Az itt élő, körülbelül 150 fős vallási közösség önellátó, ökofarmot és éttermet is működtetnek és rengeteg szép virágot gondoznak a 300 hektáros területen. Április 15-én például Tehénkihajtó ünnepet rendeznek zenével, friss fűvel borított legelővel és bocikkal.

Szurkolj az Ultrabalatonon!

Május 19-én rajtol a MOL Nagyon Balaton programsorozat első állomása, a XI. Ultrabalaton! Bár a nevezési idő már lejárt, érdemes nyomon követni ezt az emberfeletti megmérettetést, amelynek célja, hogy egyéniben vagy csapatban körbefussuk a tavat. Igen, az egészet, összesen 220 kilométert! Erre a távra csupán 32 óra áll a versenyzők rendelkezésére – elég jól jöhet a szurkolás.

Fedezd fel a bakonyi Gyilkos-tavat!

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Zircen nem csak az arborétum és az apátsági romok érnek meg egy tavaszi kirándulást, hanem a gyönyörű könyvtár is: a 65 ezer kötetből álló gyűjteményben olyan elképesztő ritkaságok is vannak, mint az 500 éves ősnyomtatványok. Ha már erre járunk, nézzünk át Bakonybélbe is, ami a leghíresebb magyar betyároknak szolgált rejtekhelyül és látogassuk meg a bakonyi Gyilkos-tónak is nevezett, kristálytiszta vízű Hubertlaki-tavat, és ha már ott vagyunk, a galaktikus kalandtúrát se hagyjuk ki a Csillagdában.

Koncertezz a veszprémi Expresszóban!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Supernem, Punnany Massif vagy Hiperkarma – csak pár példa a veszprémi Expresszóban megrendezésre kerülő tavaszi koncertek közül. Ne habozzunk balatoni kiruccanásunkat megkoronázni egy kiváló koncerttel, kulturális programmal Veszprém emblematikus szórakozóhelyén, az Expresszó klubban!

Járd be a Kishegyet!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

A déli part Badacsonya a Lellétől pár perc autózásra fekvő Kishegy, ahol végtelen nyugalom, csend, finom borok és ételek várnak minket. Elleszünk a csodás tájba bambulással is egész nap, de tovább fokozhatjuk az élvezeteket, ha ellátogatunk a Garamvári szőlőbirtokra, a Konyári pincészetbe vagy a Szent Donát kápolnába, gyomrunk korgását pedig a Majthényi présházban enyhítsük.

Próbáld ki a Nyitott Balaton programjait!

A Nyitott Balaton tavaszi akciósorozata április 28-án indul, és egészen május 14-ig tart. Kövesd az fb-oldalukon a megmozdulásaikat, izgalmas programokkal igyekeznek bebizonyítani, hogy a Balatonnál egész évben jó lenni.

Hasonló tartalmak

Admin mode