balaton

szerkesztés

Balatoni Bakancslista - 22 tipp, hogy mit csinálj tavasszal

Szerzők

  • Molnár Zoltán

2019. 03. 13. 12:18

Miután a tél januárban kitombolta magát, februárban bőven volt időnk felkészülni az idei tavaszra. Itt az ideje, hogy ébredjen a természet, újranyissanak az éttermek és elkezdődjön az egyik legszebb, ráadásul a nyári csúcsforgalomhoz képest sokkal nyugodtabb évszak a Balatonnál. Összeszedtünk 22 tippet, hogy segítsünk az ilyenkor állandó tavaszi dilemmák eldöntésében: na jó, de akkor hova menjünk?

1. Bakancsbarát helyen szállj meg!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A tavasz egyik legcsodásabb része, amikor a hidegre érzékeny ember is végre kiszabadulhat a melegedő természetbe. Ha túrázni adjuk a fejünket, érdemes olyan vendégházat választani, ami közel fekszik jó útvonalakhoz. Jó példa a Kéktúra, ami mentén több, minden igényt kielégítő szálláshely, vendégház, panzió található Keszthelytől a Káli-medencéig, de a déli parton is vannak különleges fogadók a Somogy belsejében túrázóknak.

2. Találd meg a legvirágosabb vendégházat!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ha már a szállásoknál tartunk, érdemes olyat találni, ahol ha kinézünk reggel az ablakon, rögtön érezzük: tavasz van. Ehhez pedig elhivatott kertészre van szükség a (vendég)háznál, aki odafigyel a zöldfelületekre és a virágszirmok dőlésszögére. Érdemes végigfutni a három részből álló balatoni vendégházas sorozatunkat, melynek fotói alapján nagyjából láthatjuk, mely helyeken mekkora hangsúlyt fektetnek arra, hogy Földi paradicsomban érezze magát a vendég.

3. Fehérborokkal hangolj a kikeletre!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Nincs is miért túl messzire mennünk e témában, hisz nemrég szedtünk össze hét télbúcsúztató balatoni bort. Ezek közös jellemzője, hogy jól átvezetik az embert a leghidegebb évszakból a legtűrhetőbbe. Van erejük, de nem nehezek, pont kiváló átmenetet alkotnak a nyári könnyed fehérborok felé. Kattints a fenti linkre, és válassz egyet a rajnai rizlingtől a furminton át a chardonnay-ig terjedő skálán!

4. Bortúrázz a Somlón!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Mind könnyed túrázásra, mint borozgatásra kiváló lehetőségeket kínál az ország egyik legmagányosabb tanúhegye, a Somló. A kettőt érdemes is összekötni, bár az is egy opció, hogy hagyjuk a várat a merészeknek, mi pedig csak a pincék közt sétálunk valamennyit. Érdemes, hiszen a nemzetközi versenyeken díjazott és a csak helyben ismert pincészeteknél is találhatunk kifejezetten jó borokat.

5. Leld meg a tavasz terményeit egy helyi piacon!

Fotó: Balkányi László - We Love Balaton

Ugyan az emberek nagy többsége nyáron lepi el a Balaton környékét, de a piacokon már tavasszal is beindul az élet. Válasszuk akár délen a fonyódit vagy északon a káptalantótit, megtaláljuk majd a szorgosan dolgozó kistermelők zöldségeit, gyümölcseit, tejtermékeit, mézeit, húsait, fűszereit. De persze az igazi tavasz-fanatikus az első tavaszi zöldségeket vadássza le.

6. Keresd a tavaszi alapanyagokat egy helyi étteremben!

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Ha esetleg nincs kedvünk főzni, de ragaszkodnánk a friss tavaszi alapanyagokhoz, akkor a tópartok környékének gazdag gasztrokínálatából lehet választani. A tavasz különböző fázisaiban persze különböző alapanyagokkal fogunk találkozni, salátafélékkel, spenóttal, retekkel és persze a magyar erdők gyöngyével, a medvehagymával is. És persze az új zöldségeket se hagyjuk ki, mint az újhagyma vagy az újburgonya. Aki húspárti és szerencséje van, a januári disznóvágásokból még találkozhat a tálon jóféle (disznó)húsokkal is.

7. Vadászd le az elsőnek kinyitó strandbüféket!

Fotó: Mudra László - We Love Balaton

Ha márciusban még nem is, de áprilisban már van némi esélyünk arra, hogy legalább a hétvégéken találjunk olyan strandbüfét, ami kinyitott. Ilyenkor érdemes ezeket megkörnyékezni, hisz még nem állnak sorba a strandolók tömegei, de a kellemes időben már el lehet pihengetni a teraszon valami újhullámos strandétellel vagy épp klasszikus sajtos-tejfölös lángossal a kézben. Még nem tudjuk, pontosan ki, mikor nyit ki, ezért érdemes rajta tartani a szemünket a büfék Facebook- vagy weboldalán.

8. Fedezd fel a Gasztrohegyet!

Fotó: Badacsony Nyitva - Facebook

Ősztől kezdve egész télen át tavaszig tartott és tart a Gasztrohegy programsorozata, amely mindig valamilyen tematika köré építve tudatosítja az emberekben, hogy a Balaton a szezonon kívül se zár be. A gasztrohegyes programsorozat a Badacsonyra koncentrálódik, a csatlakozó éttermek és borászatok pedig két eseményre állnak még össze: március 22-én "Felszáll a füst" címen őrült barbecue-zást csapnak, április 12-án pedig Lávakő hétvégét tartanak a hegy vulkáni eredete előtt tisztelegve.

9. Mássz sziklát biztosítva!

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Az őszünk egyik kedvenc programja volt a via ferratával való megismerkedés a várról ismert Cseszneken. A bakonyi község sziklás hegyein az olasz eredetű alpesi sportnak, a kibiztosított sziklamászásnak lehet hódolni. Egy kellemes, 20 fokos, enyhe szellős tavaszi napon alig lehet jobb és kalandosabb túrát találni, mint drótkötélről szemlélni a bakonyi erdőket.

10. Vitorlázz a tavaszi széllel!

Fotó: Balkányi László - We Love Balaton

Vitorlázni nem kell félnetek, jó lesz tavasszal is. Ilyenkor még együtt lehet kiélvezni a kellemesen hűs tavaszi szeleket és a még csendes, nem túlzsúfolt vízfelületet. Ráadásul a holtszezoni vitorlásversenyek balatoni meghonosítója, a lellei BL YachtClub téli sorozatának utolsó versenye már tavasszal lesz. A III. Tavaszi Regattát március 16-án tartják. Információ és nevezés itt.

11. SUP-deszkára fel!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Azt tapasztaltuk januárban, a soha be nem fagyó Hévízi-patakon kenuzva, hogy a SUP-társadalom fáradhatatlan. Ott eveztek előttünk, szóval már a téli lapátolás sem ördögtől való nekik. Így hát ahogy emberibb hőmérsékletet ölt a tó, egy igazi SUP-os nem késlekedik, egyből kimegy a nyílt vízre erősíteni testet-lelket a hullámok közt. Ha kezdő vagy, érdemes a Balatonnál vagy a tihanyi SUP Centert, vagy a zamárdi SUPportot útba ejtened, de azért előtte nézz rá, nyitva vannak-e már.

12. Úszható hőmérsékletű a Balaton? Csobbanj!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ez a tippünk természetesen erősen tavaszvégi. Ugyanis májusra a legvalószínűbb, hogy a tartós meleg annyira felforralja a Balaton vizét, hogy az az elviselhető 20 fokot is eléri, szóval a kevésbé hőérzékenyek is le tudnak úszni benne pár hosszt. Külön élvezet ilyenkor a lubickolásban, hogy fél üresek a strandok, hébe-hóba nyitva vannak a büfék, ráadásul még mindig hősnek tekintik, aki bemegy úszni a "jéghideg" vízbe.

13. Túrázz ott, ahova hazatérnek a vízimadarak!

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Ha csak egy pici affinitásunk van a vízimadarak életére, ráadásul meghat minket a látvány, ahogy hazatérnek Afrikából, érdemes túraszámba menő sétákat tenni a hazai mocsarak, lápok környékén. A Kis-Balaton, a Nagy-Berek vagy északon a Kornyi-tó a madármegfigyelők mekkája lehet tavasszal, érdemes hát nagy túrákat tenni a nádasokkal szegélyezett terepeken.

14. Fedezd fel a tanúhegyeket!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ha előjön társaságban a tanúhegy szó, elsőre mindenkinek az olyan közismert magaslatok ugranak be, mint a Badacsony, a Szent György-hegy vagy a távolabbi Somló. Pedig akad még a Tapolcai-medencében jó pár tanúhegy, melyek kisebbek, kevéssé ismertek, mégis szuper túrákat lehet rájuk szervezni, panorámájuk és történelmük van. Próbáljuk meg a Tóti-hegyet, melyre meredek és kalandos a feljutás, de eszméletlen a kilátás, a Halápot, az egykor méretes, mára elbányászott dombot, valamint a Hegyesdet, melynek tetején apró várrom emlékeztet a múltra.

15. Élvezd ki két keréken, ahogy éledezik a Balaton!

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Az utóbbi hetekben adtunk hírt arról, hogy a lakott területeken kívüli kerékpárutak kezelését átvevő Magyar Közút felújít jó pár kerékpáros hidat a Bringakörút mentén. Érdemes lesz a munkálatok ellenére is nyeregbe ülni, hisz még egyszer meg kell tekintenünk a körút hőskori állapotát, mielőtt elkezdődik a teljes felújítás. Arról nem is beszélve, hogy ha még május vége előtt megyünk, nem lesz akkora tumultus a bicikliúton, az időjárás pedig már barátságosan fogad minket. Javaslatunk: célozzunk meg két hétvégét balatoni bringázásra, egyet a déli partra, egyet az északi partra szánjunk!

16. Nézd meg közelről a gyönyörű mandulavirágzást!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A március még általában elég kopár tud lenni (már amikor nincs már hetek óta tavaszi meleg februárban is), így abból vesszük észre, hogy itt a kikelet, hogy virágba borulnak a fák. Ezek közül a legkáprázatosabb talán a mandulavirágzás, amikor fehér-rózsaszín árnyalatokban pompáznak a pár hete még halottnak tűnő növények. Az egyik legjobb helyszín a szemlélésre Balatonakali, de Alsóörssel vagy a Szent György-heggyel se tévedhetünk nagyot.

17. Piknikezz a Gömbkilátó alatt!

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Pihentető programokat is kell szervezni, hogy ki tudjunk rendesen kapcsolni. A nyugalomra az egyik ideális hely - főleg, ha a megtömött piknikkosarat se hagyjuk otthon - a boglári Várdomb. Egyfelől megszemlélhetjük a futurisztikus Gömbkilátót, másfelől pedig napozhatunk egy pléden a fűben. Ugyanis a kilátó alatt egy jókora fennsík, tisztás, mező, rét terül el, amit arénaszerűen vesznek körbe a fenyőfák, persze még pont beengedve a napsugarakat.

18. Napozz az üres strandokon!

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Fentebb említettük, hogy a keménylegények és -leányok simán megmártózhatnak a tavaszi, hűvös Balatonban, ahol ilyenkor nem kell unikornisos matracokat, sem a vízi harcot mesterfokon űző gyerekeket kerülgetni. Ez igaz a partra is: nincs tömeg, könnyen lehet szabad helyet találni a plédnek, gyékénynek, és aztán el lehet heveredni. Ha szerencsénk van, már áprilisban van olyan meleg, hogy fürdőruhát ölthetünk és magunkba szívhatjuk az első napsugarakat.

19. Csápolj a 30Y koncertjén az Expresszóban!

Fotó: 30y - Facebook

Azt is írhattuk volna, hogy "Csinálj olyat, hogy dicsérnek érte..." Pécs egyik legfontosabb zenei exportcikke (ami fonák mód egy szombathelyi buszjáratról lett elnevezve), a 30Y Veszprém egyik kulthelyén, az Expresszóban teszi tiszteletét április 12-én, ami azért jó, mert pont tavaszra várják gyermeküket, az új lemezt. Vendégük az IDEGEN zenekar lesz, elővételben már kaphatók a jegyek, több infó itt, az addig várható parádés koncertekről pedig itt.

20. Ugrálj kompon Punnany Massifra!

Fotó: Nagyon Balaton

Ha már koncert, akkor itt egy izgalmas darab is: a Balaton különleges helyein zenélni szerető, szintén pécsi Punnany Massif a tihanyi kompon lép majd fel. Nem az első, de nem is az utolsó kompkoncert lesz ez, összességében már a 13. ilyen rendezvény, de azért 2019-ben évnyitónak mondható. Május 24-én, pénteken lehet behajózni, este 7-kor kötik össze a két partról induló hajókat, és kezdődhet a haddelhadd a partizánoknak.

21. Döbbenj rá a '68-as avantgárdra!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A veszprémi Vár mindig tartogat elegendő muníciót annak, aki él-hal - még a kellemes tavaszi időben is - egy jó beltéri kiállításért. Az állandó tárlatok mellett sok időszakiba is belefuthatunk, mi most egy kifejezetten izgalmas darabot ajánlunk. Február 23-án nyitott és április 27-ig tart az Iparterv 68-80 című kiállítás a Művészetek Házában. Ez egy 1968-as, a korabeli avantgárd és progresszív művészek munkáit bemutató kiállítás előtt tiszteleg, annak hangulatát idézi fel. Figyelem, vasárnap zárva!

22. Nézz elegáns oldtimer autókat a Tagore sétányon!

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Az autóőrülteknek, sőt a régiautó-őrülteknek szolgáló ínyencség lesz a már ötödször megrendezendő Concours d’Elegance rendezvény Balatonfüreden, a Tagore sétányon. Oldtimer autók hada vonul fel, szépségversenyt is rendeznek közöttük. Az eleganciát és stílust középpontba állító rendezvény főszereplői május 3-án érkeznek meg Győrből a Gyógy térre, majd május 5-ig fel-felvonulnak a városban, miközben kiválasztják a legszebbet közülük. Akit a divat érdekel, annak Katti Zoób mini-divatbemutatókat is tartanak 4-én, szombaton.

Hasonló tartalmak

Admin mode